(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de serie De ‘making of’ een nieuwe wietsoort schotelden we je eind vorig jaar de fijne kneepjes van het vak van de wiet-veredelaar voor. Maar het maken van een stabiele nieuwe wietsoort kost tijd, dus waarom zou je al die moeite eigenlijk doen? 4 Goede redenen coming up.

Waarom zou je eraan beginnen, het maken van je eigen nieuwe wietsoort? Dat is de belangrijkste vraag die een veredelaar in spe zichzelf zou moeten stellen. Het antwoord op die vraag is namelijk het uitgangspunt voor de ambities die toch een aantal jaar in beslag zullen nemen.

Waarom zou je een nieuwe kushsoort willen maken als er al vele kush-hybrides op de markt zijn? Waarom zou je een Blueberry kweekprogramma opstarten terwijl Blueberry al in honderden wietsoorten is gekweekt over de jaren?

Verzameld stuifmeel voor een nieuwe kruising.

Vier redenen

Je kunt vele persoonlijke beweegredenen bedenken om aan een kweekprogramma te beginnen, en ook veel om dat vooral niet te doen. De belangrijkste kernredenen waarom kwekers echter wel te besluiten zich vijf jaar of langer aan een kweekprogramma te binden zijn dit.

  1. Om een wietsoort te verbeteren en je te verzekeren van een gewilde eigenschap.
  2. Om iets volledig nieuws te ontwikkelen.
  3. Om verloren wietsoorten (of eigenschappen) recreëren.
  4. Om wietsoorten geschikt te maken voor een bepaalde omgeving.

Laten we wat dieper ingaan op ieder van deze beweegredenen om beter te begrijpen waarom je een wiet-veredelaar zou willen worden.

Een wietsoort verbeteren

Stel, je hebt een wietsoort gevonden die je erg aanstaat, maar wanneer je een mannelijke en een vrouwelijke plant van die soort met elkaar kruist, merk je dat het nageslacht veel verschillende fenotypen laat zien. Sommigen exemplaren of fenotypen zouden daarbij zelfs beter kunnen zijn dan de wietsoort waar je mee begon.

Je ontdekt goede eigenschappen in het nageslacht, waar de maker van de originele soort niet specifiek op geselecteerd heeft, maar die de soort naar jouw idee wel verbeteren. Je kunt die eigenschappen dan insluiten zodat je in nieuwe generaties verzekerd bent van de verbeterde versie van de wietsoort. Je borduurt dan als het ware voort op het werk van je voorganger. Dit is hoe er zoveel verschillende versies van bepaalde soorten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Skunk #1 en Skunk #11.

Wanneer je de gewilde eigenschap hebt ontdekt kun je je veredel-technieken toepassen om de eigenschap in te sluiten. Op deze manier ben je er zeker van dat alle nieuwe generaties de gewilde eigenschap hebben. Een wietsoort op deze manier verbeteren gebeurd vaak wanneer wietsoorten bijna, maar net niet helemaal stabiel zijn. Wanneer een eigenschap zonder variaties in alle planten voorkomt spreken we van een genetisch zuivere plant.

Het principe van terugkruisen om eigenschappen in te sluiten.

Een volledig nieuwe soort kweken

Geen dier is zo verzot op nieuwigheid dan de mens. Cannabisliefhebbers zijn hierop geen uitzondering en de markt vraagt dan ook constant om iets nieuws. Kwekers zijn het na verloopt van tijd zat om steeds weer het zoveelste haze of kush-soortje te kweken.

Als een nieuwe soort goed is, dan zal die ook goed lopen. Zo’n nieuwe aanwinst die het de laatste jaren bijzonder goed gedaan heeft is de Kush. Sinds we met zijn allen lucht kregen van het bestaan van kush, zijn er ettelijke kush-hybrides bijgekomen. Denk aan Master Kush, King’s Kush of in combinatie met een andere populaire nieuwkomer: Cookies Kush.

Verloren soorten (eigenschappen) terugbrengen

Het kan gebeuren dat een veredelaar om een of andere reden zijn genetica kwijtraakt, of er simpelweg de brui aan geeft. In zulke situaties kunnen andere veredelaars proberen om de verloren soort te recreëren door planten te veredelen die genetisch sterk verwant zijn aan de verloren wietsoort. Wanneer beide ouderplanten van de verloren soort echter niet meer bestaan, kan zoiets een hele lastige opgave blijken.

Wietsoorten geschikt maken voor een bepaald klimaat

Door wietsoorten in een bepaald klimaat, of onder bepaalde omstandigheden te kweken, kunnen we deze in feite ook beter geschikt maken voor de omstandigheden. Op deze manier zijn soorten als Hollands Hope en Biddy Early en Purple bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor het Nederlandse klimaat. Ze bloeien sneller en zijn goed bestand tegen schimmelproblemen.

Je kunt je wel voorstellen dat een soort die bijvoorbeeld extra goed presteert onder led kweeklampen, ook een mooie aanwinst zou zijn nu veel mensen op led kweeklampen overgestapt zijn. Anyway, aangezien wat we in een wietsoort zien deels genetisch is en deels wordt bepaald door de kweekomgeving, selecteren we bijna automatisch eigenschappen op basis van de omgeving.

(advertentie)