(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook voor de chief van The Stoned Society is het nieuwe jaar begonnen. En verrassend genoeg blikt Mauro  niet vooruit maar kijkt hij juist eens naar het verleden. Nog niet eens zo heel lang geleden werd eerst alcohol verboden en vervolgens kwamen hennep en cannabis en andere drugs aan de beurt. Nu er opnieuw sprake is van een drugsrevolutie kunnen we dus lessen trekken uit dat foute verleden…

Leren van verleden

Jaja mensen. Het is alweer 2017. Terwijl mijn laatste column van 2016 een terugblik was op het afgelopen cannabis jaar, zou ik in mijn eerste column van 2017 logischerwijs een vooruitblik kunnen doen. Dat ga ik niet doen, kijken in de toekomst kan ook ik niet. Nog verder terugkijken daarentegen, is wellicht interessanter voor het perspectief. Immers leren door het verleden te bestuderen over de toekomst.

Na een korte roemruchte alcohol prohibitie in de Verenigde Staten, kwam ook dat verbod ten einde in 1933 na alle problemen die erbij kwamen kijken. Wat niet veel mensen weten trouwens, is dat de staat Mississippi pas in 1966 officieel van prohibitie afstapte.

Typerend beeld voor de war on drugs: wiet verbranden, in dit geval in North Carolina in 1942… [foto: Everett Historical/Shutterstock]

Na alcoholverbod volgt hennep

Degenen die mede verantwoordelijk is voor het terug legaliseren van alcohol, was een groep genaamd de Association Against the Prohibition Amendment, die samen met verkozen congresleden voor legalisering was. Er zaten vele mega-rijken achter deze groep, onder andere S. S. Kresge, John D. Rockefeller Jr. en de Du Pont familie. Voor wie zich een beetje heeft verdiept in de de Amerikaanse politieke geschiedenis, zijn dit geen onbekenden. Du Pont was namelijk mede verantwoordelijk voor de prohibitie van industriële hennep, waarna uiteindelijk ook de prohibitie van THC-houdende cannabis tot stand zou komen.

Waarom vertel ik dit? Omdat dit nog maar iets meer dan een halve eeuw geleden is. Hiervoor werden medicijnen op basis van cannabis en hennep namelijk gewoon verkocht, zoals dit filmpje van Cannabis News Network bevestigt:

Het is dan ook niet zo gek dat mensen jaren later deze plant weer gaan gebruiken ter bewuste, danwel onbewuste vorm van medicatie. Het is altijd een medicijn geweest. Het illegaal maken van een medicatie zorgt er natuurlijk niet voor dat het niet meer wordt gebruikt.

Dat juist nu er weer een drugsrevolutie lijkt plaats te vinden, is niet zo’n heel vreemd verschijnsel als je naar het grote plaatje kijkt

Naast cannabis, zijn hier ook meer voorbeelden van. MDMA werd in de psychologie gebruikt tot ver in de jaren 80, terwijl LSD eveneens in de psychologie gebruikt werd tot 1971, vanaf Hoffman’s ontdekking in 1943 dat het goedje een psychoactieve werking had. Psilocybine is in Nederland in de vorm van truffles nog altijd legaal, maar je kan ook gewoon je eigen paddenstoelen groeien (of plukken).

Dat juist nu er weer een drugsrevolutie lijkt plaats te vinden, is niet zo’n heel vreemd verschijnsel als je naar het grote plaatje kijkt. Met toegang tot het internet en de vrije uitwisseling van informatie, is de drugsgebruiker beter geïnformeerd dan ooit. Maar er vindt ook nog steeds een enorme toestroom plaats naar de stad – 54% woont er al.

Hier zitten mensen ver van familie en naasten, in een klein huisje of zelfs maar een kamer.

Ratrace

Een theorie voor het huidige gebruik zou een correlatie kunnen zijn tussen deze factoren. MDMA gebruiken om de liefde van hun familie en naasten op te vangen, LSD om verder te reizen zonder de kille ruimtes te verlaten, psilocybine ter acceptatie van hun omgeving en cannabis om tot rust te komen door weer met de natuur in aanraking te komen.

Je zou kunnen beredeneren dat zelfmedicatie de ‘ratrace’ dragelijk maakt. Dit terwijl geestvernauwende drugs zoals alcohol, naast tabak, de enige gereguleerde recreatieve drug is op de markt.

Zelfmedicatie is basis mensenrecht

Maar vooraleer dit rationele perspectief op drugs een wijdverspreide werkelijkheid is, moeten we allicht eerst het verbod op cannabis opheffen en daarmee de eerste geestverruimende gelegaliseerde psychoactieve stof vrijgeven. Misschien dat we daarna weer stappen als gezonde mensheid kunnen gaan maken en zelfmedicatie een basis mensenrecht is.

Het kan alleen even duren, zeker als je denkt dat de overheid dit voor jou gaat doen… Sluit je daarom aan bij een cannabis initiatief bij jou in de buurt, of kom eens naar een vergadering van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in 2017. Toegang is mogelijk voor alle belangstellenden, data en adressen vind je op de VOC Nederland agenda pagina. Ze vinden maandelijks plaats in een andere stad. Misschien wel bij jou in de buurt!

[openingsfoto: serpeblu/Shutterstock]
(advertenties)