(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Toen CannaTommy je zijn Lava Freeze voor het laatst liet zien was het nog augustus. De planten waren toen al bijna klaar voor de oogst maar een verslag had je nog tegoed. Door temperatuurstress werden de dames eigenlijk wat te hoog voor Tommy’s DGS-XL kweekkast, en toprot zorgde uiteindelijk voor een vroegtijdige oogst. Maar het eindresultaat mag er zijn, en CannaTommy is er blij mee!

Mijn kweek van Lava Freeze begon voortvarend in de extra grote ‘Dokter Groen Special‘ die ik zelf maakte van een CNNBS kweekkast van één vierkante meter, en een groot Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem. Helaas werd het een beetje een rommelige kweek met te hoge temperaturen en uiteindelijk ook wat toprot. Al met al ben ik echter wel heel tevreden met het resultaat.

Het is al even geleden sinds ik voor het laatst een update maakte over mijn kweekavonturen in de DGS-XL. Voor Lava Freeze zelf zijn het spannende weken geweest; het plan werd bijgesteld en op die manier stelde ik mijn oogst veilig. Laat ik beginnen waar ik de vorige keer geëindigd was.

Bloemen onder de zon

In het laatste verslag van de DGS-XL en de Lava Freeze heb je kunnen lezen dat ik wat stress had om de temperatuur. Door de warmte zijn de planten behoorlijk gaan strekken. Ze waren niet meer te stoppen, dus heb ik wat takken moeten knakken (supercroppen) en daarna geprobeerd ze wat horizontaal door elkaar heen te vlechten.

Door de strek is er ook wat blad verbrand. De toppen van de Lava Freeze raakten bijna de LED’s van de Lucilu Shuttle-6 kweeklampen. Er verkleurden bovendien wat bladpunten omdat deze planten zo ontzettend veel dronken waardoor de EC-waarde opliep… Maar de dames konden gelukkig tegen een stootje…

Ook zijn er wat toppen verbleekt doordat ze zo dicht bij het felle kweeklicht groeiden. Natuurlijk is dit niet helemaal zoals je het graag zou zien, maar toch werd ik er behoorlijk enthousiast van omdat dit de trichomen een prachtige witte achtergrond gaf. Het moest denk ik maar zo zijn, en gaf me een mooi onderwerp voor de nodige macro-foto’s.

Een zinderende bloeifase

De bloeifase is voor mij altijd de spannendste periode. Pas dan zie je immers wat er echt van je planten terecht gaat komen. Ze zijn dan echter ook het meest kwetsbaar, zeker met hoge temperaturen. Ik geef toe dat ik nog niet echt doordacht had hoe ik deze tropische temperaturen onder controle dacht te gaan houden maar gelukkig zakte de stress weer wat met de komst van een mobiele airco.

De toppen groeiden al vlak onder de kweeklampen, wat ervoor gezorgd heeft dat ze hier en daar de nodige foxtails hebben. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar volgens mij heeft het niet echt invloed op de kwaliteit. Als ik het goed beredeneer zorgt dit zelfs voor meer belicht oppervlak waar trichomen kunnen groeien.

Lava Freeze vloog door de bloei heen, de ontwikkelingen gingen razendsnel en de strek leek maar niet te stoppen. De rechterplant stopte bijna al haar auxine (groeihormoon van planten) in één tak. Ik heb haar nog een keer extra aan het scrogrek vast moeten binden, anders groeiden de toppen voorbij de lamp.
De bloeifase was al met al wel een genot om te zien. Na alles wat ze voor de kiezen kregen bloeiden ze gewoon door. Het is dus wel te zien dat we hier met sterke oldschool-genen van de Super Sativa Seed Club te maken hebben!

Toprot 😝

Net een paar dagen voor mijn vakantie zag ik een dor blaadje uit een top steken. Het zal toch niet zo zijn hè… Jawel: toprot! Gelukkig had ik het tijdig gesignaleerd en snel de rotte top eruit kunnen knippen. Dit zorgde er echter wel voor dat ik de planten liever voor de vakantie zou oogsten. Anders had ik me tijdens mijn vakantie zorgen gemaakt over het verloren gaan van de oogst, en vakanties zijn er niet om te stressen.

Het voedingswater heb ik toen ververst voor een nieuwe oplossing met T.A. FinalPart. Dit zou de plant een handje moeten helpen bij het afrijpen. Op deze manier hoopte ik bovendien nog een paar extra amberkleurige trichomen te scoren. De twee planten hebben nog vier dagen mogen smullen van deze FinalPart (GHE Ripen).

Omdat er voor de vakantie geen tijd meer was om te spoelen heb ik het voedingswater aangelengd met water. De EC-waarde kwam daarmee op 1,4. Net voordat we een paar dagen weg gingen heb ik de planten omgehaald, en hingen de Lava Freeze chicks na 57 dagen op 12/12 veilig ondersteboven te drogen. Geen ronde volgens het boekje, maar wel lekker de potten vol en onafhankelijk van de coffeeshop.

Grote back-up zussen buiten

In het DGS-XL verslag van augustus heb je ook kunnen lezen hoe de achterblijvers uit de kast, buiten in de tuin een tweede kans kregen. De plantjes zijn daar goed aangeslagen en ik kon bijna niet geloven hoe goed ze groeiden! Het leek er even op dat ik dit jaar voor het eerst sinds tijden een goede buitenkweek zou hebben. Ik wilde echter ook niet te vroeg juichen, want dat kan pas als alles droog in de potten zit. Of wordt het dit keer een plakje hash?

De grote Lava Freeze planten hebben het buiten wel te verduren gehad. Ze waren behoorlijk uit de kluiten gewassen, maar mochten toch meeverhuizen. Omdat ze te hoog waren om in een verhuisbus te passen, heb ik ze een handje geholpen en met een spanband de hoofdstam omgebogen en vastgezet aan de pot.

Op het nieuwe stekkie kregen de dames een afdak. Daarmee dacht ik wel tot een succesvol einde te komen, maar niets was minder waar… Enigszins primitief zorgden twee ventilatoren voor de luchtverplaatsing, maar aan de hoge luchtvochtigheid buiten valt weinig te sturen. Uiteindelijk ging het heel snel in korte tijd… Twee  planten werden flink getroffen door toprot. De laatste plant ligt inmiddels wel te drogen om bubble hash van te maken. Maar daarover later meer!

Nu was dit voor mij een projectje on-the-side en heb ik het helaas niet de volle aandacht kunnen geven. Anders had deze buitenkweek wat meer kans van slagen gehad. Ik ben in ieder geval blij dat ik ze tot een paar mooie planten op heb kunnen kweken. En zo kom ik wederom tot de conclusie dat CannaTommy meer een binnenkweker is dan een buitenkweker. Nu het niet meer zo warm is wordt het tijd om de potten eens goed bij te vullen!

Peace, CannaTommy

(advertentie)