(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nee niet Rotterdam maar Rotherham, een stad in het Engelse graafschap South Yorkshire met 117.262 inwoners. Waarvan een aardig deel iets met wiet heeft blijkbaar, want de stroomvoorziening piepte en kraakte er als een hondsdolle links rennende wolf. In oktober vorig jaar startte de gemeente en politie daarom een gerichte actie tegen wiettelers, wat uiteindelijk het voortijdige einde betekende van 20.000 planten.

Ondanks strenge drugswet wordt er volop wiet gekweekt

Voor de goede orde: het betreft illegale wiettelers natuurlijk, want in Groot-Brittannië zijn ze nog niet aangesloten bij het verstandige deel der naties. Op het grootschalig kweken van de Class B drug cannabis staat dan ook zomaar even een maximale gevangenisstraf van 14 jaar.

Wat de liefhebbers van cannabis natuurlijk niet weerhoudt om de verboden plant te consumeren en voor dat doel ook te kweken. Bijvoorbeeld in Rotherham dus. En daarvoor is stroom nodig in het regenachtige Engelse klimaat, stroom die net als bij ons bij voorkeur niet via de meter gaat.

Onverklaarbare stroomstoringen vormen begin van het einde

Maar ja, toen vorig jaar een burger klaagde dat bij hem aan de Hatherley Road liefst 13 keer (!) in twee weken een stroomstoring was voorgevallen, en er volgens elektriciteitsbedrijf Northern Powergrid sowieso al langere tijd sprake was van ‘unexplained black outs in the Eastwood area’, volgde er actie. Aldus een bericht van nieuwszender ITV afgelopen dinsdag.

Volgens de stroomboer waren de onverklaarbare ‘power cuts’ te wijten aan ‘illegale connecties met de elektriciteitsvoorziening met het doel om cannabis farms van stroom te voorzien’. De gemeenteraad en South Yorkshire Police tuigde een operatie op om het probleem te tackelen.

Eén van de vele illegale wietplantages die zijn opgerold in Rotherham nadat het daar iets te gortig werd met de stroomstoringen…

Voor 24 miljoen wiet door het afvoerputje van de overheid

En helaas moeten we constateren dat dit een behoorlijk succes is geworden. Meer dan 20.000 wietplanten zijn er uiteindelijk kaltgestellt door de autoriteiten. Dat aantal is in het VK goed voor een straatwaarde van ongeveer 24 miljoen euro.

In totaal voerde de politie in de stad 122 huiszoekingen uit, wat leidde tot de arrestatie van 50 wiettelers en 120 zogeheten ‘prohibition notices’ van de woningbouwverenigingen. Volgens Dr. Alan Billings, police and crime commissioner bij de politie in South Yorkshire, heeft de operatie enorm veel succes gehad. Hij ziet namelijk een ‘stevige afname van geweldgerelateerde misdrijven en daarbij behorend antisociaal gedrag’. Welja joh.

Omdat de politie nog meer groen bloed ruikt, wordt de operatie nu ook uitgebreid naar Maltby en Dinnington…

(advertentie)