(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CannaTommy duikt voor de verandering zijn extra grote kweekkast in, alwaar hij twee Lava Freeze planten scrogt en tot bloei laat komen. Als ze vervolgens razendsnel de hoogte in groeien wordt het tijd om de nodige takken te verwijderen, en heeft onze Tommy meteen een mooie aanleiding om je uit te leggen hoe je gemakkelijk stekken kunt maken.

Hier is dan het beloofde tweede artikel van mijn kweek van Lava Freeze in mijn extra grote hydrokweekkast. Het verslag heeft even op zich laten wachten. Iets met temperatuurstress en zo maar dat zorgt er meteen ook voor dat ik weer genoeg heb om over te schrijven. Het eerste artikel over deze kweek in mijn ‘DGS-XL’ kun je via deze link teruglezen. Daarin leg ik ook uit hoe ik mijn CNNBS G-Kit XL tot de DGS-XL heb omgebouwd; een kweekkast van één vierkante meter op hoge poten, met een hydrosysteem eronder.

Als de brandweer!

De twee overgebleven dames hebben zoveel groeikracht in zich dat ik het als kweker bijna niet bij kan houden. De naam Lava Freeze verklapt het al: deze bijzondere soort gaat als de brandweer!

Tot nu toe gaf ik ze de helft van de aanbevolen hoeveelheid voeding, maar met deze groeikracht werd het tijd om ze iets meer te geven. 30 liter water met voeding voor 20 liter, zodat de EC-waarde op 1,5 uitkwam. De planten zijn extra verwend met T.A. Calcium-Magnesium, Fulvic en een Silicate bladspray voor stevige takken en afweer tegen ongewenst bezoek (lees: beestjes). Met warm weer is het risico op trips nu eenmaal wat groter.

Omdat het tegen beestjes zou moeten werken gebruikte ik ook T.A. Urtimax (brandnetelextract). Ik toch namelijk nog af en toe nog trips tegen, dus zal ik proberen of ik mijn planten wat onaantrekkelijker kan maken voor ze. Daarom heb ik Urtimax dit keer niet in de plantenspuit gedaan, maar in het voedingswater. Volgens de fles voeg je 30 ml per liter water toe. Ik heb (zoals gebruikelijk) de helft van de aanbevolen hoeveelheid gedaan. En, om de fles niet in één keer leeg te kiepen, dus 450 ml met 30 liter water gemengd.

Temperatuurstress

Je zou zeggen dat de dames dus niks tekort komen, behalve misschien wat koele lucht. Door de warmte zijn de planten behoorlijk wat gaan strekken, het zijn helaas een beetje lange slungels geworden. De koeler van het voedingswater koelt het voedingswater, maar warmt de omgeving op. De hygrometer heeft een nachttemperatuur van bijna 38 °C onthouden. Door de tip van Dokter Groen (de kweekkast op hoge poten) heb ik flink wat hoogte in de kast gewonnen. Maar als je op hydro groeit groeien je planten zomaar tegen het plafond. Tijd voor een mobiele airco dus. Hiermee hoop ik dat de temperatuurstress vanaf nu verleden tijd is.

Toppen en scroggen

Het is duidelijk te zien dat we hier met twee verschillende fenotypes te maken hebben: de linkerplant is een stuk groter dan de rechterplant. Hierom heb ik de linkerplant wat verder getopt, zodat de zussen samen horizontaal kunnen groeien.

Om het scrogrek te monteren heb ik dezelfde beugels gebruikt als voor de DGS. De achterste twee beugels pasten zo, de voorste heb ik op een dwarsprofiel gezet en met een tiewrap het scrogrek aan bevestigd. Nog niet de allermooiste oplossing, maar voor nu zeker functioneel.

Omdat de dames zo aan het strekken gingen, heb ik geprobeerd de takken onder het scrogrek te manipuleren om zo wat hoogte te winnen. Door de warmte zijn de lange takken slap geworden en daardoor iets makkelijker te buigen.

12/12

Nadat het scrogrek gemonteerd was, heb ik de planten twee dagen de tijd gegeven om even bij te komen. Ze zijn nog wat verwend met een bladspray, volgens het schema van T.A. Seaweed als Pre-Flowering activator, en nog een Silicate douche. Ik hoop dat de gestrekte takken daarvan wat steviger worden. Vervolgens is de klok omgegaan naar 12/12.

Ik vind het lastig om dag één van de bloei exact te bepalen. Daarom tel ik meestal vanaf de omschakeling naar het 12/12 lichtschema. Na een week zijn de planten overgegaan op de Pre-Flowering formule. Voor mijn gevoel gingen de planten een stuk sneller in bloei dan dat ik gewend ben. Ik keek terug in mijn notities en zag de eerste voorbloeiverschijnselen al zeven dagen na het omschakelen van lichtschema. Een paar dagen later was duidelijk de eerste bloei zichtbaar. Ik heb volgens schema een dag met T.A. Flashclean gespoeld en het schone systeem met de Flowering formule gevuld.

Mooi om te zien hoe iedere soort haar eigen eigenschappen heeft, het gaat wel heel snel zo met Lava Freeze. Of zouden deze meiden al zo snel in bloei gaan door de nodige supplementen?

Flush middel?

Is het echt nodig of niet? Bij een DWC of SWC (shallow water culture), zoals het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem van de DGS, kweken we rechtstreeks in het voedingswater. Daardoor is er geen substraat dat verzadigd raakt met voedingszouten. De supplementen zijn zeker geen vereiste, omdat je met alleen de voeding van T.A. TriPart ook al prachtige planten groeit. Als je het (zoveel als uitkomt) volgens schema zou willen doen, dacht ik eens te testen wat de supplementen nu doen.

Het viel mij eerder op dat de zouten uit de voeding behoorlijk aan je systeem kunnen hechten, ik zie deze flush-routine dan ook als een stukje behoud van materiaal. Zo blijft de nieuwe Teco HY150 koeler ook fris van binnen.

Ik heb de Pre-Flowering formule zoveel mogelijk uit het systeem gepompt en de overflow uit de growtray geschroefd, zodat deze helemaal leeg loopt. Daarna zijn twee gieters schoon water door het systeem gepompt zodat praktisch al het voedingswater uit het systeem was.

Nu de test. Ik heb 30 liter water aangemaakt met 60 ml T.A. FlashClean en dit even laten rondpompen in mijn mengbak. De EC-meter gaf een waarde aan van 0,6 (dezelfde EC-waarde als het kraanwater). Ik heb het systeem van de DGS-XL ermee gevuld en dit een dag laten rond pompen. De volgende dag is het water ververst met de flowering formule. Ik was dit keer juist benieuwd naar de EC-waarde van het (spoel)water wat net uit het systeem kwam en mat een EC-waarde van 1,1.

Misschien is het wat ver gezocht, maar omdat deze waarde met 0,5 gestegen is, denk ik te concluderen dat FlashClean toch aardig wat oude zouten uit het systeem en wortelstelsel van de plant spoelt. Ik kan me er iets bij voorstellen dat dit de opname van de nieuwe voedingsformule ten goede komt. Ik ben hobbyist, geen plantenonderzoeker, maar ik vind het in ieder geval een interessante bevinding.

Om echt goed uit te sluiten of dit nuttig is zou je twee stekken van dezelfde moeder nodig hebben en die op hetzelfde moment moeten groeien onder dezelfde omstandigheden. Dan kun je steeds één parameter veranderen, terwijl de rest gelijk blijft (met en zonder spoelen dus). Allemaal reuze interessant om eens uit te proberen, maar eerst maar eens mijn voorraadpotten vol zien te krijgen en houden. Gelukkig staat de rest van de wereld niet zo stil als wij in Nederland, waardoor er veel interessante onderzoeken online worden gepubliceerd.

Stekken maken

Van de weggeknipte takken van de Lava Freeze planten heb ik stekken gemaakt. Hiervoor gebruik ik een biologisch stekmiddel zonder hormonen: BAC Bio Clone. Dit heb je verder nog nodig om stekken te maken:

 • Een glas water
 • Handschoentjes
 • Eazy Plug / Steenwolblokje / Jiffy
 • Stekmiddel Bac BioClone
 • Wortelstimulator T.A. ProRoots (optioneel)
 • Een scherp mes
 • Keukenpapier
 • Schoonmaakalcohol
 • Een snoeischaar
 • Een pH/EC-meter

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo ook naar een gewortelde stek. Het allermakkelijkste en voordeligste is in een beker water. Mijn eigen methode heeft echter wat meer kans van slagen. Ik leg kort uit hoe ik stekken maak voor een volgende generatie, of om genetica te bewaren.

Eerst leg ik alles klaar, zodat alles bij de hand ligt. Een afgeknipte tak wordt namelijk slap als je deze niet meteen in het water zet en te lang wacht. Het is dus belangrijk om de tak zo snel mogelijk te verwerken. Ik doe dat als volgt:

 • Vul een maatbeker met 1 liter water, 2 druppels T.A. ProRoots (optioneel) en voeg pH-min toe tot de pH tussen 5.8 en 6.2 is (dit meet je met de pH-/EC-meter).
 • Ik heb steenwolblokjes gebruikt: week deze ongeveer een half uur in deze oplossing.
 • Schud de blokjes wat af in de wasbak (knijp er niet in!) zodat ze niet meer doorweekt zijn.
 • Vul een glas met water.
 • Reinig het mes met keukenpapier en alcohol.
 • Knip of snij de te stekken takken af en zet deze in het glas water.
 • Pak een tak en snijd er onder een hoek van 45° een stukje vanaf.
 • Doop het uiteinde van de tak in het stekmiddel en steek deze voorzichtig in het steenwolblokje.
 • Ik knip de uiteinden van de bladvingers af, zo wordt er wat minder water verdampt en hebben ze meer ruimte in de propagator.
 • Plaats de stekken in de propagator (eventueel op een warmtematje) onder minimaal een 18/6 lichtschema. Na een paar dagen mag de propagator op een kiertje.
 • Probeer de stekken niet steeds op te pakken om te kijken of er al wortels zijn, meestal duurt het 1 tot 2 weken voor de eerste wortels verschijnen.

Supercroppen

Terug naar de moederplanten. Met de tropische temperaturen van de afgelopen weken zijn die zo flink gestrekt dat de grote kast eigenlijk niet groot genoeg is. Ik heb de Lucilu Shuttle-6 led kweeklampen met tiewraps aan het plafond van de DGS-XL gehangen en de Lava Freeze planten moeten supercroppen. Vol vertrouwen in de spreuk ‘onkruid vergaat niet’ ging ik aan het knakken. Per ongeluk brak ik een tak af, maar zo leer je ook tot waar je kunt gaan. Heb je zin om thuis zelf ook wat te knakken, op CNNBS hebben ze het weer duidelijk uitgelegd.

Back-up zussen

Door trips zijn er twee grote Lava Freeze’s overgebleven voor de DGS-XL. De drie kleinere achterblijvers kregen een tweede kans buiten in de tuin. Nu maar hopen dat het ecosysteem buiten deze plantjes voldoende bescherming biedt. Sinds een jaar accepteer ik dat ik meer een binnen- dan een buitenkweker ben, maar laat ik nog een nonchalante poging doen om te kijken of het nog iets kan worden.

Ik heb de jongedames in een potje hergebruikte aarde/kokos gezet, verrijkt met wat bokashi (zelfgemaakte plantenvoeding uit keukenafval) en wormenhumus. Buiten had ik op een zwarte opbergbox (DWC bak) een steen gelegd tegen het wegwaaien. Het leek me wel handig de jonge plantjes op deze box te zetten, zodat onze hond ze niet kan verwennen met zijn stikstofboostersproeier…

Na een paar dagen keek ik onder de potjes of er al wortels uit de gaatjes kwamen. Eén plantje had al wortels, dit was het plantje wat op de steen stond. Ik legde mijn hand op de warme steen. Tof! Zonder opzet heeft deze steen een functie gevonden als warmtematje op zonne-energie. Ik heb haar zusje ook op de steen gezet en de volgende dag had ook zij wortels die onder het potje uit kropen.

De overschakeling naar een vaste bodem bevalt deze plantjes goed, al groeien ze natuurlijk niet zo snel als de grote zussen binnen op hydro. Tijd om ze wat meer ruimte te geven en te kijken of er biologisch verder geleefd kan worden. De jonge plantjes heb ik overgepot in 11 liter potten.

Het is een samengesteld doe-het-zelf substraat geworden met aarde, kokos, perliet, hydrokorrels, bokashi en oude plantenwortels. Ik kwam nog een klein beetje BioTabs Mycotrex tegen van een vorige kweek, wat ik gebruikt heb in het plantgat. Zo kunnen de mycorrhiza schimmels een symbiose aangaan met de plantwortels. De BioTabs zelf had ik niet meer liggen, dus deze heb ik achterwege gelaten. Bij een tekort kan ik ook mineraal bijvoeden. De potten heb ik ingewaterd in met BioTabs Bactrex en Orgatrex.

Met deze ontwikkelingen zijn de jonge plantjes erg tevreden en zijn ze verder gaan groeien. Toch dacht ik te zien dat de planten wat misten, wat niet gek is zonder de bijbehorende BioTabs. Daarom heb ik bijgevoed met de minerale voeding van Terra Aquatica. Ik weet niet zeker of deze zouten het bodemleven wel of niet stilleggen, maar de planten zijn er nog steeds groen van. In het volgende DGS-XL verslag geef ik jullie ook weer een Lava Freeze buiten-update.

Zal Lava Freeze nu eindelijk stoppen met strekken en rustig verder bloeien? Daarover meer in het volgende DGS-XL verslag.

Peace, CannaTommy

(advertentie)