(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CannaTommy ging een paar dagen op vakantie en automatiseert zijn hydrosystemen. Met een beetje hulp van een oppasser hebben de Lemon Haze en de grote AK Choco Kush het overleefd. Dat kunnen we van de Lava Freeze alleen niet zeggen want die werd voor vertrek alvast geoogst. Een nieuwe waterkoeler bevalt AK Choco Kush zo goed, dat ze ervan gaat kwijlen!

Automatisering in Casa CannaTommy

Soms wil je er even tussenuit en kun je daardoor niet dagelijks bij je planten kijken. Ik tref dan een zo goed mogelijke voorbereiding en leg het vervolgens naast me neer. Op afstand kun je meestal toch niet zo veel doen, en dan is automatisering een uitkomst. Ook heb ik, in verband met toprot, de Lava Freeze uit de DGS-XL vroegtijdig moeten oogsten, maar daarover lees je in een later verslag meer…

Door een paar dagen vakantie was ik niet in de gelegenheid om drie keer per dag de bak van de ontvochtiger en de airco leeg te maken. Daarom haalde ik Casa CannaTommy even flink overhoop – gelukkig heb ik een erg tolerante wederhelft. De deur van de badkamer ging er uit, de airco en ontvochtiger werden uitgerust met tuinslangen naar de douche. De industriële mobiele airco heb ik slim geschakeld via de Biogreen Thermo-2 thermostaat. Twee dagen voor vertrek ververste ik het voedingswater van de Lemon Haze, omdat dit één of twee dagen nodig heeft om te stabiliseren. Zo weet ik dat de pH-waarde aardig stabiel blijft als ik weg ben. Als afscheid heb ik haar nog even gedoucht met T.A. Urtimax.

pH-perikelen

Soms ben ik even over gefocust op het ene, waardoor het andere er een beetje bij inschiet. Zo rustte ik de reus uit met een koeler en oogstte ik Lava Freeze in de DGS-XL. Net voor vertrek zag ik dat Lemon Haze flink gedronken had, de pH was al 5,5. Op de valreep heb ik nog 4 liter water met 1,5 ml pH-min van Plagron bijgevoegd. Vervolgens heb ik niet meer gemeten en heeft de plantenverzorger enkel water bijgevuld.

Bij terugkomst gaf de pH-meter een waarde van 4.2 aan, dat is eigenlijk veel te laag. Een pH van 4 is 10 keer zo zuur als een pH van 5. Als je in de bekende pH-tabellen kijkt is daar duidelijk te zien dat de plant bij een pH van 4 vooral de macronutriënten gaat missen. Het is dus niet vreemd dat mijn Lemon Haze met een opnameprobleem te kampen kreeg. Al is ze toch wel flink gegroeid, ik zie ook al wat vergeling. Bij thuiskomst heb ik het water weer tot pH 5,5 gebracht.

Aansterken

De volgende dag ververste ik het voedingswater. De plant is zó snel gegroeid dat het niet lang meer zal duren voordat ik over kan schakelen naar de bloei. Ik doe mijn best om tekorten op tijd op te speuren en te verhelpen, daarom heb ik haar weer de nodige verwennerij gegeven. Hier werden mijn planten eerder ook erg blij van. Aan het voedingswater heb ik T.A Calcium Magnesium en Fulvic Acid toegevoegd. Fulvic helpt de plant bij het opnemen en transporteren van voeding.

Ik geloof dat ik er op tijd bij was en verwacht dat ze weer snel mooi groen zal zijn. Ik heb haar boven de zevende node getopt en de grote schutbladeren naar onder gestopt (hierdoor krijgen jonge scheuten meer licht). De onderste twee takken zijn wat vergeeld en erg klein gebleven, daarom heb ik deze weggediefd. Zo krijgt ze straks met behulp van wat training een mooi evenwijdig bladerdek.

Aan de plant is te zien dat een jonge scheut rechts, stukken harder groeit dan links. Dit komt omdat er maar drie van de vier G-bars led lampen branden (om een te hoge temperatuur te voorkomen). Ik heb de vierde lamp nu ook ingeschakeld en Lemon Haze een T.A. Silicate bladspray gegeven.

AK Choco Kush vindt verkoeling in RDWC

Dan over naar mijn enorme AK Choco Kush. Deze reuzin had geluk; net voordat de vakantie startte kreeg haar gedoehetzelfde RDWC-systeem de Teco HY150 koeler. Daarmee is de hoge voedingswater-temperatuur van 30 graden gelukkig verleden tijd. Nu maar hopen dat mijn medicatievoorraad voor de komende maanden daardoor ook veilig gesteld is…

Een dag later was ik verbaasd wat er gebeurde na deze optimalisatie. Voorheen nam de reus niet zoveel voeding tot zich, dit merkte ik doordat ik gedurende de week alleen koud water toe hoefde te voegen. Na verversen van het voedingswater stond de EC-waarde op 1,9. Meestal loopt deze waarde een dag later op met 0,1. Maar met het voedingswater op de juiste temperatuur (tussen de 18 en de 21 °C) kreeg ze ineens de munchies! De EC-waarde zakte binnen een dag naar 1,5. Ik heb haar daarom nog een keer voor 12,5 liter extra voeding gegeven, zodat de EC weer op 2,2 uit kwam.

De pH-waarde heb ik aan de lage kant (5,5) gehouden, zodat die tijdens mijn afwezigheid wat op kon lopen. Na vier dagen water zonder pH-min gaf de pH/EC-meter een pH aan van 6,3 en een EC van 2,2.

AK Choco Kush kwijlt!

Bij een grondige inspectie bij thuiskomst schrok ik. Is deze dame nu zo blij dat ze er een beetje van begint te kwijlen? Ik dacht meteen: dit is echt iets om aan Lieve Muna te vragen, want dit ben ik nog niet eerder tegengekomen. Eerst zelf maar eens even nadenken… Na het consumeren van onze geliefde plant laat je korte termijn ehh… dinges, het soms tijdelijk wat afweten.

Soms verlegt het echter ook de lijntjes in je bovenkamer zo, dat je ineens aan dingen denkt waar je anders nooit op zou komen. Ik heb haar zusje me laten helpen en stopte wat AK Choco Kush in de Volcano vaporizer. Bam, daar ging het ineens door mijn gedachten. Sijpeligheid uit een top wiet: guttatie. Meteen ingetypt bij mijn favoriete site CNNBS.nl en weer een hoop wijzer geworden!

Het verschil bij mijn plant is dat het niet uit een top komt, maar rechtstreeks uit een afgeknipte tak (uit de sapstroom dus). Het lijkt echter wel hars en ik dacht heel even dat de rosin pers de deur wel weer uit kon. Maar helaas, het komt uit de sapstroom, het is plantensap. Zou de sapstroom onder druk komen te staan door de overkill aan bubbels bij haar wortelstelsel, waar ik vorige week over vertelde?

Zo zie je maar, kweken gaat nooit vervelen. Ik blijf het spannend vinden en hou deze plant scherp in de gaten. Zo werd mijn verslag toch weer twee keer zo lang als eigenlijk de bedoeling is, maar ik wou jullie dit bijzondere fenomeen natuurlijk niet onthouden.

Peace, CannaTommy

(advertentie)