(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week liet CannaTommy drie Lemon Haze zaden ontkiemen, en inmiddels staan die alweer in zijn DGS-kweekkast. Ze moeten nog even met de hand gevoerd worden zolang de wortels het water nog niet bereikt hebben, maar worden verwend met voeding, nuttige bacteriën, wortelstimulator en een luchtbevochtiger.

Vorige week heb je kunnen zien hoe ik drie Lemon Haze zaden (Amsterdam Genetics) heb laten ontkiemen en in Easy Plugs deed. Inmiddels staan ze alweer in de Dokter Groen Special, die zelf ook een nieuw plekje heeft gekregen.

DGS weer in bedrijf

Om de jongedames een goede start te geven, bewater ik ze een paar keer per dag van boven met een pipetje. Hiervoor heb ik een liter voedingswater aangemaakt met 0,4 ml T.A. Micro, Grow en Bloom en een snufje T.A. TrikoLogic S. Deze nuttige bacteriën kunnen op deze manier mooi nestelen bij de wortels in de hydrokorrels en de Eazy Plugs. En omdat ik het toch had staan heb ik ook twee druppels T.A. Pro Roots in deze oplossing gedaan. Dit is natuurlijk geen vereiste, maar ik geef mijn dames op z’n tijd graag wat extra verwennerij.

Het systeem vulde ik weer met 20 liter water, en 10 ml Micro, 10 ml Grow en 10 ml Bloom. De (net gekalibreerde) pH-/EC-meter gaf een EC-waarde van 1,1 aan. De pH-waarde verlaagde ik naar 6,4, deze liet ik een dag zo, voor de opname van calcium en magnesium.

Deze ronde gebruik ik de pH-min van Plagron. Die had ik nog staan en het viel mij op dat je hier veel minder van nodig hebt dan van de pH-min van Terra Aquatica. Voor het beste van beide werelden kiepte ik de pH-min van Plagron in de fles van T.A. omdat ik deze fles een stuk fijner in gebruik vind.

Bespaartip: de 5 liter verpakkingen voeding en supplementen van Terra Aquatica zijn een stuk gunstiger geprijsd dan de 1 liter flessen. Ik vind de flessen van 1 liter echter een stuk fijner in gebruik. Daarom vul ik de literflessen bij vanuit een 5 liter jerrycan. Minerale voeding kun je toch jaren bewaren.

De plantjes hebben eerst twee dagen op de vensterbank doorgebracht, waarna ik ze rustig heb laten wennen aan de sterke G-Bars kweeklamp. Zo heb ik twee van de vier 40 Watt leds uitgeschakeld en de lamp op 75 cm afstand van de plant gehangen. De nieuwe G-Bars zijn tegenwoordig trouwens dimbaar, zodat je ze gewoon op 40% kunt laten branden.

Klimaat management

Iedere ronde probeer ik wel weer wat te optimaliseren. Als kweker blijf je immers toch verantwoordelijk voor de taken die moeder natuur anders voor ons verzorgt. Gelukkig is alle belangrijke informatie daarover te vinden op mijn favoriete site CNNBS.

Zo las ik hier dat cannabis zaailingen het beste gedijen bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 70%. Ik bloei in dezelfde kamer echter ook planten af, waarvoor ik een ontvochtiger aan heb staan. Met behulp van die ontvochtiger geeft de hygrometer in de DGS een luchtvochtigheid aan van 45%. Omdat ik de jonge Lemon Haze zaailingen een goede start wil geven zie ik de luchtvochtigheid toch graag wat hoger. Dit zou ik net als de vorige ronde plaatselijk kunnen doen met een doorgeknipte fles over de netpot. Maar dit keer wil ik mijn plantjes echter ook graag in de wind houden, zodat ze een stevige stam krijgen.

Tijd om te bevochtigen dus! Zo kan ik meteen de HumiPro (een bevochtiger) uittesten. Ik zal het eerlijk zeggen: ik hou niet zo van gebruiksaanwijzingen lezen. Dus, knopjes drukken en maar kijken wat er gebeurt! Er kan 4 liter water in en ik gebruik gedemineraliseerd water om kalkaanslag te voorkomen. De ingebouwde ‘fogmeter’ heb ik ingesteld op standje 2. Het 3D-geprinte clipfanbeugeltje heb ik wat hoger gemonteerd. Zo kan de clipfan de mist van de bevochtiger laten circuleren onderin de DGS. Om te testen of dit niet alleen een leuk idee in mijn hoofd was legde ik een tweede hygrometer op de kweeklamp. Op deze manier kwam ik tot de conclusie dat de luchtvochtigheid op de growtray 60% was, en op de kweeklamp 10% minder. Nu maar hopen dat de dames er blij van worden.

AK Choco Kush RDWC

Eigenlijk gaat dit verslag over de Lemon Haze in de Dokter Groen Special. Maar omdat de roots van mijn AK Choco Kush ook in de DGS liggen betrek ik haar er toch nog even bij. Deze dame heeft wat HST (high stress training) gehad om een mooi evenwijdig bladerdek te krijgen. Hier is ze netjes van hersteld, de geknakte takken hebben een verdikking gekregen en groeien mooi horizontaal.

De koeler is inmiddels weer aangesloten op het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem van de DGS, en daarmee moet deze grote dame zichzelf een beetje zien te redden. Gelukkig groeien er steeds grotere topjes die de warmte van de Lumatek (op 50% gedimd) een beetje kunnen absorberen. Ik heb haar even een dag of twee haar ding laten doen, ze heeft toen flink gedronken. De EC-waarde kwam op 3,4 wat dus heel erg hoog is.

Toen ik een thermometer in het voedingswater liet zakken was het even schrikken: 27 °C! Om de plant weer koeler voedingswater met een EC van 2,0 te geven heb ik het water ververst. Steeds flesjes ijs in de bak de doen is voor mij eigenlijk geen doen, dus ik hoop maar dat ze blij is met alle bubbels en geen wortelrot krijgt. Ik geef haar regelmatig wat koud water om af te blussen.

Volgende week hoop ik bij Lemon Haze de eerste wortels in het systeem te zien, want dan kan het snel gaan.

Peace, CannaTommy

(advertentie)