(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms is het lot een buitenkweker wel heel wreed gezind. Neem de man die afgelopen weekend zijn 4 wietplanten wilde gaan oogsten, maar daar niet aan toekwam omdat de politie ze afpakte nadat collega’s van de man ongerust waren geworden, wat weer kwam omdat zijn ziekmelding niet was doorgegeven… Mauro van The Stoned Society is boos.

Niet zomaar uit je huis om wiet

Columns zijn raar. Soms heb ik totaal geen inspiratie, soms weet ik twee weken van tevoren al wat ik ga schrijven. Donderdag had ik eigenlijk deze column in moeten leveren, maar ik wist niet wat ik ging schrijven. Ik wilde eigenlijk inhaken op het recente nieuws van de Groningse rechter die een streep haalde door het gemeentelijke hennepcovenant, waardoor woningbouwverenigingen huurders niet langer urgentie weigeren als ze betrapt zijn op cannabisteelt.

Met andere woorden; dat je niet meer op een zwarte lijst komt waardoor je geen plek (in nood) kan krijgen. Wat een man, zijn vriendin en 3 minderjarige kinderen dus overkwam, waardoor ze noodgedwongen op een boot van 8 vierkante meter moesten leven. Tot deze uitspraak.

Maar voor de duidelijkheid: het ging hier om 50 planten, binnen, in een huurhuis.

shutterstock_3640235

Zomaar uit je (huur)huis gedonderd worden om wietplanten mag van de rechter niet zonder meer, maar dat betekent nog niet dat alles nu in orde is in Nederwietland… [foto: Peter Gudella/Shutterstock]

Van je stoel vallen

Wij zouden allemaal gelijk moeten zijn onder de wet, toch? Dat mag je wel hopen, maar zoals het gedoogbeleid in praktijk aantoont, naaien ‘ze’ – in dit geval de politie – wanneer het ze uitkomt.

Want laat ik je bijpraten over een schrijnend verhaal.

Afgelopen donderdagavond kwam ter sprake in het café dat bij een goede bekende zijn planten waren meegenomen. Okay, dat gebeurt vaker. De willekeur hierin is niets nieuws. Maar toen ging ik verder vragen. Het verhaal erachter doet je namelijk achterover van je stoel vallen.

Collega’s sturen politie

De beste man had zich ziek gemeld voor zijn werk, maar die melding was niet binnen gekomen dankzij een miscommunicatie op het bedrijf. Zijn betrokken collega’s waren ongerust en waren langs zijn huis gekomen, maar kregen geen respons aan de deur. Want hij lag in bad, een van die fijne dingen om te doen als je ziek bent…

Maar goed. Hiervan niet op de hoogte, ging even later de deurbel. Twee politieagenten, een oudere en een jongere van de gemeente Eindhoven. Omdat zijn collega’s geen gehoor kregen, hadden ze namelijk besloten de politie te bellen. De beste man was zich van geen kwaad bewust toen hij ze binnenliet nadat ze vroegen om een kijkje binnen te komen nemen. Aldaar, met zijn zieke hoofd, hoorde hij ineens van de agenten die naar buiten keken: “Ja, die ben je kwijt, hè.”

Hij kan, net zoals VOC voorzitter Bergman, beslissen om te verschijnen voor zijn (waarschijnlijk) geseponeerde zaak. Maar ik vrees dat hij wél afstand heeft gedaan van zijn planten

En zonder slag of stoot haalden ze een containerzak en handschoenen uit de auto om zijn 4 (!) planten met circa 200 gram opbrengst te snoeien, terwijl hij dit weekend wilde gaan oogsten…

14697258_1482295248452471_1862452531_o

Deze foto is helaas alles wat er resteert van de buitenwiet planten van de ongelukkige Eindhovenaar…

Verbouwereerd zouden ze hem achterlaten. Wat mij verbaast – dubbel verbaast eigenlijk – is dat ze weten dat ze het mee mogen nemen, maar ook de onwetendheid die veel mensen hebben dat je 5 (of minder dan 5) planten mag hebben.

200 gram wiet, voor een ander

Nu, deze planten stonden buiten. Bij een KOOPHUIS. De wiet zelf? Was hij niet eens van plan op te gaan roken. Het was bedoeld voor een bekende in de bijstand die hierdoor omgerekend een slordige 200 gram x 7 euro wiet (gemiddeld in de coffeeshop) = 1.400 euro zou besparen.

Boos word ik hiervan. Het bevestigt tevens een pessimistische, Orwelliaanse kijk op de wereld die ik liever niet heb. En nu? Hij kan, net zoals VOC voorzitter Derrick Bergman, beslissen om te verschijnen voor zijn (waarschijnlijk) geseponeerde zaak. Maar ik vrees dat hij wél afstand heeft gedaan van zijn planten.

Help?

Maar als een advocaat, misschien mede-columnist Mr. Veldman, hier iets mee kan: laat het ons weten. Want de gedupeerde, zou graag uitleg krijgen van de rechter. En een compensatie van rond de 1.400 euro zou ook niet misstaan…

[openingsbeeld: Bananaboy/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)