(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CMH kweeklampen zijn zeer populair onder Amerikaanse thuiskwekers en niet helemaal voor niets. Deze gasontladings-kweeklampen zijn namelijk bijna net zo efficiënt als HPS kweeklampen en gaan langer mee. Philips maakt de lampen, dus het is eigenlijk gek dat ze juist hier nog geen hit zijn onder thuiskwekers. 

CMH kweeklampen zijn gasontladingslampen net zoals metaal halide’s en HPS (High Pressure Sodium). Eigenlijk zijn CMH kweeklampen ook metaal halide lampen, alleen in plaats van quarts maken ze gebruik van een keramische buis. CMH staat dan ook voor Ceramic Metal Halide, maar je kunt ze ook tegenkomen onder de naam LEC, wat een merknaam is van een bepaald type CMH lamp of CDM wat staat voor Ceramic Discharge Metal Halide. Ze worden ook verkocht onder de naam Philips Master Colour, welke dan weer als Plasma Killers te boek staan. Begrijp je het nog?

CMH kweeklampen zijn bijzonder efficient. Om je een idee te geven; TL produceert ongeveer 60 lumen per Watt, een gewone metaal halide rond de 85 lumen per Watt, een HPS produceert iets van 130 lumen per Watt en de CMH lampen zitten daar net onder met ongeveer 100 lumen per Watt. LED laten we even buiten beschouwing omdat die niet in lumen te meten zijn en per merk ook zeer veel verschillen.

 

Voordelen van CMH

Keramische metaal halide kweeklampen zijn dus bijna net zo efficient als HPS kweeklampen, maar dat is niet alles. Ze hebben nog een aantal grote voordelen waardoor ze vaak zelfs betere oogste opleveren dan HPS kweeklampen. CMH kweeklampen geven om te beginnen een heel natuurlijk lichtspectrum af en ze gaan langer mee dan HPS kweeklampen. Door het natuurlijke licht zie je je planten zoals ze echt zijn en niet paars zoals bij led of geel zoals met HPS lampen. Hierdoor zie je bladproblemen en ongedierte makkelijker en wordt fotograferen ook een stuk leuker.

Daarnaast produceren CMH kweeklampen ook UVB licht net als de zon. Wietplanten beschermen zich tegen UVB licht met extra hars waardoor de CMH lampen dus voor meer trichomen kunnen zorgen. UVB licht wordt echter tegengehouden door het glas van de bulb, toch zien veel kwekers een verhoogde trichoomproductie door deze lampen. Kijk hieronder naar een video van de School of Hard Nugs (school van harde toppen) van een binnentuin met CMH kweeklampen rond oogsttijd.

Veel CMH lampen, zoals bijvoorbeeld ook de Master Colour lampen van Philips, hebben daarnaast een eigen ballast, wat ze gemakkelijk aan te sluiten maakt. De lampen geven ook stralingswarmte af, wat vaak een gemis is bij led kweeklampen. CMH bulbs gaan langer mee en behouden hun kracht naarmate ze langer branden ook beter dan HPS kweeklampen.

CMH nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan deze lampen. Om te beginnen zijn ze niet goedkoper dan HPS lampen. Omdat het wattage per lamp 315 Watt is, zul je er dus meer moeten ophangen voor dezelfde opbrengst. Twee stuks om te kunnen concurreren met een 600 Watt HPS en vier voor een 1000 Watt HPS. Dit betekent ook twee of vier aparte VSA’s en kappen en maakt de CMH lampen duurder in de aanschaf dan HPS.

De opbrengsten bij een gelijk wattage liggen ook wat lager als die van HPS, maar wel hoger als die van gewone metaal halide kweeklampen. Om de beste resultaten met deze keramische metaal halides te krijgen combineren veel kwekers ze dan ook met HPS kweeklampen.

+ Natuurlijker licht, valt minder snel op en ziet er mooier uit. Planten zijn beter te zien en te inspecteren
+ UV licht
+ Langere leversduur, minder achteruitgang
+ Hoge efficiëntie, ongeveer 100 lumen per Watt
– Duurder in aanschaf
– Lager wattage (315 Watt)

 

(advertentie)