(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hij luistert naar Terence Trent D’arby, de open haard zorgt voor de warmte en de joint op zijn lip voor de inspiratie. Tijd voor een lesje voedingswater aanmaken met Barney Green. Hoe zat het ook alweer met de pH-waarde, de temperatuur en de volgorde waarin je voedingswater aanmaakt?

We zitten er middenin; de donkere dagen van december. Nog even en dan is het alweer kerst en dan moet er natuurlijk wel wat lekkers in de voorraadpot zitten. Gelukkig is de Nebula II CBD al aan haar laatste loodjes toe, ik begin vandaag met spoelen. Al heeft ze nog niet veel bruine haren, de trichomen zijn al aardig wit aan het worden.

Ik wil de Nebula vroeg tot gemiddeld vroeg oogsten. Ik bedoel daarmee dat ik wacht tot een paar trichomen amberkleurig of bruin zijn geworden. Ik vond het effect van veel amberkleurige trichomen bij de oogst van de White Widow iets te zwaar eerlijk gezegd. Het geeft me een zware body stone en maakt slaperig. Vandaar dat ik de Nebula II CBD iets eerder wil oogsten, zodat het effect iets milder, actiever en opgewekter is.

Voedingswater aanmaken

Ik krijg vaak vragen van mensen die niet weten hoe ze voedingswater moeten klaarmaken. Zelf gebruik in Mills voeding, die hebben een mooi schema waar je je aan kunt houden. Toch gaat het aanmaken van voedingswater min of meer met iedere voedingslijk hetzelfde. Waar moet je op letten?

Allereerst het medium. Ik gebruik zelf gewone potgrond en die heeft al een basis voeding. Het is in mijn geval dus niet verstandig om meteen te beginnen met voeden want dan krijgt je plant al snel teveel en dat zorgt voor problemen.

Verder is de concentratie natuurlijk van het grootste belang. Wanneer je geen EC-meter hebt zul je af moeten gaan op het schema van de voedingsfabrikant, in mijn geval dus dat van Mills. Het is bedoeld voor 10 liter voedingswater; ik heb echter maat 7,5 liter nodig dus neem ik 75 procent van alle hoeveelheden. Staat er bijvoorbeeld 30 milliliter dan gebruik ik 0,75 x 30 = 22,5 milliliter.

Om het af te meten gebruik ik een doseerspuit. Sommige exemplaren hebben een lange punt waarmee je wat dieper in de fles met plantenvoeding kunt komen. Als jouw doseerspuit dit niet heeft, kun je ook eerst een dopje vullen en daaruit de voeding opzuigen.

Aanzuren

Spoel de doseerspuit eerst schoon met water voor je het voor de volgende toevoeging gebruikt. Wanneer je alle voeding hebt toegevoegd, roer je het water goed door elkaar en kun je gaan aanzuren met pH-min. Doe het altijd in deze volgorde en niet andersom – dus eerst de voeding toevoegen en daarna pas aanzuren. Ik gebruik zelf citroenzuur maar pH-min houdt de pH-waarde stabieler. Voeg pH-min of citroenzuur (eventueel azijn) toe, roer en meet de pH-waarde. Die moet voor een kweek op aarde ergens tussen de 6,2 en 6,8 zijn.

Om ervoor te zorgen dat het voedingswater op kamertemperatuur is heb ik twee 20-liter jerrycans die ik gevuld hou en daaruit water geef. Als ik de voeding klaarmaak, vul ik eerst een emmer met het water dat ik nodig heb. Wanneer een jerrycan bijna leeg is dan vul ik hem meteen weer bij.

Als je een medium gebruikt dat geen voeding in zich heeft zoals steenwol of kokos, dan kan je het beste het voedingsschema vanaf de eerste week volgen. Let goed op de planten. Deze zullen altijd zelf aangeven wanneer het teveel wordt. Hoe meer rondes je doet, hoe beter je leert om aan de planten te zien wat ze nodig hebben. Ik hoop dat deze uitleg goed te begrijpen is en wens jullie een fijne week toe. Smoke on!

Barney Green

(advertenties)