- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#11)
- Zijn kunstmatige wietzaden de toekomst? Hoe worden ze gemaakt?
- Studie • ‘Beter slapen van wiet gaat niet op bij gezonde mensen’
- Wiet in bed • Betere seks en oplossing voor ‘man-vrouw orgasmekloof’
- Lieve Muna geeft eerste kweek adviezen
- Video: hoe donker moet het eigenlijk zijn voor wietplanten?
Wat zijn trichomen?
Je leest het woord wel vaker op RollingStoned: trichomen. Zonder er al te veel bij stil te staan beschrijven we een mooie top wiet als druipend van de trichomen of hebben we het over de kleur van de trichomen om het moment van oogsten te bepalen. Maar wat is nou zo’n trichoom? En waarom vinden we trichomen eigenlijk zo geweldig?
De enige plaats op een wietplant waar cannabinoïden gevormd worden, is in de trichomen. Cannabinoïden zijn – even kort door de bocht – de werkzame stoffen die cannabis hun medicinale en psychoactieve werking geven. Zonder trichomen heb je, met andere woorden dus ook geen cannabinoïden, en is wiet waardeloos.
Trichomen zijn de miniscule glinsterende harsdruppeltjes die op wietplanten groeien, met name in de toppen. Met het blote oog zien ze er een beetje uit als een wit bevroren laagje op wiet, maar als je ze met een microscoop gaat bekijken zul je zien dat ze het een soort druppeltjes hars zijn op een stammetje. Ze zijn gevormd als een soort paddestoeltjes en zorgen bij de meeste wietliefhebbers en cannabiskwekers voor opwinding. Hoe meer trichomen immers, hoe potenter en smakelijker de cannabis. Maar wat is eigenlijk biologisch gezien het nut van deze glimmende mini-paddestoeltjes?
Het ontstaan van trichomen
In de natuur heeft bijna alles een reden, ook al weten we die niet altijd. Over de reden van het bestaan van trichomen, bestaan een paar verschillende theorieën. Waarschijnlijk zijn ze allemaal een beetje waar. Biologen denken dat cannabis in de evolutie trichomen kregen ter bescherming. De plakkerige laag zorgt ervoor dat insecten niet bij het oppervlak van de plant zelf kan komen en de stoffen in de trichomen maken de plant oninteressant voor hongerige dieren. De hars (=trichomen) fungeert ook als een isolatielaagje en beschermt de plant tegen wind, water en UV licht. Het zou ook kunnen dat de zaadhulsjes door de plakkerige hars gemakkelijk in dierenharen blijft hangen en zo meegenomen worden naar andere gebieden.
Aangezien mensen al eeuwenlang een voorkeur hebben voor wiet met veel trichomen, hebben wij waarschijnlijk een grote rol gespeeld in de evolutie van de trichomen. Door soorten te selecteren en te kweken waar veel van deze trichomen op groeiden hebben mensen er voor gezorgd dat er steeds meer trichomen op cannabis ging groeien. En dat doen we vandaag de dag uiteraard nog steeds.
Verschillende trichomen
Er zijn op de cannabisplant drie verschillende soorten trichomen te vinden, je hebt de bolvormige trichoom (gele pijl), de ongesteelde capitatum (blauwe pijl), en de gesteelde capitatum (rode pijl). De bolvormige trichoom is het kleinste trichoom, hij is maar zo’n 15 tot 30 micrometer (ook wel micron) groot en bestaat uit een steel van slechts één tot vier cellen, met daarop nogmaals tot 4 cellen die de kop van de trichoom vormen. De kop produceert hars (met cannabinoïden).
De ongesteelde capitatum trichoom is iets groter, ongeveer 25 tot 100 micrometers. Van deze trichoom groeien er ook meer op de cannabisplant. Ze heten ongesteelde capitatum wat betekent dat ze een bolvormige kop hebben en geen steel lijken te hebben. In feite hebben ze die wel, maar die is maar één cel groot waardoor hij niet te zien is onder de kop. De kop van de ongesteelde capitatum bestaat uit 8 tot 16 cellen. Deze cellen scheiden ook hars af, wat ze hun ronde vorm geeft.
De gesteelde capitatum produceert het meeste cannabinoïden, en bestaan uit een steel die in de bloeifase soms wel 500 micrometer lang kan worden, en een bolvormige kop. Ze komen het meeste voor op gespecialiseerde blaadjes in de vrouwelijke toppen die ervoor dienen om de zaadzakjes te beschermen, en de blaadjes rond de toppen (suikerblaadjes).
Cannabinoïden
Cannabinoïden zoals CBD en natuurlijk THC worden gevormd in de kopjes van de trichomen. Door de stam komen stoffen omhoog de kop in. Deze stoffen worden vacuoles en plastiden genoemd. Onder invloed van UV-B lichtgolven vormen de stoffen cannabinoiden en terpenen (aromastoffen).
Aangezien de trichomen de cannabinoïden van cannabis bevatten, zijn deze glimmende harsdruppels het meest gewilde onderdeel van de cannabisplant. Toch betekent het niet automatisch dat een plant met veel trichomen ook veel THC bevat. Sommige wietsoorten maken bijna helemaal geen THC en anderen maken naast THC ook veel CBD. Er zijn wel 111 verschillende trichomen en we ontdekken nog steeds nieuwe. Veel van deze stoffen hebben ook een uitwerking en beïnvloeden het effect van cannabis. THC is dus niet de enige cannabinoïde die verantwoordelijk is voor het effect.
(advertentie)