(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dinsdagavond is er cannabis historie geschreven in Australië: de staat Victoria nam als eerste een wet aan die medicinale cannabis legaliseert! Vanaf 2017 kunnen o.a. kinderen met epilepsie en kanker- en aidspatiënten behandeld worden met wietmedicijnen. Ook begint de staat zelf een plantage om de mediwiet te produceren!

Eerste in Australië

Terwijl het Epilepsiefonds in Nederland vorige week negatief oordeelde over het gebruik van cannabis als medicijn  – zie ons bericht ‘Epilepsiefonds raadt cannabisolie af‘ – is de schrijnende situatie van kinderen met ernstige epilepsie voor de Australische staat Victoria juist de reden om mediwiet te legaliseren! Afgelopen dinsdag nam het parlement daar de historische Access to Medicinal Cannabis Bill 2015  aan, waarmee Victorie de primeur heeft in Australië.

Minister: “Levensreddende behandelingen”

shutterstock_120385528

De kogel is door de kerk in Australië: de staat Victoria heeft officieel en als eerste medicinale cannabis gelegaliseerd! [beeld: Aleksey Klints/Shutterstock]

Minister van Gezondheid Jill Hennessy: “Children with severe epilepsy will now be able to legally access this lifesaving treatment from as early as 2017. It is absolutely heartbreaking to see families having to choose between breaking the law and watching their children suffer — and now, thanks to our groundbreaking legislation, they won’t have to.

Zo, dat is dus heel andere koek dan het negatieve oordeel hier in Nederland. Een select aantal patiënten – waaronder kinderen met ernstige, onbehandelbare vormen van epilepsie dus – krijgen vanaf begin volgend jaar de beschikking over niet-rookbare wiet als medicijn. Daaronder vallen mondsprays, cannabisolie en vaporizers – het verdampen van wiet.

Proefkwekerij voor medicinale cannabis

En de staat Victoria – met 5 miljoen inwoners en o.a. de stad Melbourne – gaat verder. Minister van Landbouw Jaala Pulford maakte dinsdag bekend dat eer ook een ‘streng gecontroleerde medicinale wietkwekerij’ komt, die in april van start gaat. Het betreft een proef met vooral researchdoelstellingen. “Wij zijn op schema om onze belofte waar te maken dat medicinale cannabis beschikbaar komt voor patiënten in uitzonderlijke situaties in Victoria”, aldus de minister.

Om welke patiënten het dan gaat? Mensen die lijden aan ernstige epileptische aanvallen, spierspasmen als gevolg van multiple sclerose, ernstige pijn en misselijkheid opgewekt door hiv/aids of kanker en chronische pijn die door 2 verschillende specialisten is gediagnosticeerd.

[openingsfoto: Doug Shutter/Shutterstock]

 

(advertenties)