(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie optimaal wil oogsten van zijn wietplanten, zal voor een goed klimaat moeten zorgen. Genoeg aanvoer van lucht van een goede kwaliteit is daarbij onontbeerlijk. Een wietplant neemt namelijk CO2 op uit de lucht en staat er zuurstof aan af, dus zorg voor genoeg aanvoer en circulatie.

fan

Een gewone ventilator zorgt voor voldoende luchtcirculatie in je kweekruimte

Een goede ventilatie en luchtcirculatie is zeker van het grootste belang. Gevorderde kwekers weten dat de algehele kwaliteit van de lucht enorm veel bijdraagt aan de kwaliteit van je wiet. Om de in de kweekruimte aanwezige lucht goed door de kweekruimte te laten circuleren plaatsen we een (zwenk)ventilator in de kweekruimte welke we niet rechtstreeks op de planten richten. In kleine kweekruimtes zoals een kleine kast of tent kan een goede afzuiger ook voor voldoende luchtverplaatsing zorgen. Het is mooi als de planten door een windje heen en weer worden bewogen. De stammen worden hier sterker en dikker van, waardoor ze later zwaardere toppen kunnen dragen en van voldoende voedingsstoffen kunnen voorzien.

Lucht aanvoer

Door een goed afzuigsysteem aan te leggen, kun je een teveel aan hitte of luchtvochtigheid wegzuigen en tegelijkertijd verse lucht aanvoeren. Verse aanvoer van lucht noodzakelijk voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide van de plant. Tenslotte kan je er met een afgesloten systeem voor zorgen dat alle ongewenste geurtjes door een koolstoffilter geleid worden zodat je niemand tot overlast bent met je hobby.

filter afzuiger

Een afzuiger zorgt voor de lucht aan- en afvoer. Het filter zorgt ervoor dat je geen last krijgt van ongewenste geurtjes

Aan de onderkant van je kweekruimte maak je een opening voor de luchtinlaat. Aan de tegenoverliggende zijde maak je bovenin de ruimte waar je lucht de lucht afvoert. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten met zo’n systeem. Zo mag er geen licht door de luchtinlaat lekken, kweektenten hebben hier speciale lichtfilters voor. Maak je zelf een kweekruimte dan kun je aan de buitenkant een kartonnen doos plaatsen waar je de lucht eerst doorheen leid.

Ook moet er een kleine onderdruk in de ruimte zijn zodat lucht alleen door het filter naar buiten gaat en er elders geen geurtjes uit de kweekruimte ontsnappen. Zorg er dus voor dat de luchtinlaat iets kleiner is dan de luchtuitlaat en dat je afzuiger voldoende capaciteit heeft. Als je dit in de gaten houdt, kun je ook een actieve luchtinlaat maken zodat je planten nog meer verse lucht, en dus ook CO2 krijgen.

Op de opening aan de bovenkant sluit je een afzuiger aan. Je kunt voor een kleine ruimte prima volstaan met een buisventilator, deze zijn goedkoper dan slakkenhuisventilatoren en hoeven ook niet in een box ingebouwd te worden. Een koolstoffilter op de ventilator zorgt ervoor dat ongewenste geurtjes uit de lucht worden gefilterd.

Als je de afzuiger op een dimmer aansluit kun je de afzuiging en daarmee de temperatuur en ook de luchtvochtigheid goed regelen en instellen op de behoefte van de planten in de verschillende groeistadia.

(advertentie)