- Buitenwiet test ’24 update #21: Erdbeer is heerlijk!
- Kweek je allermooiste moederplant
- Cannabis zaailing selectie. Kweek alleen je allerbeste plantjes
- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
BongZilla: Wiet maakt Holland rijk
Tussen het werken, blowen, genieten en slapen door viel het mij ineens op dat het cannabisnieuws minder gaat over criminaliteit en steeds vaker positief is. Op een of andere manier is het hele gezwam over de War on Drugs in de publieke opinie al voltooid verleden tijd. Men focust op de medicinale kracht van wiet en vooral op de economische potentie!
De War on Drugs is passé
Ga maar na: eerst besluit de op 2 na rijkste man ter wereld om via een dochteronderneming in de legale cannabisindustrie van Colorado te investeren. Warren Buffet heeft miljarden dollars op de bank en is een business goeroe in de VS. Hij heeft dus een reputatie te verliezen, maar is niet bang om zich aan wiet te verbinden. Dat zegt wel iets hoor, want wat hypocrisie betreft zijn die Amerikanen nog steeds een raar volkje. Als er per ongeluk 2 seconden een tepel is te zien op de televisie is het land te klein. Dat iemand als Warren Buffet in de wiet actief wordt en zich daar image wise niet druk over maakt toont aan dat de strijd grotendeels gestreden is.
Cannabis is belastingmagneet
In dezelfde week heeft men voor de grap (maar niet heus) eens becijferd wat het oplevert voor de overheid als alle 50 staten in de VS recreatieve wiet legaliseren. Aan BTW en accijnzen harken ze dan per jaar 3 miljard dollar binnen en dat is volgens de website NerdWallet nog zeer conservatief berekend. En zonder de miljarden die de legale medicinale wiet in de staatskas brengt. Rekenen we dit met de groene vinger terug naar Nederlandse maatstaven dan praat je toch ook zomaar over minimaal een half miljard en wellicht wel een miljard euro per jaar (zeker als we legaal mogen exporteren).
Als cannabis uit het strafrecht verdwijnt en er BTW op wiet wordt geheven, kan dat geld fijn gebruikt worden om de gigantische staatsschuld van Nederland te verminderen
In eigen land verscheen er begin deze week een opmerkelijk column op de site van RTL Nieuws van Monique Ligtenberg. Zij is huisjurist van de omroep en hoofdredacteur van Fiscaal up to Date. De kop boven haar artikel luidt: ‘Eureka: we dichten het begrotingsgat met nederwiet!’ Je raadt het al, ook zij is van War on Drugs-believer en tegenstander van ‘het legaliseren van verboden activiteiten’ omgedraaid en pleit nu voor het reguleren en belasten van de teelt van ons wellicht succesvolste tuinbouwproduct. Voor haar was het rapport van de Global Commission on Drug Policy dat onlangs verscheen de druppel die haar anti-emmer deed leeglopen. Die denktank met onder andere oud-VN topman Kofi Annan, superzakenman Richard Branseon en en een reeks oud-wereldleiders pleit er onomwonden voor om drugs te decriminaliseren en cannabis als eerste te legaliseren.
Niet lijdzaam toezien
“Met een begrotingstekort van 20 miljard kunnen we niet lijdzaam blijven toezien op deze dubbele moraal”, schrijft Ligtenberg. Uiteraard bedoelt ze met dubbele moraal het legaal verkopen van wiet terwijl de teelt illegaal is. Als cannabis uit het strafrecht verdwijnt en er BTW op de teelt, handel en verkoop van wiet kan worden geheven, kan dat geld fijn gebruikt worden om de gigantische staatsschuld van Nederland te verminderen, vindt de fiscale specialiste.
Wietgeld voor onderwijs en natuur
En gelijk heeft ze natuurlijk. Het maakt mij persoonlijk nooit uit waarom iemand zijn mening over cannabis verandert van anti naar pro, als ie hem maar verandert. Of dat nou om praktische redenen, humanitair inzicht, medicinale zienswijze of simpelweg uit fatalisme (kom op Ivo Opstelten, dát kun jij toch nog wel) is, het gaat om het resultaat. En zoals de cijfernerds in de VS al hebben aangetoond, dat resultaat overtreft alle verwachtingen. In Colorado en Washington wordt een groot deel van het via wietverkoop binnengehaalde belastinggeld geïnvesteerd in onderwijs, wegen, natuur en drugsvoorlichting.
Legalisering van wiet is dus niet alleen goed nieuws voor ons blowers en (een deel van de) growers, maar voor elke inwoner van welk land ter wereld dan ook! En natuurlijk helemaal voor een klein landje aan de Noordzee wat volgens de overlevering bol staat van de wietplantages…
(advertentie)