(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dagelijks worden er hennepkwekerijen opgerold door massale inzet van politie en justitie. Meestal kleinschalige plantages, zo bleek eerder dit jaar toen website Meedogenloos politiecijfers onthulde. BongZilla heeft ondertussen medelijden met al die arme agentjes die steeds voor het Opstelten-karretje worden gespannen…

15 agenten voor 6 planten

Deze week werd de redactie van RollingStoned er door meerdere lezers op gewezen dat de politie weer eens niets beters te doen had dan op hennep-ruimdag gaan, of hoe ze het jagen op wietkwekers ook noemen op de ochtendbriefing van commandant Bromsnor. De oogst was weer eens formidabel te noemen, zeker bij de wietkwekers in Bierum die 6 planten hadden staan en waarvoor Vadertje Staat slechts 15 politieagenten op pad stuurde!

south park policeMijn god, je zal toch maar goed je best hebben gedaan op de politieacademie vroeger – dag en nacht blokken op je tentamens, extra trainingen in de sportschool en lid worden van een schietclub en zo – om dan later op zeer regelmatige basis met je blauwe autootje naar een volkswijkje te rijden om daar een thuiskwekertje in de kladden te grijpen. Nee, daar heb je het allemaal voor gedaan en gelaten (drinken, blowen, haha) al die jaren…

Met swiffer tegen een tsunami

Hoewel het spreekwoord ‘dweilen met de kraan open’ nog veel te eufemistisch is om de politiestrijd tegen de hennepteelt aan te duiden (beter is: ‘een tsunami tegenhouden met een swiffertje’), besteden onze agenten week in week uit vele uren aan de hennepoorlog. Die moeten ze voeren op bevel van een wrange, oude minister in Den Haag, die hardnekkig weigert om in te zien dat de wereld niet meer hetzelfde is als in pakweg 1955 toen de bewindvoerder zelf voor het laatst een genotsmiddel tot zich nam – 1 glaasje bessenjenever op de verjaardag van zijn oudoom, mind you.

Het maakt geen zak uit wat ze allemaal ruimen die agenten, er wordt gewoon lekker doorgerookt en gekweekt in Nederland

Eigenlijk moeten we medelijden hebben met ons politiekorps. Dat bestaat uit dappere mannen en vrouwen, die jarenlang gestudeerd hebben en dus menselijkerwijs over enige intelligentie moeten beschikken, maar desalniettemin vooral stompzinnig, nutteloos en contraproductief de godganse tijd achter wietkwekers aan jagen. Hoewel jagen, hobbelen is het eerder. Want er wordt alleen maar meer wiet gekweekt, lijkt het wel. Als ze links een kwekerij oprollen worden er rechts en achterin weer twee nieuwe tuintjes ingewijd. Hebben ze eindelijk een grote jongen te pakken denken ze, heeft het geen enkel effect op het aanbod en de prijs van wiet. Niks. Het maakt geen zak uit wat ze allemaal ruimen die agenten, er wordt gewoon lekker doorgerookt en gekweekt in Nederland.

policeman-cartoonLegaliseringsgolf in rest van wereld

En ook buiten Nederland trouwens. In België heb je tegenwoordig ook al meer kans om per ongeluk op de deur van een hennepkwekerij te kloppen dan op de ingang van een ouderwets goed buitengaats bordeel, zo heb ik van horen zeggen. In Engeland, Spanje, Tsjechië en Frankrijk weten ze tegenwoordig een behoorlijk potente wiet te fabriceren, om van de Verenigde Staten nog maar te zwijgen. Sinds de legaliseringsgolf daar als een tsunami over de staten rolt, zijn vriend en vijand het erover eens: de cannabisindustrie is er een met een schitterende toekomst. Als geneesmiddel is wiet goed tegen alles (kort samengevat, maar niet minder waar – volgens mediwiet-expert Wernard Bruining werkt wiet alleen niet bij oorsuizingen). Als puur genotsmiddel houdt het iedereen rustig en tevreden, met minder misdaad en hogere belastinginkomsten tot gevolg.

Fijn verder met de hennepoorlog

Maar hoewel het wetenschappelijke bewijs voor de geneeskracht van cannabis zich opstapelt tot aan het plafond van een flinke torenflat en een hele reeks landen overweegt cannabis te legaliseren of op zijn minst te decriminaliseren, daar gaan we in Nederland fijn verder met de hennepoorlog. Op bevel van een seniele oude man zonder enig inzicht in de maatschappij van na pakweg 1955, spenderen we elke dag weer talloze politiemanuren aan het opspeuren van plantjes en de mensen die ze kweken. Je zou toch om minder knettergek worden als politieagent op een doordeweekse hennep-ruimdag, niet dan?

(advertentie)