(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Columnist BongZilla draait 23 jaar zijn jointjes mee in de cannabiswereld. Daarom kan hij als geen ander – nou ja – de figuur van minister Opstelten van Veiligheid & Justitie in een historisch verantwoord – wel ja – kader plaatsen. Is de oude brombeer met intense wiethaat nou een liberaal of een (ver)achterlijke adept van oercommunist Jozef Stalin..?

Ivo, de old school communist

Ivo Opstelten zoals Ivo Opstelten hem graag ziet, aldus columnist BongZilla

Ivo Opstelten zoals Ivo Opstelten hem graag ziet, aldus columnist BongZilla

Als je de ideeën en prestaties (ahum) van Opstelten op een rijtje zet, deze laat zien aan een willekeurige buitenlander en dan vraagt of Ivo een communist, sociaal-democraat, christelijk-conservatieve of liberale politicus is, dan zullen toch maar zeer weinig mensen de laatste optie kiezen. Maar geloof het of niet, Ivo Opstelten  – bijna 71 jaar oud, wat gaat de tijd toch verdomd langzaam – is wel degelijk lid van de liberale VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Hahahahaha. Nee, echt waar hoor.

Menigeen zal deze ijzervreter wellicht voor een old school  communist hebben gehouden. Immers, die bepalen ook alles – tot in de kleinste details en op het laagste ambtelijke niveau – vanuit  één centraal machtspunt. In dit geval het kantoor van Opstelten in het ministerie van Veiligheid & Justitie in Den Haag, van waaruit per oekaze richting burgemeesters weerklinkt dat er helemaal niets verandert aan het cannabisbeleid. Onafhankelijke rechters die afwijken van de door Opstelten gepropageerde wietbeleidslijn – verbieden, vervolgen & veroordelen – krijgen kwalificaties als ‘vreemd’ en ‘opmerkelijk’ toebedeeld, alvorens het hoger beroep ze om de oren slaat. Het idee dat een samenleving volledig controleerbaar aan de leiband van een ijzervreter wil lopen, werd voor het tijdperk Ivo Opstelten voor ’t laatst waargenomen bij een zekere Jozef Stalin (1878 – 1953).

Blowen nee, zuipen ja

Sowieso lijkt het wel alsof de jaren vijftig van de vorige eeuw het favoriete decennium van minister Opstelten is. Die lekkere bekrompenheid. Het ontbreken van elk noemenswaardig entertainment of amusement voor de hardwerkende burger (op een krakend transistorradiootje na) en de slaafse gehoorzaamheid aan autoriteiten… het klinkt onze brombeer als Sovjet parademuziek in de oren. En vooral het zich niet  bezondigen aan allerlei geestverruimende middelen spreekt het justitiefossiel bijzonder aan. Dat menig huisvader zich in die tijd avond aan avond klem zoop en vervolgens kroost en wijf in elkaar timmerde, laten wij hier gemakshalve even buiten beschouwing.

Deze zogenaamde liberaal heeft aan veel een broertje dood en wel in het meest aan het begrip democratie. Ivo Opstelten doet wat hij wil omdat hij doet wat hij wil

Vrij vertaald staat er: "Hou er nou toch eens mee op Opstelten!"

Vrij vertaald staat er: “Hou er nou toch eens mee op Opstelten!”

Maar goed, even terug naar het nu. Het ene schandaal na het andere wordt door de minister van Justitie vakkundig onder het ambtenarentapijt geveegd. Witwassen van crimineel geld, ontspoorde topambtenaren, falende politiehervormingen, ‘vergeten’ bijbaantjes of oliedomme niet zelden gestotterde uitspraken (categorie: die olifant is rood omdat ik zeg dat ie rood is – terwijl het arme beest zo blauw is als een uitstekend gelukte smurf… het mag en zal niet baten. Deze zogenaamde liberaal heeft aan veel een broertje dood en wel in het meest aan het begrip democratie. Ivo Opstelten doet wat hij wil omdat hij doet wat hij wil. En wie daar problemen mee heeft wordt als een debiel mongooltje toegesproken met een volstrekt onnavolgbaar verhaal, waarbij zelfs de hardnekkigste democratiefans het uit pure vermoeidheid uiteindelijk maar laten afweten.

Achter de oren krabben

Wat de cannabisminnende burger desondanks enige moed geeft, is het feit dat er binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie van de corpulente machtswellusteling nu toch ook enkele leden zijn die zich van regelrechte schaamte eens achter de niet onbemiddelde oren krabben. We hebben het dan over enkele vermetele gemeenteraadsleden van de VVD in steden als Amsterdam, Haarlem en Eindhoven. Ver weg van Den Haag in elk geval, want daar zetelt ende heerst  tegen alle gezond verstand, buitenlandse trends en liberale principes in nog steeds een als VVD’er verklede oude-school-communist…

(advertentie)