(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

BongZilla ziet een verbluffende overeenkomst tussen de Drooglegging een eeuw geleden – alcohol werd toen jarenlang verbannen – en het huidige cannabisverbod. Beide verboden helpen slechts de maffia in het zadel en houden justitie aan het werk. Snel naar het blundermuseum dus met die War on Drugs!

Cannabis bevrijdingsfront

Goed mensen, we zijn nu een stief jaartje bezig met legaliseren in de wereld. Nou ja, we. Ze eigenlijk. De mensen in Uruguay en een aantal staten in de U.S.A., met in hun kielzog een reeks andere landen op het Amerikaanse continent en staten in de VS. In Afrika en Azië gebeurt weinig tot niets op het cannabis bevrijdingsfront en in Australië en Europa wordt er mondjesmaat aan de wietplant geschud. In België zijn ze al blij als ze niet stante pede op straat worden beboet voor het smoren van 1 jointje en in Nederland wordt er vooral achteruit geschakeld door de politiek.

RAF81615Maar al zou je alle zielige pogingen in het land van Rembrandt nog door de welbekende roze bril der liefde bekijken, dan nog valt steeds 1 ding op: niemand heeft het over de kleinschalige hobbywietkweker. De vredelievende cannabist die gewoon vindt dat hij niet alleen recht op roes heeft, maar ook op het zelf produceren van wat plantjes (jawel, plantjes!) om die roes op te wekken. Zoals andere mensen aardbeien telen in hangbakken op het balkon of een pruimenboom in de tuin hebben staan voor zelfgemaakte pruimenjam.

Wiet, coffeeshops en criminaliteit

Het enige waar de discussie in Nederland over gaat (over België durf ik geen uitspraken te doen, maar het zal er zeker en vast niet veel beter zijn) is criminaliteit. Dit en dat en dat en dit doen om de criminaliteit te verminderen… pfff. Alsof cannabis per definitie met criminaliteit te maken heeft, dat is net zoiets als beweren dat alle Marokkanen crimineel zijn en het land uit moeten worden gezet. Dat zou ook geen zinnig mens in zijn hoofd halen om te roepen, toch?

Goed, natuurlijk komen coffeeshops – het enige zichtbare stukje van de cannabisketen en daarom altijd de pineut als Opstelten zijn politie- en justitiemensen in actie bromt – vaak in verband met criminaliteit in het nieuws. Maar dat KAN ook NIET anders. Zolang je wel mag verkopen wat je niet mag inkopen, is de coffeeshop vogelvrij en kan er naar believen op geschoten worden met het justitiegeweer. Eigenlijk kan je het hele criminele gedoe en schizofrene beleid in 1 simpele vraag aan Opstelten voorleggen: Waar komt die wiet vandaan die in de coffeeshops verkocht mag worden?

Tijd om de War on Drugs bij te zetten in het museum met historische blunders van wereldformaat, gebroederlijk naast de Drooglegging

Mevrouw BongZilla en ik lagen tussen kerst en nieuwjaar redelijk in de snottenlappenmand. Om de verveling te verdrijven knalden we er maar twee seizoenen Boardwalk Empire  in. Die serie speelt zich af in het Amerika van de jaren 20 van de vorige eeuw, een periode die ook wel bekend stond als de Drooglegging. Hoofdrolspeler Nucky Thompson wordt er rijk door drank te smokkelen en verkopen, net als alle andere gangsters die zich hiermee bezighouden. Kort samengevat helpt het verbod op drank dat er 12 jaar lang gold in de VS de maffia in het zadel. Alles en iedereen pikt er een graantje van mee, corruptie teelt wierig onder politie, ambtenaren en justitie.

Illegaal zuipen en illegaal blowen

apenHet grappige is dat je die Drooglegging probleemloos 1-op-1 kunt vergelijken met het cannabisverbod van nu. Elke keer dat ze in Boardwalk Empire over booze, whiskey of rum praten verving ik dat door het woord wiet, cannabis, hasj. En dat maakt dus volkomen sense! Gewoon eng, zoveel overeenkomsten als er zijn tussen de periode dat drank verboden was en de periode dat wiet verboden is. Toen werd er volop illegaal gestookt en gezopen, nu wordt er volop illegaal gekweekt en geblowd. Toen werd de georganiseerde misdaad groot en machtig dankzij verboden drank(verkoop), nu teelt de (georganiseerde) misdaad welig door het handelen in wiet dankzij het verbod van de overheid daarop. De prijzen van drank/wiet rezen/rijzen de pan uit DANKZIJ dat verbod, mensen worden erom vermoord als het moet (War on Drugs iemand?)…

Goed, ik dwaal wat af. Punt is meer dat de mens nu eenmaal behoefte heeft aan roesmiddelen. Daarbij scoren alcohol en cannabis gewoon het hoogste. Van de Drooglegging hebben we geleerd dat het funest is om zo’n eerste roesbehoefte te verbieden, dus waarom zouden we doorgaan met het maken van dezelfde fout bij cannabis? Tijd om de War on Drugs bij te zetten in het museum met historische blunders van wereldformaat, gebroederlijk naast de Drooglegging.

Het recht op roes

En aangezien iedereen die dat wil anno 2015 zelf wat druiven mag telen voor zijn eigen wijntje, of zelf een hatseflatsbiertje mag brouwen in de bijkeuken; zo eisen wij vredige blowers het simpele recht om zelf een paar plantjes in onze godverdomde tuin of op ‘t balkon te zetten. Daarmee kweken we wiet ja, en daarmee willen we stoned worden ja. So fucking what?!

(advertentie)