(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Door het succes van legale wiet in de VS duiken er aasgieren en geldwolven op. Uitstekend voedsel voor complottheorieën, toch al populair onder blowers. Bedreigingen van de tabaks- en farmaceutische industrie en de 1e genetisch gemodificeerde wietsoort! BongZilla knalt er 2 van de 3 af…

Genetisch gemodificeerde wiet

m1

De hoax over ‘genwiet’ van Monsanto leidt zelfs tot een heuse tegenaanval van cannabisten op internet…

De afgelopen weken dook het op: de genetisch gemodificeerde wiet van chemie- en landbouwreus Monsanto. Nou is dit geen lekker bedrijf, dat klopt. Groot geworden met plastics en pesticiden – waaronder het beruchte DDT en het in de Vietnam-oorlog gebruikte Agent Orange – en inderdaad ook groot in de genetisch gemodificeerde zadenbusiness. Maar het ‘nieuws’ dat zij een patent hebben aangevraagd op de eerste genetisch gemanipuleerde cannabissoort is een verzinsel van WorldNewsDailyReport. Een satirische website, maar hun non-nieuws werd gretig overgenomen door bezorgde blowers en wietkwekers over de hele wereld. Het ‘Frankenstein-bedrijf’ zelf ziet zich genoodzaakt om op hun eigen website een speciale pagina te maken: Myths about Monsanto, waarop kraakhelder staat: Monsanto has not and is not working on GMO marijuana. This allegation is an Internet rumor and lie.

Big Tobacco in de wietwereld

b2

Nog zo’n mooie spoof: Marlboro wietjoints...

Een ander gerucht dat de afgelopen maanden steeds vaker opduikt is dat de grote tabaksfabrikanten staan te popelen om flink geld te gaan verdienen aan de legale cannabismarkt, die volgens deskundigen alleen al in Amerika goed kan zijn voor vele miljarden dollars (als alle 50 staten legaliseren hebben we het over ruim 36 miljard dollar, per jaar). Zo bracht het gerenommeerde financiële persbureau Bloomberg een verhaal met de kop ‘Big Tobacco’s Future: Big Pot’ en lazen we deze week nog in USA Today een artikel met als aanhef ‘Will Big Tobacco become Big Marijuana?’.

Lucky Strike spacecake

Strekking van zulke verhalen is dat het voor mensen met geld teveel – investeerders van buiten de cannabiswereld zeg maar – heel slim is om in wiet te investeren en dat de tabaksgiganten de plannen al klaar hebben liggen om deze nieuwe markt te exploiteren. Zeker omdat het roken van sigaretten onmiskenbaar op zijn retour is en de (legale) consumptie van cannabis onstuitbaar in de lift zit. Sommige publicisten beweren dat de tabaksindustrie al sinds begin jaren zeventig in de wiet wil, maar vanwege het verbod niets doet met alle snode plannen. Nu de politiek anders denkt over wiet, zouden wij binnen afzienbare tijd overspoeld worden met Marlboro joints, Camel-wiet en Lucky Strike spacecake.

Chris Walsh van Marijuana Business Daily: “Ik denk dat er een berg paranoia zit in de verhalen dat zij pakhuizen vol wiet opkopen en geheime zakendeals ondertekenen”

Nergens komen genoemde media echter met keihard bewijs of zelfs geloofwaardige aanwijzingen dat de tabaksreuzen inderdaad op het punt staan ons te bombarderen met wietproducten. Sterker nog, zij ontkennen het zwart op wit. Richard Smith van R.J. Reynolds (Camel, Pall Mall, Winston) zegt nota bene in hetzelfde artikel in USA Today: “Geen enkel van de actieve RJR-bedrijven is bezig met de vraag of het in de Amerikaanse markt moet stappen met commerciële marihuanamerken.” Ook de woordvoerder van Altria Group (voorheen Philip Morris) ontkent dit met klem. Chris Walsh van Marijuana Business Daily  vat het helder samen: “Ik denk dat er een berg paranoia zit in de verhalen dat zij pakhuizen vol wiet opkopen en geheime zakendeals ondertekenen.”

Wat wel waar is, is dat ze producten (willen) bedenken in de categorie vaporizers en E-sigaretten…

No worries…

b3

Complotalarm! De combinatie farmaceutische industrie en cannabis is nu eenmaal geen match made in heaven…

Natuurlijk, er zijn geldwolven en aasgieren die hun graantje willen meepikken van de legale cannabismarkt. Maar de angst dat een branche die gefundeerd is op tientallen jaren undergroundarbeid van wietkwekers en een even lange wietconsumptie van miljoenen kritische blowers in 1 simpele klap – lees; door middel van een bom geld – opzij wordt geschoven en het nakijken heeft, is volslagen van de pot gerukt. Iedereen kan namelijk zijn wietje blijven kweken en roken zonder dat ie ooit naar de tabakskiosk hoeft, zo is het altijd gegaan.

Enemy of the Weed State

Er is wat mij betreft maar 1 echte Big Enemy of the Weed State en dat is de farmaceutische industrie. Die zou maar wat graag net zo schandalig veel geld verdienen aan cannabismedicijnen als dat ze tot nu toe doen aan ‘normale’ medicijnen van chemische origine, tenminste die waarop ze patent hebben. En in tegenstelling tot chemie- en landbouwreus Monsanto en de grote tabaksindustrie heeft Big Pharma ook heel erg veel te verliezen als cannabis eenmaal op de hele wereld legaal is. Een soort wondermedicijn zonder vervelende bijwerkingen dat elke aardbewoner – zelfs zonder groene vingers – kan laten groeien in zijn tuin, op het balkon of in een kweekkast in huis… daar valt natuurlijk geen zak aan te verdienen, aan zo’n niet-gepatenteerd legaal wietplantje 😉

(advertentie)