(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alsof de hele oeverloze wietdiscussie in Nederland niet al ingewikkeld genoeg is met de krankzinnige discrepantie tussen legale verkoop / gebruik tegenover illegale inkoop / teelt, dropte hoogleraar Cyrille Fijnhout deze week nog een extra mogelijkheid in het reguleringsdebat: cannabis social clubs beginnen en de 600 coffeeshops afschaffen…

Wie is die Cyrille Fijnaut?

Cyrille Fijnaut

Cyrille Fijnaut

Eerst even: wie is die oude man (1946) met die aparte voornaam? Welnu. Cyrille Fijnaut is oud-politie-inspecteur en hoogleraar criminologie en strafrecht. Momenteel schrijft hij een boek met de titel ‘De Derde Weg’ en dat wilde hij wel publicitair pushen op de dag dat minister Opstelten van Justitie in de Eerste Kamer alle plannen voor een gezonder, effectiever en veiliger cannabisbeleid afschoot (zoals gewoonlijk). In een groot interview met De Volkskrant lanceerde de hoogleraar zijn pleidooi voor cannabis social clubs.

De tactiek van meneer Fijnaut is allerminst fijnzinnig te noemen. Om te beginnen zet hij iedereen die tot u toe een mening had in het cannabisdebat weg met de woorden: “Zowel voor- als tegenstanders van het drugsbeleid zijn kortzichtig, naïef en onbezonnen”. Fijnaut, die geboren is in Heerlen heeft het vooral niet op met de burgemeester van zijn geboortestad, Paul Depla. Zoals bekend trekt die de kar van burgemeesters die graag willen experimenteren met legale wietteelt voor de coffeeshops, om zo de georganiseerde misdaad een toontje lager te laten blazen. Depla’s argumentatie “is zo rot als een mispel” en de PvdA’er “is duidelijk niet op de hoogte van de grote politieke conflicten die het eenkennige Nederlandse drugsbeleid bij herhaling heft uitgelokt bij al onze buren”.  Een hele mond vol dure woorden (leugens eigenlijk ook) die er op neer komen dat Depla een idioot is.

Iedereen is dom behalve Cyrille

Ook andere politici en burgemeesters zijn te dom voor woorden volgens de hoogleraar; alleen hij heeft de enige echte goede oplossing voor de vastgelopen cannabisdiscussie. Inderdaad ja, zijn cannabis social clubs. Nou is dit natuurlijk geenszins een originele gedachte van Cyrille Fijnaut. Hij heeft zijn ‘idee’ gewoon gejat van Belgen, Britten en Spanjaarden, waar cannabis social clubs al jarenlang bestaan. Alle argumenten die Fijnaut geeft waarom zijn idee zo goed is en wel werkt in tegenstelling tot alles wat alle anderen zeggen, vinden of voorstellen, zijn gejat. Ik lees nergens 1 oorspronkelijk Nederlands aspect in de Derde Weg.

Coffeeshops komen voort uit het unieke gedoogbeleid en zijn behalve een sociaal-maatschappelijk fenomeen (waar wij gerust trots op mogen zijn ook) een toeristische trekpleister van jewelste

work.4614389.3.sticker,375x360.angry-monkey-v1Maar wat deze enorme alfa-aap op de rots wel doet, is een uniek Nederlands cultuurfenomeen afschaffen, alsof het er totaal niet toe doet. De 600 coffeeshops die er in ons land zijn ja. Voortgekomen uit het eveneens ooit unieke gedoogbeleid en behalve een sociaal-maatschappelijk fenomeen (waar wij gerust trots op mogen zijn ook) een toeristische trekpleister van jewelste. Veruit de meeste coffeeshops die er nu in september 2014 nog over zijn van de bijna 2000 die we er ooit hadden, zijn mooie, professionele zaken. Ze doen niet onder voor andere horecagelegenheden, bedoelen we maar. En last but not least: ze zorgen voor de scheiding tussen soft- en harddrugs, waardoor er in Nederland zowel relatief weinig cannabisgebruikers als harddrugs users zijn!

Coffeeshops en de Wet Bibob 

Maar meneertje Fijnaut wil de shops afschaffen en vervangen door cannabis social clubs. Tegen die laatste heb ik geen bezwaar, maar waarom moeten we daarvoor 40 jaar coffeeshopcultuur down the drain donderen? We kunnen toch allebei doen: cannabis social clubs voor mensen die zelf wiet willen kweken en coffeeshops voor de consument die daar geen zin in heeft en voor de sociale gezelligheid. Volgens Fijnaut onmogelijk, omdat het broeinesten van georganiseerde criminaliteit zijn met een aanzuigende werking. “Sommige coffeeshops deugen gewoon niet. Het Landelijk Bureau Bibob heeft de afgelopen twee jaar op 38 zaken het label van ‘ernstig gevaar voor misbruik vergunning’ geplakt”, zegt de hoogleraar in De Volkskrant. Tja, de Wet Bibob. Waar je als coffeeshophouder al last mee krijgt als je een keer betrapt bent op het inkopen van je hasj of wiet eigenlijk (>500 gram), want dat is feitelijk al genoeg voor zo’n aanduiding.

Wat wil Opstelten eigenlijk?

derNu weten we dat Cyrille Fijnaut een Opstelten-getrouw mannetje is. Dus de vraag die na lezing van zijn ‘Derde Weg’-voorstel onmiddellijk rijst: vindt Ivo Opstelten (of het kabinet VVD-PvdA) dit ook? Moeten alle 600 coffeeshops in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor cannabis social clubs? Of is het gewoon een egotrippende oprisping van een oude hoogleraar criminologie met coffeeshopfrustraties uit zijn politietijd? In het laatste geval kunnen we gerust de rotte vis van morgen in de Volkskrant wikkelen en doorgaan met de dagelijkse dingen die we zoal plegen te doen. In het eerste geval hebben alle coffeeshops een groot probleem en dreigt Nederland een uniek cultureel fenomeen te verliezen.

(advertentie)