(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

BongZilla staat voor 1 keer zijn zeepkist af aan 11 andere Nederlanders met een mening. Bekenden (o.a. Youp van ’t Hek) en onbekenden  uit ‘onverdachte hoek’ – want niet-cannabis media – over minister van Justitie & Veiligheid Ivo Opstelten. Waarom? Ter lering ende vermaak, nu het afscheid van de VVD-mastodont nakende is… (hopen wij toch)

11 andere meningen over de Nederlandse VVD-minister van Justitie Ivo Opstelten

11. DG.nl (De Gelderlander) (over de wietpas)

Dat Opstelten zich schaamde om zijn nederlaag toe te geven, is begrijpelijk. De wietpas was zijn liefdesbaby. Opstelten zou korte metten maken met het drugstoerisme van ongeschoren Fransen, die in hun afgeragde Peugeootjes de zuidelijke Nederlanden teisterden. Opstelten zou daadkrachtig zijn, en helder. Helaas, Ivo’s daadkracht was Nederland te machtig. De wietpas werd een mislukking, zoals alle deskundigen hadden voorspeld. Haast geen blower wilde bij de plaatselijke coffeeshop geregistreerd staan als officieel softdrugsgebruiker. Voor je het wist, lagen de gegevens op straat en kreeg de human research-manager van je werkgever er lucht van. Weg carrièreperspectieven. De illegale handel kreeg een geweldige boost. Nu daadkracht niet werkte, valt Opstelten terug op een oude Nederlandse deugd: het ondoorgrondelijk compromis. Hij moffelt de wietpas weg. 

2. De Volkskrant – columnist Sheila Sitalsing (over terrorismedreiging)

Er is een manier om heel IS snel en pijnloos uit te schakelen. Stuur Ivo Opstelten erheen, laat hem een halve dag tegen de jihadisten aanpraten. Ze zullen hun kromzwaarden in het woestijnzand werpen en huilend hun baarden afscheren.

3. The Post Online (over vrijheid van meningsuiting)

Daarmee ventileerde Opstelten een persoonlijke mening. Dat is zijn goed recht, als privépersoon. In zijn functie is het minder handig, omdat een minister het kabinetsbeleid en de Nederlandse staat vertegenwoordigt. Opstelten maakte zo kennelijk kenbaar dat wat de staat betreft een persoon of groep een onderzoek van het OM kan verwachten bij het doen van “walgelijke” uitlatingen. Dat kan toch niet helemaal de bedoeling zijn. Een “walgelijke” uitspraak is immers geen strafbaar feit.

44. Vice (over cannabis)

Elk punt dat wordt gemaakt in dit debat is met logica te weerleggen, en soms zelfs met rapporten van mensen die in opdracht van de minister zelf werken. Het enige dat Ivo Opstelten in de weg zit, zijn de opvattingen die hij zijn hele leven al heeft gehad. Hij mist de visie om boven het dossier te zweven en te zien waar hij eigenlijk mee bezig is.

5. Fok.nl (over geweld tijdens Oud/Nieuwjaar)

Nederlanders willen een sterke leider. Nou, Ivo wil dat wel zijn als je hem zo hoort. Het probleem met Ivo is, dat hij al jaren roept dat er zero tolerance moet worden toegepast en dat ‘ze met hun poten van de hulpverleners af moeten blijven’, maar dat het alleen maar erger wordt. En hij is toch verantwoordelijk voor de veiligheid op straat. […] Ivo Opstelten blaft nu tegen de maan. Hij kan ieder jaar weer strenger gaan straffen en meer politie inzetten, maar hij zal merken dat het geweld en de agressie in het uitgaansleven en met de jaarwisseling niet zullen afnemen. Dat kan alleen maar als je bij het begin begint en ook dan gaat het nog lang duren, ben ik bang.

6. Sargasso (over wiet)

Het is alsof de minister er alles aan doet criminelen een dikke boterham te laten verdienen met illegale drugsteelt. Door zwaar in te zetten op vervolging draait hij het uitvoerend volk en de kleine telers de nek om, ten gunste van de grote drugsbaronnen die gillend rijk worden en hun zwarte winsten direct de onderwereld insluizen.

27. Metro, columnist Luuk Koelman (over terrorisme)

Moment, dan zet ik even mijn tropenhelm af. Ik zweet me een ongeluk hier in de Syrische woestijn. Mag ik mijzelf voorstellen? Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. From the Netherlands. Hoe maakt u het? Ik dacht bij mezelf: hoogste tijd voor een werkbezoek, nu ik als bewindsman zo onder vuur lig omdat ik keer op keer de Tweede Kamer onvolledig informeer over ISIS.

Wacht, dan stel ik mijzelf ook even voor aan de meneer in de oranje jurk die naast u op zijn knieën zit. Ivo Opstelten is de naam. En u bent? Alan Henning uit Groot-Brittannië. Kijk eens aan, hoe maakt u het? Slecht? Dat is dan niet zo mooi. Wat zegt u? U wordt aanstonds onthoofd? Meneer Henning, ik neem dit absoluut zeer serieus. Acties van dergelijke vergaande aard kunnen helemáál niet. Dit is niet alleen onvoorstelbaar, maar ook onaanvaardbaar en ontoelaatbaar. Ik zeg: zero tolerance!

8. Website FolowThe Money (over witwasdeal met crimineel)

Wat zei de minister van boeven vangen in de Tweede Kamer? Tut tut ho ho, niets aan de hand. Het ging maar om twee miljoen gulden, de transactie viel binnen de regels van het Openbaar Ministerie en trouwens, de wetgeving die witwassen verbood werd pas eind 2001 aangenomen. Opstelten maakt er een soepzooitje van. […] Het was volgens Opstelten niet zeker dat Cees H. in Luxemburg crimineel geld aanhield. Wat was het dan? De opbrengst van een krantenwijk? Cees H. zat toch niet in de bak omdat hij door een rood stoplicht was gereden?

39. NRC – Youp van’t Hek (over de Dag van de Echtscheiding)

Vrijdag was het de Dag van de Echtscheiding. Heeft toch iemand bedacht. Is daar een meldpunt voor? Dat je daar die dag kan opgeven zodat hij niet dubbelt met de Dag van de Hondentrimmers of de Dag van de Strandjutters. Want dat zou verwarring geven. En wie is de baas van dat meldpunt? Minister Opstelten? Wel in zijn hoedanigheid als minister hoop ik. Niet als nevenfunctie. Want die mag hij als minister niet hebben. Was Ivo even vergeten deze week. Seniorenmomentje.

10. GeenStijl (over cannabis)

Maar Opstelten (192) zou geen VVD’er zijn als hij geen maling heeft aan al die volstrekt logische, rationele en bunkerharde argumenten. Wiet is eng en de overheid moet daar iets tegen doen, aldus de liberaal. En zo wordt Nederland steeds weer een beetje achterlijker terwijl de rest van de beschaafde wereld juist aan het legaliseren is geslagen. De minister heeft nu alleen nog de in de oudheid gebleven gompies van de Televaag en SGP achter zich.

11. Advocaat Sidney Smeets op tv-zender AT5 (over cannabis)

Ik denk dat het een kwestie van tijd is totdat deze brommende minister een keer opstapt, of misschien weggestuurd wordt en dan kan er daadwerkelijk een fatsoenlijk, verantwoord en veilig softdrugsbeleid worden uitgerold. De minister heeft eigenlijk gezegd: “Het maakt mij niet uit met welke argumenten mensen komen, zolang ik hier zit gebeurt het niet”.

(advertentie)