(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zomaar een week in Nederland Burgemeestersland. De ene schrijft een brief, de andere richt een praatclubje op, de derde zegt niets te kunnen doen en de vierde doet het allemaal tegelijk. Het is typerend voor de angstcultuur van deze bestuurders: pluche boven ballen…

Ahmed Aboutaleb – de uitzondering

Om maar direct te beginnen met de enige uitzondering op de kliek van laffe burgervaders – dan hebben we die maar afgevinkt – hoppen we even naar een fontein in Rotterdam. Wellicht het Feijenoord-motto ‘Geen woorden maar daden’  indachtig greep burgemeester Ahmed Aboutaleb daar deze week keihard in. Nee, niet door AS Roma-supporters preventief op een booreiland voor de kust te droppen om wraakschade aan de plaatselijke monumenten te voorkomen. ’s Lands knuffelburgemeester liet zijn ballen zien door 2 goedlopende coffeeshops voorgoed dicht te spijkeren omdat de eigenaar in 1 van die zaken teveel wiet had liggen.

bong3Niet direct een actie om met vlaggen door de straten te gaan paraderen, maar lef kan je Aboutaleb in ieder geval niet ontzeggen. Lef dat ie natuurlijk ook al getoond had door zo’n beetje als enige moslim in het land recht uit zijn hart te zeggen wat hij van IS-sympathisanten vindt. Hoe anders is dat voor alle overige burgemeesters in Nederland. Zomaar 4 voorbeelden van deze week:

Paul Depla

Hij kan mooi lullen als geen ander, deze PvdA’er. Zeker ook over de regulering van wiet, waar hij zich sinds Joint Regulation – het gemeentelijk initiatief van begin 2014 om wietteelt voor coffeeshops te regelen – mee profileert. Als burgemeester van Heerlen trok hij de kar, maar binnenkort switcht hij naar Breda. Geen idee hoe hij Limburg en alle stoere wietplannen daar dan achterlaat, maar keihard feit is dat er nog niet 1 gereguleerde wietplant groeit tussen het bronsgroen eikenhout. En hij is nog (lang) niet klaar met Joint Regulation, of hij neemt alweer zitting in een nieuwe praatclub: een bestuurlijke werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, met daarin – je raadt het al – burgemeesters, negen in getal. Deze vergadermammoet gaat tot eind oktober praten  over… oplossing voor de softdrugsproblematiek die door gemeenten wordt gedragen.

Bernt Schneiders

De eerste burger van Haarlem, die bovengenoemd praatclubje gaat voorzitten. In zijn eigen stad werd hem door alle 16 coffeeshops in december al een kant-en-klaar wietteeltplan aangeboden, tot achter de komma uitgewerkt om op verantwoorde manier de coffeeshops van goede, gezonde wiet te voorzien. Iets wat zijn gemeenteraad in meerderheid zei ook heel graag te willen. Uiteraard wimpelde deze burgemeester en voorzitter van alle burgemeesters in Nederland – en ook persoonlijk ondertekenaar van Joint Regulation bovendien – dit prachtige voorstel af, met als argument dat het niet mag van het Openbaar Ministerie. Ja, dank je de koekoek. Het OM valt onder ene Ivo Opstelten, en we weten allemaal hoe rotsvast diens mening ten aanzien van cannabis was, is en eeuwig zal blijven.

bongres

Hubert Bruls

Kan ook brullen als de beste over gereguleerde wietteelt, zette zijn pootje onder Joint Regulation en toeterde in alle media dat Nijmegen ging experimenteren met wiet kweken, met volle steun van zijn gemeenteraad. Alleen, deze week maakte de burgervader bekend dat het toch allemaal niet van de grond gaat komen. Zou uit een studie blijken die hij heeft laten maken. Ook Nijmegen gaat geen wiet kweken als politie en Openbaar ministerie er niet mee akkoord zijn. Verder zou het ontzettend moeilijk zijn zo’n legale wietkwekerij te beveiligen en is toch het grootste deel van de wiet voor de export bestemd (2 leugens voor de prijs van 1, komt dat zien), dus gebeurt er helemaal niks in de stad en wordt de ambtelijke energie weer gewoon in de Vierdaagse gestoken, dat ongekende zuipfestijn met sportief excuus.

Eberhard van der Laan

bong2Over het immense laffe en hypocriete coffeeshopbeleid van de eerste man van Amsterdam schrijft mijn collega-columnist en advocaat Mr. Veldman al zeer regelmatig. De burgemeester sluit graag tientallen coffeeshops in ruil voor (uitstel van de invoering van) de wietpas. Deze week serveerde hij als de beroemde mosterd na de maaltijd een briefje namens de G4 bij staatssecretaris en PvdA-partijgenoot Van Rijn, die zogenaamd ook iets met het wietbeleid van doen heeft vanuit het standpunt van Volksgezondheid. Nou mooi niet, nog nooit 1 zinnige opmerking van die Van Rijn gehoord over wiet. Hij laat zich – net als iedereen in de politiek – volledig overheersen door Opstelten en zijn NJET-beleid. Nu ineens, vele maanden nadat er echt over gediscussieerd werd in de Tweede Kamer (en iedereen het erover eens was dat het onwerkbare bullshit is), meldt Van der Laan dat ie ook niets ziet in een 15% THC-limiet. Wat een held. Te meer omdat er ook in Amsterdam nog niks is gebeurd met Joint Regulation, dat waar het echt om gaat zeg maar.

Praters en nathouders

Deze 4 zijn ook niet de enige burgemeesters hoor die hun stoere wietplannen als een natte scheet laten vervliegen. Dat doen ze namelijk alle 55, nog niet 1 gemeente met coffeeshops heeft concreet iets gedaan. Nergens in het land is ook maar een zaadje de grond ingegaan tot nu toe. Lullen kunnen ze allemaal als de beste, loze beloften loslaten alsof ze niets kosten (hetgeen zo is, toegegeven) en excuses tevoorschijn toveren die je van tevoren had kunnen bedenken: het mag niet van het Openbaar Ministerie van minister Opstelten van Justitie…

Jammer, heel erg jammer dat wij onze burgemeesters niet mogen kiezen in dit land van praters en nathouders. Eens kijken hoe ze dan geluld hadden allemaal, die burgemeesters met hun rammelende kettingen.

PS; Leuk weetfeitje: weten jullie wie er zo’n beetje recordhouder burgemeester-zijn is? Juist! Ivo Opstelten. Typisch iets voor hem nietwaar, om in deze ondemocratische categorie de ranglijst aan te voeren? Ooit de jongste burgemeester van Nederland (28 was ie) in Dalen, daarna nog de hoogste in rang in Doorn, Delfzijl, Beerta, Utrecht, Rotterdam en Tilburg…

(advertentie)