(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dankzij Ahmed Aboutaleb – de geprezen burgemeester van Rotterdam die tegen IS-fans “Rot maar op” zei – gaan 2 coffeeshops nooit meer open. Normaal bedraagt een sluiting 3 tot 6 maanden wanneer er teveel handelsvoorraad wiet gevonden is, maar dat vindt Aboutaleb te weinig. De shopexploitant krijgt van hem ’t stempel ‘slecht levensgedrag’ en mag nooit meer een coffeeshop exploiteren…

Begin februari schreven wij ‘360 x teveel wiet in coffeeshop Nemo’. Inderdaad, er werd in die shop aan de Nieuwe Binnenweg 208 kilo cannabis gevonden (eerst werd er nog 180 kilo gecommuniceerd, maar blijkbaar zijn die weegschalen van de politie ook niet je van het). Die ontdekking was overigens enigszins toevallig, want de autoriteiten waren eigenlijk op zoek naar een vuurwapen, want dat had een tipgever doorgebeld. Een wapen is er echter nooit gevonden.

Rechters veroordelen te grote stash niet altijd meer

aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is geen vriend van coffeeshops, zoveel is wel duidelijk

Goed, 208 kilo is natuurlijk meer dan de officiële 500 gram die een coffeeshop volgens het gedoogbeleid in huis mag hebben als handelsvoorraad, maar afgelopen jaren zijn er tientallen zaken geweest waarin rechters het aanhouden van een flinke stash  niet bestraft hebben. Zo liep de eigenaar van coffeeshop Superfly in Hoofddorp zo vrij als een vogeltje uit de rechtbank ondanks dat er meer dan 100 kilo wiet was gevonden. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde recent nog dat er al 45 van dit soort zaken zijn geweest! Hoe dan ook, wanneer er teveel cannabis in een shop wordt aangetroffen, geldt er een standaard sluiting van drie maanden op basis van de Opiumwet-overtreding.

Ook tweede shop is de klos

Naast coffeeshop Nemo is de exploitant ook nog eigenaar van een tweede zaak: The Reef in een zijstraat van de Meent. Ook die zaak zou drie maanden de sigaar zijn, ook al is daar geen overtreding begaan. Maar die gedwongen sluiting van drie maanden van de twee coffeeshops was niet genoeg naar de zin van burgemeester Aboutaleb. Hij besloot woensdag dat de exploitant vanwege zijn overtreding van de Opiumwet het stempel ‘slecht levensgedrag’ verdient. En dat maakt de weg mogelijk om de 2 coffeeshops voor altijd dicht te timmeren, door de exploitatievergunning voorgoed (officieel: voor onbepaalde tijd) in te trekken!

De maatregel is direct ingegaan, de 2 coffeeshops zijn al dicht. De lokale media melden wel dat er voorafgaande aan de sluiting ‘een politie-onderzoek en een zienswijzegesprek met de eigenaar geweest is’, maar wat daaruit kwam is niet openbaar gemaakt.

Rotterdam: Aboutaleb en Opstelten

Kortom, dit zaakje toont weer eens aan dat het gedoogbeleid aan alle kanten rammelt. In de ene stad gaat een coffeeshopexploitant vrijuit nadat ie betrapt is op veel te veel cannabis in huis, en in de andere stad (laat Rotterdam nu ook net nog de stad zijn waar minister Opstelten van Justitie jarenlang burgemeester was, hij zal trots zijn op Aboutaleb) ben je voor eeuwig alles kwijt bij hetzelfde vergrijp…

 

(advertentie)