(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag valt wellicht de beslissing over legalisering van cannabis in Washington D.C. En het lijkt er niet op dat die legale wiet er komt, ondanks een ruime meerderheid onder de kiezers afgelopen november. De Republikeinen liggen dwars en ze hebben zelfs de burgemeester van de Amerikaanse hoofdstad bedreigd met celstraf! 

Eind vorig jaar had Initiative 71 er voor moeten zorgen dat recreatieve marihuana legaal wordt in de District of Columbia, het hoofdstedelijk district. Liefst zeventig procent van de bevolking was voor legalisering. Maar dit initiatief is nog steeds niet gerealiseerd, omdat vooral Republikeinse politici in het nationale parlement – ook in Washington DC – dwars liggen.

dcmja banner

Er is onduidelijkheid over of Initiative 71 nu al van kracht is of niet…

Macht DC bij federale regering

Het District of Columbia is geen staat, maakt geen deel uit van een staat en heeft dus ook geen gouverneur. Sinds 1973 heeft het een burgemeester en een gemeenteraad, maar de federale Amerikaanse regering (het Congres) heeft in principe de macht over de stad en kan elk besluit van het gemeenteraad verwerpen.

En aangezien Republikeinen inmiddels een meerderheid hebben in het Congres en ze niet zo dol zijn op cannabis, maken ze gebruik van hun macht om Initiative 71 dwars te zitten, tegen de wil van de bevolking in. Inwoners van Washington D.C. kunnen wel stemmen op een presidentskandidaat, maar niet op Congresleden. Die hebben ze dus helaas niet voor het uitkiezen.

Geen spelletjes

muriel dc

Muriel Bowser, burgemeester van Washington D.C., is als het ware bedreigd door Republikeinse politici

Twee Republikeinse politici uit het Huis van Afgevaardigden, Jason Chaffetz en Mark Meadows, stuurden dinsdag een brief naar Muriel Bowser, de burgemeester van DC, waarin ze waarschuwen dat “als u van plan bent door te gaan met het voorstel om cannabis te legaliseren in DC, doet u dat in strijd met de wet”. Chaffetz zei in The Washington Post: “U kunt hiervoor de gevangenis in gaan, we spelen geen spelletjes”. Als dat niet klinkt als een dreigement…

Ultimatum

Initiative 71 wordt momenteel bekeken door het Congres in een standaardprocedure van 30 dagen. In die periode kan het Congres een voorstel aannemen of afwijzen om de nieuwe wet officieel van kracht te maken of niet. Deze periode loopt af op donderdag 26 februari om 12:01 lokale tijd (18:01 Nederlandse tijd). En het lijkt er volgens de gemeenteraad niet op dat het Congres vóór die tijd met een toestemming of afwijzing komt. Dat komt deels omdat de Republikeinen geloven dat ze de wet al hebben geblokkeerd, terwijl het stadsbestuur en Democratische Congresleden zeggen dat het voorstel vanzelf van kracht is gegaan vanaf december vorig jaar. Dit leidt tot een soort wetsvacuüm.

Lijstje met namen

politiemannen DC fiets

Volgens Chaffetz en Meadow mag de gemeenteraad van DC de politie er niet van weerhouden wietliefhebbers op te pakken

Chaffetz en Meadows zijn het daar niet mee eens: “Onder de voorwaarden van de Home Rule Act, wordt een wetsvoorstel in DC geen wet totdat de bekijkperiode van 30 tot 60 dagen door het Congres voorbij is”. In de brief wordt gewaarschuwd dat ze stappen van het stadsbestuur, zoals het ontwikkelen van regels voor de politie met betrekking tot Initiative 71, beschouwen als overtreding van zowel de gemeentewet als de federale wet. Ze willen een lijst van Bowser met daarop de gemeentemedewerkers die bijdragen hebben geleverd aan de totstandkoming van het initiatief, samen met informatie over hun salarissen en de tijd die ze besteed hebben aan acties die met het wetsvoorstel te maken hebben.

Rechtszaak

Die lijst kan gebruikt worden als bewijs mocht het Congres een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente Washington D.C. voor het overtreden van federale drugswetten. Als dat gebeurt, ligt het lot van legale cannabis volledig in handen van het gerechtshof zijn interpretatie van het woord ‘van kracht’ wat door de Democraten en de gemeente wordt gezegd. Als de rechter de ‘van kracht’-status van Initiative 71 ongeldig verklaard, kunnen inwoners van de Amerikaanse hoofdstad voorlopig naar hun legale wiet fluiten…

 

(advertenties)