(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na Colorado en Washington is Alaska sinds gisteren officieel de derde Amerikaanse staat met volledig legale cannabis. Goed nieuws natuurlijk! Maar de Eskimogemeenschappen daar zijn waarschijnlijk de enigen die er niet blij mee zijn…

Sinds gisteren mogen inwoners van Alaska maximaal 28 gram op zak hebben en zes planten kweken thuis. Ook mag het verkocht worden in dispensaries. Groot feest voor de cananbisten in de Amerikaanse staat, na Colorado, Washington en Oregon de vierde die wiet volledig legaal heeft gemaakt. Maar de Eskimoleiders zijn bang dat de legalisering van marihuana nieuwe verleidingen met zich meebrengt in gemeenschappen die al jarenlang geplaagd worden door o.a. alcoholmisbruik, huiselijk geweld en zelfmoord.

Legalisering = meer drugsmisbruik?

alcoholflessen rommel

Cannabis laat in ieder geval een stuk minder rommel achter…

“Als ze afhankelijk worden van blowen, weet ik niet hoe ver ze zullen gaan om geld bij elkaar te schrapen om het te kunnen kopen en zichzelf ermee te onderhouden”, zegt Edward Nick, een gemeenteraadslid van Manokotak, een afgelegen dorpje met ruim 400 inwoners waarvan het grootste deel Yup’ik Eskimo is. Alcohol en drugs zijn allebei streng verboden in Manokotak, zelfs binnenshuis. Alcohol wordt al streng gereguleerd in 108 Eskimogemeenschappen en in 33 is het zelfs compleet verboden. Nick is bang dat de legalisering van marihuana ervoor zorgt dat het drugsmisbruik toeneemt.

In de schoot geworpen

In het legaliseringsinitiatief staat nergens vermeld over hoe de gemeenteraden van de Eskimogemeenschappen de wietregulering in de praktijk moeten brengen. De legalisering in Alaska is vanuit hun oogpunt dus eigenlijk min of meer in de schoot geworpen. Maar het duurt waarschijnlijk nog tot 2016 voordat er een echte legale cannabismarkt is in Alaska met de bijbehorende accijnzen, dus de Eskimoleiders hebben nog even de tijd om een goede beslissing te maken.

Cannabis echt een bedreiging?

Wat de Eskimo’s in onze ogen zichzelf moeten afvragen, is waarom ze in hemelsnaam bang zouden moeten zijn voor cannabis? Te veel wiet is natuurlijk niet gezond, maar Eskimo’s die zwaar aan de alcohol en harddrugs zitten hebben veel meer te verliezen dan wanneer ze af en toe een joint zouden roken. Zeker als je bedenkt dat het inmiddels wetenschappelijk bewezen is dat cannabis de minst gevaarlijke drug ter wereld is. Nick hoeft niet bang te zijn voor een toename van gewapende overvallen in Manokotak door mensen die hun wiet moeten bekostigen, want in de meeste staten waar het legaal is, zijn de misdaadcijfers omlaag gegaan sindsdien.

En wellicht hebben de traditionele medicijnmannen nu wel beschikking over een zeer effectief medicijn 😉

(advertenties)