(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

2014 zit er na deze column op voor BongZilla. Tijd om terug te kijken op wat zonder twijfel het roerigste cannabisjaar in de wereldgeschiedenis is. Veelal in positieve zin, denk aan Uruguay en Colorado, maar in Nederland helaas totaal niet. Met dank aan de Wietleugenaar van het Jaar…

Uruguay, U.S.A. en Nederland

Al het goede wat betreft cannabis komt tegenwoordig van ver, zo lijkt het wel. Ooit keek de ganse wereld naar dat kleine landje aan de Noordzee, waar je open en bloot wiet kon kopen in winkels met de enorm verhullende naam coffeeshop. Door cannabis uit het strafrecht te halen, althans voor de blowers, scoorde Nederland de beste rapportcijfers van allemaal als het ging om drugsdoden, criminaliteit en volksgezondheid. Een lichtend voorbeeld waren we jarenlang en uiteindelijk kreeg die voortrekkersrol navolging. Te beginnen in het Zuid-Amerikaanse land Uruguay, gevolgd door nota bene de Verenigde Staten. Daar zijn nu 4 staten met een complete legale cannabismarkt en naar verwachting volgen er in 2016, bij de volgende verkiezingen, nog een tiental.

De Wietleugenaar van het Jaar rust uit na gedane (wan)arbeid...

De Wietleugenaar van het Jaar rust uit na gedane (wan)arbeid…

Ondertussen werd de wietklok in de bakermat van die verstandige aanpak – Nederland – flink terug geschroefd. Niet zozeer omdat het volk dat wil, want twee derde van alle Nederlanders is voor legalisering. Ook niet zozeer omdat de complete politiek ervan overtuigd is dat wiet slecht voor je is, dat roepen eigenlijk alleen de religieus getinte partijen. Ook niet omdat bestuurders in de gemeenten cannabis willen uitroeien; ruim 50 plaatsen met coffeeshops willen juist heel graag de volgende stap zetten en ook wietteelt uit het strafrecht halen, wat ook ooit de bedoeling was van het gedoogbeleid geloof het of niet.

Doof, blind en stom

Nee, dat Nederland inmiddels verder dan terug bij af is – spreek gerust van een ijstijd – ligt uitsluitend aan één man en aan helemaal niemand anders: onze Wietleugenaar van het Jaar. Iemand die niet schroomt om te liegen en bedriegen, te dreigen en doof, blind en stom is voor elk zinnig tegenargument. Wetenschap? Doet er niet toe. Buitenland? Doet er niet toe. Verenigde Naties? Niks van aantrekken. Burgemeesters? Het Openbaar Ministerie eropaf als ze niet hun mond houden over regulering. Vaak volstaat alleen een gebromd ‘nee’ al om de discussie te vermoorden, soms aangevuld met ‘omdat ik het niet wil’. Lekker volwassen inderdaad.

De idioterie die uit de koker van de Wietleugenaar van het Jaar komt, is voor mensen die zich serieus met cannabis en de strijd om normalisering bezighouden nauwelijks te bevatten

Deze alleenheerser laat desgewenst ook rapporten of onderzoeken fabriceren die zijn eenzijdige visie ondersteunen. Zo wist hij alleen al in 2014 de Radboud Universiteit (“legaliseren kan niet volgens internationale verdragen”), de Universiteit van Tilburg (“alleen in Tilburg wordt voor 800 miljoen euro gekweekt en de onderwereld krijgt grip op de bovenwereld”) en het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (“95 procent van de wietteelt is voor de export”) voor zijn karretje te spannen. En dan vergeten we nog professor Fijnaut, een vriendje van de Wietleugenaar van het Jaar, die in kranten en een boekwerkje mag pleiten voor het botweg afschaffen van alle coffeeshops, onder het niet bewezen mom dat het “toch alleen maar broeinesten van georganiseerde criminaliteit zijn”.

Slechts 1 wens voor 2015

helDe idioterie die alleen al in 2014 uit de koker van de Wietleugenaar van het Jaar komt, is voor mensen die zich serieus of professioneel met cannabis en de strijd om normalisering bezighouden nauwelijks te bevatten. Zo moet wiet met meer dan 15 procent THC verboden worden en voortaan als harddrugs gezien worden door het oog van de Opium-wet. Waarom die grens zo is en hoe het gecontroleerd moet worden is niet bekend. Iedereen die een handje helpt bij het voorbereiden van wietteelt voor de handel krijgt 3 jaar gevangenisstraf, een wetsvoorstel dat tot mijn stomme verbazing nog is aangenomen ook. Want ook hier geen idee over hoe die ‘growshop-wet’ te handhaven en te controleren. En ondertussen lijden duizenden patiënten wellicht onnodig pijn en wordt hun een kans op genezing onthouden omdat cannabis niet massaal en vrijelijk beschikbaar komt als medicijn, want uiteraard gelooft de anti-cannabis god hier ook niet in.

Ik heb in 2014 veelvuldig over deze Wietleugenaar van het Jaar geschreven, daar was ook geen ontkomen aan. Maar in deze laatste column van deze jaargang weiger ik pertinent om de naam van deze onuitstaanbare, zeer schadelijke man te noemen. 2014 zit er bijna op en voor 2015 heb ik slechts 1 wens voor hem: de hel!

(advertentie)