(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dwars tegen alle populaire cannabis consumptie-stromen in, breekt BongZilla een lans voor die goeie, ouderwetse  joint. Jawel, zo’n met zorg gerolde lange vloei gevuld met wiet en tabak. Jazeker, tabak ja. Want zo vindt onze columnist het nu eenmaal ’t lekkerste…

Bedje van tabak voor de wiet

Nicotiana tabacu, van dat bruine spul, ook afkomstig van een plant trouwens, met nicotine, teer en zo nog wat ingrediënten erin.  Hartstikke slecht voor je, vertel me iets nieuws, maar dat zijn wel meer dingen in het leven en die blijven we ook gewoon doen. Zoals werken voor een baas, stress, tv-kijken, autorijden, alcohol drinken, ruziemaken, vet eten en zoet snacken.

bong1Ik weet dat er tegenwoordig een scala aan mogelijkheden bestaat om ‘gezond’ te blowen, met vaporizers voorop. Het gaat mij dan ook vooral om het ritueel. De tijd die je neemt om een goed gelukte toeter te draaien, waarmee het ritueel feitelijk al begint. Voorpret dus, het netjes draperen van een bedje tabak waarop je dan de verkruimelde wiet of brokjes hasj laat rusten. De plakkerige vingertjes die je daarvan krijgt wekken de rooklust al op, want zo meteen gaat de vlam erin! Zelf ben ik een soort autist, dus de tabak moet geheel vrij zijn van oneffenheden, stronkjes en frubbeltjes. De cannabis moet vervolgens precies in het midden en van voor tot achter gelijkmatig verdeeld worden, zodat elke hijs straks hetzelfde, nagenoeg perfecte en smaakvolle effect oplevert.

Muziekje en een sapje, geen tv

Ondertussen zorg ik er ook voor dat de sfeer in orde komt. Dat betekent dat ik een lekker muziekje opzet; geen radio met al die tyfusreclames en geen televisie met al die schreeuwende mensen en minstens net zoveel tyfusreclames. Nee, een zelfgekozen favoriete artiest op cd of elpee moet draaien, zonder commerciële onderbrekingen. Het licht is ook belangrijk vind ik. Bij voorkeur blow ik vol in het zonlicht, of juist in een spaarzaam met kaarsen verlichte ruimte. In ieder geval geen kil tl-licht of van dat zeikerige regenluchtgedoe wat we helaas zoveel meemaken in onze contreien. Om het consumeren van de joint zo aangenaam mogelijk te maken, haal ik ook graag een fruitsapje uit de koelkast. Water en bier mogen ook, net als koffie of thee. Maar geen sterke booze, mixjes of al te zoete troep die de smaakpapillen verdooft als ik zo meteen aan die joint ga lopen hijsen.

Na die flits ben je ineens knetterstoned, wie wil dat nou? Ik wil juist lekker genieten en langzaamaan, hijs na hijs, op weg naar het beloofde stoners paradijs

Goed, we zijn er klaar voor. Het hoofdritueel kan beginnen. Vooral de eerste hijs is een sensatie die iedere keer weer nostalgische gevoelens aan een spectaculair puberorgasme oproept. Bij voorkeur neem ik die eerste hijs dus ook zelf, al ben ik groot voorstander van het rond passen  van een joint. Maar als ik ‘m draai steek ik ‘m ook zelf aan, ik ben Gekke Henkie niet. Ook de tweede tot en met zevende trek zijn voor de schepper zelf, daarna geef ik ‘m graag door. En dat rond laten gaan is natuurlijk een mooi sociaal aspect van het ritueel, dat zie ik die vaporizer-suckers, olieverstuivers en spacecake snoeperds nou nooit doen.

jeGzCj58Lb-8Sowieso, het feit dat je met een flinke joint al gauw drie kwartier zoet bent is een van de onmiskenbare voordelen ervan. Dan geniet je met elke en volle teug van het consumeren van cannabis, in tegenstelling tot aan zo’n elektrisch apparaatje zuigen, want dat duurt slechts een seconde. En na die flits ben je ineens knetterstoned, wie wil dat nou? Ik wil juist lekker genieten en langzaamaan, hijs na hijs, op weg naar het beloofde stoners paradijs.

Proef wat je rookt

Komt nog bij dat ik graag proef wat ik rook en als er iets flauw is qua smaak is het wel verdampen en vaporizen. Bah bah, wat een zouteloze ervaring. Zoiets als sex met jezelf vergeleken bij sex met pak ‘m beet Megan Fox. Bij een fijne tabaksjoint heb je alle tijd om te proeven van die vette Haze of Zero-Zero, terwijl ik bij een haal van de vaporizer het idee krijg dat ik gebakken lucht hap. Wat ook zo is, technisch gesproken. Zolang ik mijn cannabis niet in de eerste plaats als medicijn neem, maar vooral als puur genotsmiddel, geef ik er dus de voorkeur aan dat lekker in een tabaksjointje te doen. Noem mij gerust een idioot of zo, als ik blow hoor ik toch alleen maar de mooie dingen des levens 😉

PS; overigens stop ik dit weekend met gewoon roken, dat dan weer wel.
(advertentie)