(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hoeft niet eens bij de grootste complotdenkers te horen, om door te hebben wat de bedoeling is van politie & justitie met hun herhaaldelijke invallen bij de 4 TGC coffeeshops en -groothandel. Die moeten koste wat het kost –  en neem dat gerust letterlijk – kapot. BongZilla over de geschifte waanzin van de War on Drugs in Brabant…

Publicitair geweld

Stel dat een enorme politie- en justitiemacht jou, je collega’s en vrienden overvalt op je werkplek en je privéwoning ook eens grondig doorzoekt. Van alles en nog wat wordt in beslag genomen, van computerservers tot de boekhouding. Dan zou je drie jaar later toch wel eens willen horen waarom, nietwaar? En zeker als je na die eerste keer nog herhaaldelijk met veel publicitair geweld te grazen wordt genomen, waarbij het Openbaar Ministerie zonder veel omhaal termen als ‘witwassen’, ‘omzetfraude’, ‘corruptie’ en ‘hennephandel’ de wereld inslingert. Termen die de pers natuurlijk gretig overneemt.

Andy-Griffith-no-conspiracy.Sinds de eerste inval in 2011 is er blijkbaar een onderzoek gaande door politie en justitie waarbij kosten nog moeite gespaard worden. In 2013 een massale inval in shops en groothandel, vorige maand een nog grotere inval. Nog steeds is er geen enkel concreet bewijs voor zojuist genoemde zaken. Sterker nog, de verdediging van The Grass Company (want daar hebben we het over) heeft ook nog geen bewijsstukken gezien! Die zijn hen onthouden, vertelt ene Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie, omdat het onderzoek nog in volle gang is.

Er gebeurt he-le-maal niks…

Dat schiet dan lekker op met dat onderzoek. Als je zulke grote woorden gebruikt om iemand al bij voorbaat aan de publicitaire schandpaal te nagelen, dan zou je denken dat het bewijs overweldigend moet zijn. Nog los van het feit dat het in dit land altijd nog zo is dat je onschuldig geacht bent totdat je veroordeeld wordt – en dat doen rechters, niet het Openbaar Ministerie. Je zou verwachten dat er al lang en breed concrete aanklachten zijn gedropt, dramatische rechtszaken zijn gevoerd tegen de verdachten. Niks van dit alles in de TGC-zaak. He-le-maal niks.

Behalve meer invallen dan natuurlijk, tot ver over de grenzen aan toe. Vorige week nog werd eerst de oprichter van de 4 TGC coffeeshops in Tilburg en Den Bosch in Thailand gearresteerd, samen met zijn broer en vrouw. Die bust had een link met de TGC-zaak in Nederland, vertelde het OM. De oud-Tilburger wordt verdacht van (daar gaan we weer): grootschalige drugssmokkel, witwassen et cetera. Ondanks dat er al lang geen directe link meer bestaat tussen de oprichter van de shops en de shops en de groothandel met dezelfde naam (ooit begonnen als inkooporganisatie van die shops, maar tegenwoordig volstrekt onafhankelijk en een niet-cannabis bedrijf), komt TGC opnieuw negatief in het nieuws.

Het lijkt er sterk op dat iemand van hoger hand heeft besloten – ergens in 2011 – dat het bedrijf TGC sowieso kapotgemaakt moet worden, whatever it takes…

Ga maar na, twee dagen na de arrestatie in Thailand hang ik toevallig aan de telefoon met de eigenaar van TGC Trading en wat denk je? Staan er drie auto’s midden op straat voor zijn zaak. Van de douane, die even een partij sisha tabak van meer dan een ton aan waarde in beslag komt nemen! Toeval, of het zoveelste pesterijtje van de overheid? Bij de geruchtmakende inval begin juli was het spektakel nog groter: onder de felle lampen van draaiende nieuwscamera’s werden er 200 (!) mensen ingezet van de FIOD, Arbeidsinspectie, politie en zelfs het leger. Specialisten die in Afghanistan zochten naar verborgen ruimtes in muren en in Tilburg op zoek gaan naar… ja, naar wat eigenlijk?

OM weigert bewijsstukken aan verdediging

Advocaat Sydney Smeets van The Grass Company weet het ook niet. Kan het ook niet weten, want als er al bewijsstukken zijn worden die hem onthouden ‘in het belang van het onderzoek’. Bij de laatste inval werden ook negentien andere panden doorzocht. Het was zo’n gigantische klus dat de 200 mensen er zelfs niet mee klaar kwamen op die vrijdag en op zaterdag verder gingen om de ‘criminele organisatie’ te ontmantelen. Ook dit keer werd er niemand aangehouden overigens. Advocaat Smeets wil dat Justitie met bewijsstukken over de brug komt, “zeker omdat ook bij personen invallen zijn gedaan”. Het onderzoek draait volgens hem uit op een mislukking. “Het OM krijgt in deze zaken recent herhaaldelijk het deksel op de neus.”

10306629_548514725264255_8532416377857606204_nOndertussen zijn de 4 TGC coffeeshops en de TGC groothandel al drie jaar mikpunt van een enorme operatie. Er is nog geen rechtszaak, geen bewijsstukken, geen officiële aanklacht. De goede naam van 4 prachtige coffeeshops – waarvoor de in Thailand gepakte Tilburger de 1e en 2e steen hoogstpersoonlijk gelegd heeft (zo waren deze shops de eerste in Nederland die hun wiet in plastic doosjes verkochten omdat dit beter is voor de kwaliteit van de cannabis en boden ze al lang geleden een verfijnde spijzenkaart aan) – en een originele groothandel (denk aan de E-sigaret, New Kids merchandise, Greengo tabaksvervanger o.a.) wordt bewust naar de kloten geholpen. Barbertje moet hangen, dat is overduidelijk, maar waarom toch in godsnaam?

Miljoenen euro’s belastinggeld

Is er dan helemaal niets gevonden tijdens al die acties die inmiddels miljoenen euro’s belastinggeld hebben opgeslokt? Jawel. In 2011 werd er wat wiet gevonden die een aantal mensen in de kelder van de groothandel in voorgedraaide jointjes verwerkte. En bij de inval in juli had 1 coffeeshop een te grote handelsvoorraad wiet in huis. Maar voor die paar kilo wiet veroordeelt geen rechter in Nederland je meer tegenwoordig – denk aan de Checkpoint-zaak waar dagelijks 3.000 klanten wiet kochten. En dat eerste rechtvaardigt toch bij lange na niet de inzet van honderden overheidsambtenaren, waaronder geharde militairen die godbetert in Afghanistan tegen de moslimterroristen hebben gevochten voor een betere en veiliger wereld…

(advertentie)