(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tientallen burgemeesters van coffeeshopgemeenten zetten hun handtekening onder Joint Regulation. Nadat de rechtbank principiële wietkwekers niet bestrafte, regende het moties in de gemeenteraden van die plaatsen om te beginnen met die gereguleerde wietteelt. Maar er gebeurt niets. BongZilla over de stuitende lafheid van burgemeesters in oorlogstijd.

Joint Regulation

Het jaar begon nog veelbelovend met tientallen burgemeesters die namens hun gemeente een pootje zetten onder Joint Regulation. Het gedoe in hun stad zat en dan bedoelen we niet de huisvesting van pedofiele zwemleraren, maar de coffeeshops en met name hun achterdeuren. Beter om de wietteelt voor die coffeeshops te reguleren, vinden inmiddels 55 burgervaders in Nederland. En dat zijn niet alleen de usual suspects van PvdA en D66 maar ook partijgenoten van VVD-justitieminister Opstelten en als ik niet verkeerd ben geïnformeerd zelfs een verdwaalde CDA’er.

burgVanzelfsprekend sprak Opstelten direct een veto uit over de brutale burgemeesters die het wietkweekmanifest ondertekenden, of beter gezegd over hun vermetele plannen. Deze (Paul Depla van Heerlen) of gene (Rob van Gijzel van Eindhoven) bleef in de maanden daarna regelmatig roepen dat het er toch echt van moest en zou komen. Anderen hielden zich gedeisd, zeker toen de sportzomer zich aandiende met een verrassend Oranje voetbalelftal. Het debat over legalisering van wietteelt sukkelde derhalve wat voort, zeker omdat de minister van Justitie niet naliet elk minuscuul oprispinkje direct te smoren met zijn volle gewicht.

Rechtbank Groningen

Totdat in oktober ineens een rechter in Groningen in een zeldzaam helder moment besloot twee wietkwekers niet te straffen, ook al kweekten die grootschalig voor de coffeeshops in hun buurt. En dat hebben we geweten, want sindsdien beroept werkelijk iedereen die vanuit bestuurlijk Nederland iets met gereguleerde wietteelt wil doen zich op dit vonnis. Als legaal wiet telen in Groningen mag, dan toch zeker ook in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Eindhoven, Utrecht, Heerlen, Zwijndrecht, Hilversum, Nijmegen et cetera?

Nu is die euforie begrijpelijk maar tegelijkertijd ook nog zo pril als de natte billetjes van een pasgeboren baby. Reken maar dat het Openbaar Ministerie – dat uiteraard direct na de uitspraak aankondigde in hoger beroep te gaan – onder de knallende zweep van een onthutste Opstelten alles op alles zal zet om deze juridische vrijbrief voor fatsoenlijk wietkwekers de nek om te draaien. Want het zal en kan toch niet zo zijn dat jarenlang zorgvuldig afbraakbeleid van de VVD-minister door een dwaze rechter in Groningen 180 graden omgedraaid wordt?

De lafbekken verschuilen zich achter de brede rug van een minister die alle regulering verbiedt. Willen ze ineens wachten totdat Justitie toestemming geeft voor een wietexperiment (haha)

Ik gok ook dat Ivo Opstelten zich sinds die uitspraak op bijna dagelijkse basis verslikt in zijn havermoutpap. Je kan namelijk geen krant openslaan (voor de jongere lezers; website bezoeken) of er is wel weer een of andere gemeente die aankondigt dat ze een experiment met legale wietteelt gaat starten, ondanks de overduidelijke categorische weigering van onze geliefde mastodont in zijn Haagse jaren ’50 bunker om ook maar 1 cannabisplantje met overheidstoestemming te laten ontkiemen. Vaak zijn het gemeenteraadsleden van GroenLinks, SP, PvdA en D66 die het initiatief nemen voor een upgrade van het gedoogbeleid naar deze tijd. Gesteund door een scala aan lokale partijen en one issue partijen als die voor de Dieren en die voor de Ouderen.

Ware aard van burgemeesters

kjhEn dan ligt er dus een aangenomen motie van zo’n gemeenteraad op tafel. In Nederland werkt het dan zo dat het college van Burgemeester & Wethouders zo’n voorstel moet gaan implementeren. En je zou denken dat met 55 handtekeningen van burgemeesters onder het eerdere Joint Regulation-plan dat een formaliteit is. Maar nee hoor, dan komt de ware aard van de burgervaders naar boven: ineens durven ze niet te doen waarvoor ze zelf getekend hebben begin dit jaar! Verschuilen de lafbekken zich achter de brede rug van een minister die alle regulering verbiedt. Willen ze ineens wachten totdat Justitie toestemming geeft voor een wietexperiment (haha).

Voorbeelden van zulke fijne burgemeesters – die niet alleen uiterst laf zijn maar ook hun eigen gemeenteraad brutaalweg schofferen door een meerderheidsbesluit te negeren – zijn o.a. de Eerste Burgers van Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Hilversum, Breda, Nijmegen et cetera.

In tijden van oorlog…

Toevallig maakte NRC vandaag een rondgang langs de Joint Regulation-gemeenten. Deze column was al grotendeels geschreven, maar het bevestigt mijn gelijk: op Heerlen, Eindhoven en Utrecht na doet niemand daadwerkelijk iets. Paul Depla van Heerlen zegt in de krant: “Dat verbaast me niet. Het is makkelijk om een manifest te tekenen, maar om daadwerkelijk plannen te ontwikkelen voor gereguleerde wietteelt is zeer ingewikkeld.” Ik zeg het net effe iets anders: het is al vaker aangetoond in tijden van (drugs)oorlog : dapperheid en heldenmoed zijn slechts zeer weinigen gegeven.

 

(advertentie)