(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Medical is the new prohibition. Aldus de man van The Stoned Society over het gevaar van regulering van wiet zoals dat bij medicijnen gebeurt. Europees gezien wordt er voor cannabis – en andere drugs – strijd gevoerd door ENCOD en ook daarbij heeft Mauro een functie, dus krijgen we een onvervalste oproep tot actie.

ENCOD

Een half jaartje na mijn benoeming tot het Executive Committee van ENCOD in Barcelona, zijn we deze week voor het eerst weer met het hele Committee bij elkaar in Amsterdam.

Hoog tijd, want het tijdperk na Joep Oomen is aangebroken voor ENCOD. Over hoe dat in de praktijk werkt, hebben we in de afgelopen maanden geleerd hoe moeilijk dat is op te vangen. Om echt die doorstart te maken, was het daardoor belangrijk bij elkaar te komen.

Voor zij die onbekend zijn met ENCOD, het is een coalitie van individuen, stichtingen, clubs en bedrijven die zich in de breedste vorm bekommeren om het drugsbeleid in Europa. Onze eigen VOC Nederland is destijds opgericht als een Nederlandse tak van ENCOD, maar ENCOD zelf gaat over meer dan cannabis. Reden des te meer voor mij om me aan te sluiten.

Eigen teelt

Maar om toe te lichten waarom ENCOD belangrijk is voor de cannabis minnaar, is dat zij werkelijk de enige organisatie is die echt voor eigen teelt is. Daarom raad ik ook ten zeerste aan als je dat nog nooit hebt gedaan, om Joep Oomen’s laatste ENCOD publicatie te lezen ‘Kweek je eigen vrijheid’.

Zoals Joep ook daar schrijft, is het nu eenmaal niet de politiek of bedrijven die werkelijk gaan op staan voor jouw rechten. Onze rechten staan onder constante druk. Kijk alleen al naar de privacy discussie die gaande is met de sleepwet, om een voorbeeld te noemen.

Cannabis Social Clubs kunnen daar floreren, doordat het recht tot vereniging en recht op privacy sindsdien beter is gefundeerd in de Spaanse grondwet

Maar dat begrijpen we niet helemaal in Nederland. Überhaupt het organiseren van mensen en demonstraties. Waar ze dat wel begrijpen is Spanje, waar sinds het einde van het Franco tijdperk de bevolking duidelijk maakt niet te willen terugkeren naar deze fascistische tijden. Mede daarom kunnen Cannabis Social Clubs daar floreren, doordat het recht tot vereniging en recht op privacy sindsdien beter is gefundeerd in de Spaanse grondwet.

Vrede en drugs gaan prima samen… [beeld: Nikolayenko Yekaterina/Shutterstock]

Maar begrijp me niet verkeerd, ook die staat onder gigantische druk nu. En niet alleen door de situatie met Catalonië, maar vooral omdat de nationale regering in hoger beroep is gegaan tegen de recentelijke stemming voor Cannabis Social Club regulatie, die nu zo goed als van de baan is.

Samen staan we sterker

Waarom ENCOD hiervoor de geschikte entiteit is, zie je alleen al als je kijkt naar de diversiteit van de mensen in het Executive Committee. De cannabisgebruiker of drugsgebruiker in het algemeen, is namelijk niet een stereotype persoon. Dat zijn verschillende mensen en achtergronden, in verschillende perioden van hun leven en niet geheel onbelangrijk: uit diverse Europese landen.

Daarom moeten uit landen als het onze niet alleen organisaties aansluiten, maar vooral de individuen zelf. En de bedrijven die momenteel geld verdienen met zaden en andere toebehoren om de eigen teelt mogelijk te maken.

Opletten geblazen

Want voor je het weet, word cannabis gereguleerd net zoals een medicijn. En dat lieve vrienden, gaat ons plantje heel, heel saai maken: medical is the new prohibition.

Als je een beetje mijn Amsterdam avonturen wilt volgen, volg me gerust op Instagram (@thestonedsociety) om mijn stories te zien. En natuurlijk zou ik graag zien dat jij, de lezer, als je het geld kan missen, lid wordt van ENCOD. Als individu kan dat al voor 50 euro per jaar.

[openingsfoto:  Frontpage/Shutterstock]
(advertentie)