(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ik houd wel van tegen dingen aanschoppen. Anders schreef en deed ik niet de verscheidene dingen waar ik me mee bezighoud. Maar als beheerder van meedere social media accounts zie ik een boel ‘harde’ comments voorbij komen en neem ik toch wel een zorgwekkende trend waar. Of is het juist iets goeds?

Alles draait om reacties

Controversie doet het altijd goed. En dat weten publicisten ook. Het gaat ook niet meer om de inhoud, maar puur het aantal reacties op social media. De reacties zelf zijn om te huilen. Ook in de cannabis wereld. Die is, ondanks wat mensen hopen, niet veel anders dan de rest van de wereld. Er is immers niet een stereotype cannabis consument. Die is net zo verscheiden als de rest van de wereld.

Het zijn dus niet alleen de lieve hippies die berichtjes achterlaten, maar je ziet steeds meer een trend richting een agressief links. Als tegenhanger van extreem rechts. Ook die zijn niet op hun mondje gevallen en zijn tot wrede haat in staat. Of het nu puur online is of in het echt.

De inmiddels beruchte foto van wijkagent Alex die wietplanten vernielt omdat hij vindt dat ze het straatbeeld ontsieren. Het leidde tot een stortvloed aan – meest negatieve – reacties op Facebook…

Wijkagent trekt wietplanten uit de grond

Goed voorbeeld is die agent van laatst die helemaal kapot werd gemaakt op Facebook, waarna het incident zelfs het nationale nieuws haalde. Dat feit van een politieagent die een paar plantjes uit de tuin trekt omdat het niet ‘netjes staat’, is natuurlijk van de zotte.

Maar iets wat je hier ineens bij elkaar ziet, zie je ook op andere plekken. In mensen hun boosheid lijken ze totaal te vergeten hoe ze moeten spellen, interpunctie gebruiken of hoe ze zich überhaupt moeten gedragen jegens andere mensen. Dat er meldingen zijn gedaan van bedreigingen verbaast me dan ook niks. Tussen de duizenden reacties zullen er vast wel tussen hebben gezeten. Maar dat is eerder een geval van de Wet van de Grote Getallen dan een afspiegeling van de cannabisconsument.

De strijd is nog lang niet gestreden. Daarom zou ik liever zien dat die boosheid word omgezet in vredelievende actie

Het helpt ook niet voor het grotere beeld van de cannabisconsument. Die ondanks wat ik hierboven schreef, nog steeds wel degelijk door het gros van de bevolking op een stapel wordt geveegd. De strijd is nog lang niet gestreden. Daarom zou ik liever zien dat die boosheid word omgezet in vredelievende actie. Volgend jaar de 10e Cannabis Bevrijdingsdag is daarvoor een goede plaats. En ons helpen in de promotie om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen.

‘Hoeveel mensen?’

Ik kan me nog herinneren in 2015 dat ik het belangrijkste telefoontje kreeg van de media. Het ANP belde in de avond. ‘Hoeveel mensen?’ was het enige waar ze geïnteresseerd in waren. Uiteindelijk, hebben we er ook niks meer van gezien of gehoord. Ondanks de schatting van een kleine 10.000 mensen over de hele dag. Besluit het ANP een bericht er uit te doen, beland het automatisch bij alle Nederlandse mainstream media.

Laat je als cannabis consument van je positieve kant zien, zoals hier op Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam [foto: Steef Fleur]

Zet je plantjes en kom naar Cannabis Bevrijdingsdag

We zijn er nog niet en kunnen alsnog alles kwijtraken als cannabisconsument. Het recht om zelf te kweken, daar heeft vooralsnog maar een selectief groepje patiënten echt toestemming voor. Maar ondertussen klonteren de grote bedrijven die mogen produceren in Canada steeds meer samen tot nog grotere bedrijven. Hiermee creëren ze steeds betere mogelijkheden tot exporteren en zelfs in andere landen te gaan produceren.

Het maakt mij dan ook niet uit wie het produceert, zolang wij het zelf ook maar mogen doen. Al is het op kleine schaal. Dus zet vooral je plantjes, kom naar Cannabis Bevrijdingsdag volgend jaar en denk eerst eens na voor je iets plaatst. Ook op internet.

[openingsbeeld: AlexanderPavlov/Shutterstock]
(advertenties)