(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Afgelopen zaterdag was het Walhallala’s Wonderlijke Wereld Festival, een benefietfestival voor een magische plek in Eindhoven die op het punt staat te verdwijnen. Vanzelfsprekend was de eindbaas van The Stoned Society erbij…

Koesteren

Ik denk dat het ongeveer 4 jaar geleden moet zijn geweest dat ik voor het eerst hoorde van een plek waar je behalve je eigen pizza mocht maken, leuke mensen samen kwamen en altijd in de zomer een muzikant of band komt spelen. En, niet geheel onbelangrijk voor ondergetekende, dat je er zonder erop aangesproken wordt een jointje kunt en mag roken. Immers, blowers worden al als uitschot behandeld, dus moeten we plekken als deze ‘Pizza Geert’ koesteren.

Crewfeest Cannabis Bevrijdingsdag

Het zou overigens even duren voordat ik er echt vaak te vinden was, maar ik heb er sinds mijn introductie altijd met veel plezier heen gegaan en ook weer het pand verlaten. Naast de pizza-avonden iedere vrijdag, heb ik ook een paar keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de repetitiestudio te gebruiken. En met Cannabis Bevrijdingsdag hebben we twee keer het crewfeest georganiseerd bij Geert en Marleentje, evenals de eerste HomeGrown Cup die hier zijn oorsprong vindt. De poster hangt overigens nog steeds bij de ingang…

Je eigen pizza maken… het is slechts een voorbeeldje van de bijzondere plek die Eindhoven dreigt kwijt te spelen…

Gedwongen plaatsmaken

Altijd zijn we met open armen ontvangen en is het desondanks te triest voor woorden dat de gemeenteraad Geert en zijn gezin het liefst zo snel mogelijk ziet vertrekken om plaats te maken voor ontwerpersduo ‘Kiki & Joost’.

Het Eindhovens Dagblad schreef al“(Geert) Tiersma woont er twintig jaar. De eerste jaren als beheerder en technicus van slagwerkgroep Slagerij van Kampen, later via een gebruikersovereenkomst voor onbepaalde tijd met de gemeente. Sinds drie jaar heeft hij ook een contract voor de naastgelegen loods als opslag. Het gebruiken voor culturele activiteiten zoals ze eigenlijk willen, is niet toegestaan. In plaats daarvan volgde in mei een sommatie hun stekje te verlaten. De gemeente wil van het gebied rondom het kanaal een creatieve wijk maken. Het bekende ontwerpersduo Kiki en Joost zou die kar moeten trekken.”

‘Sociale media zijn uitstekende tools  voor een activist, maar fysiek bijeen komen is cruciaal om niet te vervallen in zuiver ‘klik-activisme’

Wat natuurlijk van de zotte is, want als er juist een duo is wat perfect in zo’n bestemmingsplan past dan zijn het juist Geert en Marleentje.

Grassroots

Dat meer mensen er zo over dachten, werd gelukkig duidelijk toen Marleentje ging inspreken in de gemeenteraad en er een 100 tal sympathisanten steun kwam betuigen. Net zoals de puike opkomst en de gezellige sfeer afgelopen zaterdag, beide goede voorbeelden van hoe een sociale, grassroots beweging eruitziet.

En daarom ook inspirerend voor een (cannabis) activist als ikzelf. Krijg nog maar eens mensen op de been om te demonstreren voor of tegen welk onderwerp dan ook. Zoals VOC-voorzitter Derrick al schreef in de lessen van Joep Oomen: ‘Sociale media zijn uitstekende tools  voor een activist, maar fysiek bijeen komen is cruciaal om niet te vervallen in zuiver ‘klik-activisme’.

Steun zolang je kan

Ik hoop dan ook van harte dat Geert en Marleentje mogen blijven op hun plekkie, of er in ieder geval een oplossing wordt gevonden waar alle partijen tevreden over zijn. En dat als er een soortgelijke plek in jouw stad is, dat je je beseft dat niets voor altijd is en dat zolang je kan je initiatieven als deze steunt.

[openingsfoto: NextMars/Shutterstock, overige foto’s Derrick Bergman]
(advertenties)