(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Mauro van The Stoned Society was in Leeuwarden bij het hoger beroep tegen John & Ines, ofwel de commerciële ‘nette’ wietkwekers die vorig jaar zijn vrijgesproken. Samen met o.a. Doede de Jong – die ook nog moet opdraven voor de rechter binnenkort – was hij wellicht getuige van cannabis historie…

Leeuwarden, woensdag 26 augustus 2015

CNWBaNgUsAAMKZf

Ik zit te staren naar een portret van Koning Willy. Voor velen op het moment dat de zomervakantie afloopt. En ineens heb ik het. Ik klim in de pen, nog in de rechtszaal van het Hof van Leeuwarden.

Ik ben hier op uitnodiging en namens VOC Nederland – met links naast mij respectievelijk Doede de Jong en Derrick Bergman, rechts Rens (initiatiefnemer van Coffeeshop Fresh in Veldhoven) – voor het hoger beroep van ‘ideale wietkwekers’ John & Ines.

Van links naar rechts: Mauro van The Stoned Society, Rens van coffeeshop Fresh en principieel wietkweker Doede de Jong

Van links naar rechts: Mauro van The Stoned Society, Rens van coffeeshop Fresh en principieel wietkweker Doede de Jong [foto: Derrik Bergman/Gonzo Media]

Waar komt die wiet vandaan?

En waar de retoriek van de Advocaat Generaal menig persoon deed inkakken dan wel gefrustreerd achterliet, doet het betoog van advocaat Smeets en diens collega Vis de zaal opveren. Laatstgenoemde is op dit moment van schrijven nog bezig, na een enerverend en bij tijden zelfs komisch eerste deel van zijn pleidooi.

Zoals Smeets al constateerde, wordt het tijd dat het OM de ultieme vraag nu eindelijk eens gaat beantwoorden: Waar komt die wiet uit de coffeeshops vandaan?

Historische rechtszaak

We waren in ieder geval op tijd aanwezig, met van alle aanwezigen allicht de meeste kilometers van de dag onder de riem. Dat niet alles perfect ging of liep, bleek wel uit de tweemaal dat respectievelijk Rens en ik het parkeerticket van de VOC-tourmobiel tijdens de rechtszaak zijn gaan vervangen (omdat onze gehaaste locatie namelijk niet meer dan een uur toestaat).

Maar dat dit hoe dan ook een belangrijke en dus historische uitspraak gaat zijn, is hoop ik duidelijk. Helemaal voor mijn buurman in het publiek en mede VOC-er Doede.

“Hoe het dan wel moet? Waar moet de coffeeshop wiet dan halen, als het niet kan bij de transparante, biologische kweker?”

Dat ook Thijs Roes namens VICE Nederland aanwezig is tijdens reeds vernomen interesse van VICE International voor het immer verwarrende cannabisbeleid in Nederland, doet daar nog een schepje bovenop (wiens artikel, om precies te zijn dit, ervoor heeft gezorgd dat ik me überhaupt met activisme ben gaan bemoeien).

“Hoe het dan wel moet? Waar moet de coffeeshop het dan halen, als het niet kan bij de transparante, biologische kweker?” sluit Vis het verweer af. “Wij hopen op een positief besluit”, laat John weten in zijn laatste reactie voor de dag.

Met een laatste stuiptrekking van Doede, nogmaals het punt makende van dhr. Vis, verlaten we uiteindelijk enigszins ontdaan de rechtszaal. Over twee weken, 9 september om 13:30, word de uitspraak in de zaak gedaan te Hof van Leeuwarden. Nota bene voor het begin van het hoger beroep van Doede…

Even nababbelen en evalueren in een coffeeshop [foto: Derrick Bergman]

Even nababbelen en evalueren – en dringend wat roken! –  in coffeeshop De Os in Leeuwarden [foto: Derrick Bergman/Gonzo media]

Hoopvol en optimistisch

Ik ben en blijf in ieder geval hoopvol. Met pessimisme heb ik het nu wel gehad. Het is te makkelijk om een strijd aan te gaan – of het nu een rechtszaak of een voetbalwedstrijd is – in de pessimistische wetenschap dat het een verloren zaak is. Wat je eigenlijk wilt is je gelijk kunnen halen nadat het toch is gebeurd. Zo niet, ben je nog gefrustreerder omdat je voorspelling niet uit kwam. Is het dus nog niet goed.

Op die insteek, kijk en visie werd ik nog niet zo lang geleden aangesproken met de voor mij complimenterende woorden dat “ik de grootste optimist ben”. De persoon in kwestie is overigens een oude maat uit mijn voorafgaande pessimistische periode.

Het onmogelijke is…

Laat dat nu ook precies zijn wat ook in het geval van Doede de Jong nodig is. Tenslotte, is het onmogelijke echt ondenkbaar? Zes maanden geleden werd iedere discussie op dit gebied besloten met in ieder geval de naam Opstelten te laten vallen. Opstelten, ja. Weet je nog?

PS: Ik ben me bewust van het moeilijke taalgebruik/lange zinsopbouw. Waarschijnlijk doordat ik werd beïnvloed door mijn omgeving tijdens het schrijven…

(advertentie)