(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het bruisende brein achter The Stoned Society ging op veldtrip naar de Duitse hoofdstad Berlijn, waar de jaarlijkse Hanfparade plaatsvindt. Duitslands grootste cannabisevenement dus; een verslag vanaf het oostfront van Mauro coming up…

De 19e Hanfparade

Van tussen de Duitsers mee marcheren voor alweer de 19e editie van de Hanfparade naar inlezen over de War on Drugs in Johann Hari’s ‘Chasing the Scream’ tussen de Duitsers aan de Zeeuwse kust: het contrast de afgelopen dagen kan niet groter.

Over het hoe en waarom met betrekking tot de Hanfparade, overheerst in mij een gevoel van ongeloof over het gebrek aan Nederlandse inbreng. Op twee handen zijn ze wel te tellen, ondanks de significantie van een eventuele verandering op gang weten te brengen bij onze oosterburen. Gaat Duitsland immers om, dan volgt de rest van Europa.

Gelukkig zijn er nog levende helden die dat wel inzien.

Stichting Legalize

Op uitnodiging van Has namens Stichting Legalize, was ik afgelopen vrijdag vertrokken vanaf de ene drugshoofdstad naar de andere. Met twee VW busjes, de een met Shamba Lion Sound System en medewerkers inclusief ondergetekende, de ander volgestouwd met apparatuur, arriveerden we rond een uur of 1 ’s nachts in Berlijn.

Een kort slaapje verder, stonden we rond een uur of 8 alweer op om als allereerste te beginnen met opbouwen van de gehuurde vrachtwagen bij het imponerende Hauptbahnhof.

Het duurde dan ook niet lang voor het aangelegen plein zou volstromen met cannabistas om zich voor te bereiden op de tocht onder politiebegeleiding over historische grond

Het duurde dan ook niet lang voor het aangelegen plein zou volstromen met cannabistas om zich voor te bereiden op de tocht onder politiebegeleiding over historische grond. Zelfs met temperaturen tegen het tropische aan, zorgde dit er mede voor dat er meerdere keren kippenvel wist te verschijnen op mijn armen.

‘Educate, not Criminate’

Gelukkig werden er tijdens de fysiek slopende tocht meerdere rookpauzes ingelast, met zelfs de mogelijkheid tot verkoeling in de fontein voor het Altes Museum. Dat we daar dankbaar gebruik van maakten moge duidelijk zijn. Dat het merendeel van het team daardoor de herstart misten, mocht de pret niet drukken. Mede dankzij de behulpzame Duitsers was de grote ‘Educate, not Criminate’ banner van Stichting Legalize al snel onderweg naar de finish op de Straße des 17. Juni voor de Brandenburger Tor.

IMG_20150808_130258Dat niet alles perfect ging, bleek helemaal toen ik voor het monument van de Russische gevallenen mijn telefoon kwijtraakte.

Feesten tot in de vroege uurtjes

Desalniettemin zou het feestje gestaag doorgaan tot een uur of tien. Na een bezoekje aan het ENCOD kraampje op de hennepmarkt, waar levende legende en voorbeeld-activist Joep Oomen zich aan het voorbereiden was op diens speech op het hoofdpodium, zou de avond overgaan in de nacht die zou duren tot in de vroege uurtjes.

Maar na een paar keer de ogen te hebben kunnen sluiten, zou ik rond het middaguur helaas Berlijn alweer inruilen voor Antwerpen, mijn tweede thuisstad en thuisbasis van ENCOD en Cannabis Social Club Trekt uw Plant. Doordat ik mee kon rijden met Joep, werd ik de volgende dag getrakteerd op een dagje meelopen met onze Belgische collega’s.

Geestverruimende ervaring

Een geestverruimende ervaring rijker, wil ik dan ook dit moment aangrijpen om in het bijzonder Has van Stichting Legalize te bedanken voor de organisatie, Shamba Lion Sound System en medewerkers voor de gezelligheid en de meest irie beats van de parade.

En natuurlijk de al eerder geroemde Joep Oomen voor de dubbele impromptu slaapplek en terugreis.

Volgend jaar weer? Hopelijk met grotere Nederlandse inbreng. Tot dan: think global, act local!

(advertenties)