(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Binnen wiet kweken is niet erg moeilijk vandaag de dag. Er zijn veel goede wietsoorten, lampen en kweekmethodes maar als je het nog nooit gedaan hebt, is het vaak lastig om te weten waar je moet beginnen. De mogelijkheden zijn zo divers dat een goed stappenplan wel van pas kan komen voor je eerste keer wiet kweken.

Als je voor het eerst wiet gaat kweken in de beschermde omgeving van je huis, wil je dat natuurlijk wel veilig doen zonder overlast te veroorzaken. Daarnaast wil je uiteraard ook goede resultaten boeken. Het moet namelijk wel een besparing op je wietkosten opleveren. Gelukkig kan dat, het is leuk om te doen en je zult verstelt staan van de kwaliteit van de wiet die je zelf produceert.

Gorilla kweektent 1Stap 1: Waar ga je kweken?

Wie voor de eerste keer wiet kweekt kan dat het gemakkelijkste doen in een speciale kweektent. Deze zijn goedkoop en speciaal ontwikkeld om allerlei soorten planten optimaal in te laten groeien, dus wietplanten kunnen er ook prima in. Kweektenten zoals die van Gorilla, Secret Jardin of Homebox zijn allemaal goed en stevig en zijn in een kwartiertje tijd opgezet. Ze bevatten ook alle benodigde openingen voor de ventilatie en kabels. Een prima basismodelletje heb je al voor zo’n 100 euro.

Stap 2: Aarde of hydro?

Cannabisplanten kunnen op heel veel verschillende mediums gekweekt worden maar de meest simpele manier voor de eerste keer kweken is verreweg gewoon op aarde. Hoewel de hydrologische teelt op mediums zoals steenwol, kleikorrels of kokos geweldige resultaten kunnen opleveren kun je voor je eerste kweek toch beter op aarde beginnen. De benodigde apparatuur en techniek die bij een hydrokweek komt kijken zoals pH- en EC meters zijn meestal nogal verwarrend voor iemand die voor het eerst wiet kweekt. Aarde dus.

Mills-Ultimate-MixesStap 3: Welke aarde?

Je maakt het een stuk gemakkelijker voor je eerste keer wiet kweken, wanneer je met goed bemeste aarde van een gerenommeerd bedrijf zoals DNA Genetics, Canna of Plagron gaat. Dit is zeker niet de goedkoopste aarde maar wel het gemakkelijkst om mee te beginnen. De meeste voeding zit er al in en het levert goede resultaten op. Wanneer je naar de websites van deze bedrijven gaat, zul je zien dat ze aarde voor zaailingen verkopen, maar ook rijk bemeste aarde voor als de planten in hun grote potten verplaatst worden en al wat groter zijn. Begin te zaaien in een licht bemeste aarde in kleine potjes en verpot ze na een week of twee naar grote potten en een rijke aardemix.

Als je in grote potten met een inhoud van een liter of 12 tot 20 verpot en daarbij een goed bemest aardemengsel gebruikt, hoef je je geen zorgen over pH of voedingstekorten te maken. Het enige wat je moet doen is een paar keer per week water geven en wellicht aan het einde van de bloeifase wat plantenvoeding voor bloeiende planten toevoegen wanneer de aarde uitgeput raakt. De meest gemaakte fout door beginnende hobbykwekers is dat ze teveel water en teveel plantvoeding geven.

Stap 4: De kweekruimte

Houd de temperatuur in de kweektent rond de 25 graden. Als het te heet wordt (boven de 30 graden) of te koud (onder de 20 graden) dat zullen je planten stagneren in groei, of je krijgt met andere problemen te maken. In een tent zul je ook verse lucht moeten aanvoeren en warme lucht moeten afvoeren. Dit doe je door middel van een afzuiger (buisventilator) die met een slang aangesloten zit op een koolstoffilter. Deze filtert meteen alle wietgeur uit de lucht waardoor je buiten de kweektent niets ruikt. Door een opening aan de onderzijde van je tent komt er nu automatisch verse lucht naar binnen, je noemt dit een passieve luchtinlaat. Wietplanten hebben een constante toevoer van lucht nodig om gezond te blijven en te groeien, dus de afzuiger moet constant aan blijven staan.

Stap 5: De zaden

Je kunt zoals gezegd superveel goede wietsoorten kweken, maar niet alle soorten zijn even gemakkelijk voor de eerste keer wiet kweken. Grof gezegd kun je het beste kiezen uit autoflower wietsoorten of traditionele soorten. Autoflower wietsoorten gaan vanzelf in bloei zodat je je geen zorgen over een speciaal lichtschema voor de bloei hoeft te maken. Traditionele wietsoorten worden in het begin onder 18 uur licht per dag en 6 uur donker gekweekt en dienen daarna op 12 uur licht en 12 uur donker gezet te worden om te gaan bloeien. Dit wordt meestal rond de vierde of vijfde week na het ontkiemen gedaan. Het hele bloeiproces duurt een week of 9 maar verschilt van soort tot soort. De beste reguliere wietsoorten om mee te starten zijn over het algemeen gefeminiseerde indica’s. Dit soort planten presteren goed en zijn het makkelijkst om binnen mee te kweken. Doordat ze gefeminiseerd zijn komen uit de zaden alleen vrouwelijke planten en hoef je je ook geen zorgen te maken over het geslacht. Want zoals je wellicht wel weet produceren alleen vrouwelijke wietplanten rookbare toppen.

skunk 11 bh3

Skunk #11: geweldige resultaten en gemakkelijk te kweken

Als een van de eerste bedrijven bood Dutch Passion al in 1990 gefeminiseerde wietzaden aan. Tegenwoordig zijn 97% van alle verkochte wietzaden gefeminiseerd. Een goede beginnerssoort is bijvoorbeeld de gefeminiseerde Skunk #11. Deze geeft goede opbrengsten, is gemakkelijk om te kweken en is een heerlijke wietsoort om te roken. De zaden kosten 27 euro per 5 stuks. Er zijn over de jaren al meer dan 1 miljoen van verkocht en das niet voor niets.

Stap 6: De kweeklamp

De meeste binnenkwekers gebruiken een HPS lamp om hun wietplanten mee te laten groeien. Deze lampen zijn goedkoop in de aanschaf en effectief qua prestaties. Het gebruik van LED kweeklampen is de laatste jaren ook flink toegenomen, maar deze kosten een stuk meer in de aanschaf en zijn wellicht te duur voor de beginnende hobbykweker. De meeste moderne LED kweeklampen presteren echter goed en ze zijn iets gemakkelijker aan te sluiten. In tegenstelling tot een HPS lamp heeft een LED kweeklamp namelijk geen voorschakelapparaat nodig. Voor de veiligheid is het wel altijd noodzakelijk om een relais aan te sluiten op je kweeklamp.

Als je een kweektent aanschaft, laat je door de verkoper dan voorlichten over een bijpassende kweeklamp en vraag naar een schakelklok met een ingebouwd relais! De meest gebruikte HPS lampen voor de hobbyteelt verbruiken 250, 400 of 600 Watt. Hoe meer energie je lamp verbruikt, hoe meer licht (en warmte en wiet) hij uiteindelijk produceert.

En dat is het dan. Er zijn talloze manieren om wat wietplantjes te kweken, maar met een goede aarde in een speciale kweektent met een bijpassende HPS lamp is ongeveer het allergemakkelijkst om mee te starten. We wensen je veel succes!

Dutch Joe

 

Dit artikel is vertaald vanuit het Engels en verscheen eerder op de website van Dutch Passion. Openingsfoto: AutoMazar

(advertentie)