(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Elke week zien we weer grote veranderingen aan de planten van onze hobbykweekvriend Kroblo. In zijn testruimte is de bloei pas 5 weken geleden ingezet en de chocoladezoete Chocolope planten hebben al knuppels van toppen. Als die maar niet smelten tijdens de hittegolf deze week…

Hoewel mijn testkweekruimte binnen is, hebben de weersomstandigheden buiten soms toch een invloed op de temperatuur binnen. Er is een hittegolf op komst waarbij het buiten wel tot 35 graden gaat worden! Tel daar de stralingswarmte van een 1150 Watt HPS lamp bovenop en je begrijpt dat de temperatuur veel te hoog oploopt. Ik denk dat menig hobbykweker er last mee zal krijgen, zelf neem ik de nodige maatregelen.

choc week5 020

Mijn dames gaan ontzettend hard, dat laat ik natuurlijk niet verpesten door een beetje zon

gavita_pro_1000_watt

De dimbare Gavita ballast is een uitkomst nu

Op dit moment loopt de temperatuur onder de lamp op vol vermogen al op tot 28,5 graden, wat eigenlijk ook al wat te warm is maar nog wel onder controle wat mij betreft. Gelukkig is mijn Gavita pro lamp te dimmen. Ik kan stapsgewijs van 1150, naar 825, 750, 660 naar 600 Watt dimmen. In de testruimte komt de zon (lees: lamp) om 03:00 uur op en gaat om 15:00 uur weer onder. Van 11:00 tot 15:00 uur zal ik dan wel moeten dimmen met de lamp om ervoor te zorgen dat de temperatuur acceptabel blijft. Vergeet trouwens ook niet dat planten bij zulke hoge temperaturen meer water nodig hebben, die van mij krijgen om de dag 650 milliliter water maar dat zal van de week ook wel flink oplopen.

Wanneer je zelf ook last hebt van de warmte in je eigen kweekruimte, probeer er dan voor te zorgen dat de warmte niet hoger oploopt dan een graad of 28. Temperaturen boven de 30 graden gaan ten kostte van de hardheid van je toppen. Ze zullen niet hard worden maar gaan strekken en luchtige topjes worden met weinig gewicht, en dat wil natuurlijk niemand. Je kunt de temperatuur zoals mij omlaag brengen wanneer je een dimbare lamp hebt, maar anders kun je ook de aan- en afvoer van lucht versnellen door een afzuiger met meer capaciteit in te zetten. De lamp kan wellicht wat omhoog, alles om een graadje van de temperatuur af te krijgen.

En lukt het omlaag brengen niet voldoende, dan kun je ook overwegen om een emmertje CO2 aan te schaffen. Met extra CO2 kunnen de planten namelijk ook meer warmte hebben. Sterker nog, daar genieten ze dan zelfs van! Gelukkig duurt een hittegolf in de lage landen nooit lang, voor je het weet klagen we weer over de regen ende kou… Veel succes en plezier tijdens de warme dagen collega hobbykwekers!

Kroblo

(advertentie)