(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bijna tegelijk met de zomertijd, stelde CannaTommy deze week ook een nieuw lichtschema in voor zijn AK Choco Kush. De plant groeit hard en begint het scrogrek al behoorlijk te vullen. Tijdens de komende strekkende fase zal het rek én de Dokter Groen Special verder volgroeien.

De klok van ons dagelijkse systeem ging afgelopen week ineens een uurtje vooruit. Met deze jetlag in het vooruitzicht zette ik de tijdklok van de G-bars kweeklamp ook maar vast van 18/6 naar 12/12. Laat de strekkende fase maar beginnen!

De klok om

De groei zat er lekker in, ook al vulde mijn dame nog niet het hele scrogrek. Het AK Choco Kush zaadje van Amsterdam Genetics heeft flinke groeikracht zo te zien, en met wat hulp het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem gaat ze nu als een speer! Doktor Groen tipte me zelfs al dat de klok (na 36 tot 48 uur donker) wel op 12/12 zou kunnen.

Ik heb AK Choco Kush na ongeveer 36 uur slaap weer wakker gemaakt. Sindsdien heeft ze zowel dagen als nachten van 12 uur. Nu de plant een paar dagen op het nieuwe 12/12 lichtschema staat, merk ik dat de strek al begonnen is. Ik heb de buitenste takken (die door het scrogrek omhoog groeiden) voorzichtig weer naar beneden en naar buiten gemanipuleerd. Zo wordt de plant wat breder en op deze manier hoop ik dat het een mooi vol rek wordt.

Preflowering formule

Om AK Choco Kush te voorzien van alle bouwstenen die ze nodig heeft nu ze richting de bloei gaat, heb ik haar voedingswater ververst met de preflowering formule. Hiervoor gebruik ik dezelfde flessen voeding. Terra Aquatica TriPart (GHE FloraSeries), maar nu in de verhouding die op de flessen staat bij preflowering. Omdat mijn plant de vorige ronde een calcium-magnesiumtekort had, geef ik dit nu preventief mee. Ik gebruik nog steeds de halve hoeveelheid voeding die op de fles staat, samen met wat extra toegevoegde calcium-magnesium komt de EC-waarde mooi uit op 1,6.

Om haar rustig aan de bloei te laten beginnen (en om onnodige stress te voorkomen) heb ik niet meer gesnoeid, maar wat in de weg zittend blad voorzichtig naar beneden gestopt. Zo krijgen de jonge scheuten meer licht en zo meteen wat meer kans om straks door te groeien tot een dikke top boven de scrog(rekken).

Afgelopen week deed de zon weer lekker haar best, wat ook te merken was aan het voedingswater van de DGS. Ik heb het weer goed in de gaten gehouden en verschillende keren dat het water boven de 21 °C kwam een flesje ijs in de onderste bak gedaan of koud water toegevoegd. Toch loopt de temperatuur vrij snel op. Dr. Groen tipte mij om er een koelbox-element aan toe te voegen. Goed idee met de zomer voor de deur, dus deze staan nu op het boodschappenlijstje. Ik ben benieuwd of ik haar wortelstelsel en voedingswater met deze elementen wat langer binnen de gewenste temperatuur houd.

AK Choco Kush’ DWC zusje

Zoals je wellicht weet heeft AK Choco Kush nog een zusje en die groeit in een DWC-emmer. Voor deze plant maak ik tegenwoordig het voedingswater ook één dag voor het verversen aan. Zo te zien is ze blij met T.A. Fulvic en T.A. Silicate. Omdat ze bijna net zo dicht begroeid is als haar grote zus in de DGS, heb ik haar afgelopen week een snoeibeurt gegeven.

Deze plant is niet eens getopt, maar ze is haar kerstboomstructuur zelf al kwijt geraakt. De zijtakken groeien de hoofdtop voorbij doordat de verlichting een beetje naast de plant hangt. Ik draai de deksel van de emmer regelmatig een stukje, zodat de zijtakken op die manier uiteindelijk toch overal belicht worden. Mooi om te zien hoe snel deze plant op het licht reageert.

Auxine

Net na dit waargenomen te hebben verscheen er een reuze interessant artikel op CNNBS over auxine. Dit plantenhormoon verklaart dit fenomeen duidelijk. Het  stimuleert de groei van de hogere groeipunten en vertraagd de groei van de lage. Bij deze plant is duidelijk te zien dat door de verkeerde (of niet verkeerde, als dit je doel is) positie van de lichtbron de groeihormonen in de plant (auxines) verplaatsen naar lager liggende takken. Duidelijk te zien bij deze AK Choco Kush sister.

Ik vond het in ieder geval een leuke conclusie om dit eens in levende lijven bij een plant te zien. Je leert er ook van door soms maar gewoon wat uit te proberen. Zo heb ik met een efficiënt stroomgebruik (verdeeld over de planten) deze plant toch mooi kort en bossig kunnen houden.

Ik ben benieuwd of ik jullie volgende week al het begin van een paar mooie bloemen kan laten zien. Tot dan!

Peace, CannaTommy

(advertentie)