(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Als die Ermittler am Donnerstag einem anonymen Hinweis nachgingen, staunten sie nicht schlecht.” Ofwel, de politie in het Duitste Borken kon vorige week een lekker vette wietbust scoren dankzij een anonieme klikspaan. Wat heet; er stonden 1.100 planten die zo goed als oogstrijp waren! Bij het plantengeweld is ook een Nederlander uit Enschede in de Duitse boeien geslagen.

Wiet kweken bij de buren

Op zich is het al opvallend te noemen dat er Nederlanders over de Duitse grens wippen, om daar bij de Oosterburen illegaal als commerciële wietkweker aan het werk te gaan. Want hoewel de nieuwe links-liberale regering daar heeft aangekondigd om recreatieve wiet te gaan legaliseren, is het voorlopig nog altijd kwaad kersen eten als je gepakt wordt met elfhonderd wietplanten in Duitsland.

De politie van Borken –  een plaats met 42k inwoners in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen vlak bij Bocholt – pakt afgelopen zaterdag dan ook uit op de sociale media met een uitgebreid verslag over de wietbust in een bedrijfspand in Ahaus-Ottenstein.

Dure grap in Borken

Dat verslag doen de Duitse dienders vooral in woord en wat minder in beeld helaas. Wat weer een beetje jammer is gezien het aantal planten en de staat van bijna paraat, of zoals de buren het stellen: ‘1.100 kurz vor der Ernte stehende Cannabispflanzen’:

Elfhonderd bijna oogstrijpe wietplanten is hier al best veel en bij de Duitsers helemaal (gezien de straffen ook), maar dat weerhield een 48-jarige Enschedeër er blijkbaar niet van om samen met zijn Duitse maat (44) uit Gronau flink aan de bak te gaan. Volgens de Polizei  in Borken en experts van het Landeskriminalamts NRW was er sprake van ‘eine technische Einrichtung im Wert von vielen Tausend Euro’.

Wiethok tankt net zoveel stroom als 200 Duitse gezinnen per jaar

De in beslag genomen 1.100 wietplanten zouden volgens  Dr. Mahler van het Kriminalwissenschaftlichen Institut ongeveer 50 kilo wiet opleveren, goed voor een jaaromzet van een half miljoen euro. Daarvoor zou volgens de experts 400.000 kWh stroom nodig zijn, en dat ‘reicht, um 200 Zwei-Personen-Haushalte ein Jahr lang mit Strom zu versorgen’. Ofwel 1 jaar stroom voor 200 Duitse families. Het spreekt bijna voor zich dat die stroom voor de meter werd afgetapt.

Na verhoor van het Nederlands-Duitse cannabisduo, is er nog een derde verdache aangehouden meldt de politie: de huurder van het bedrijfspand a.k.a. een 46-jarige kerel uit Gronau.

Politie nodigt verrader uit om beloning te komen ophalen

Tot zover niets vreemds onder de kunstmatige zon. Maar dan komt het bijzondere: ‘Die Polizei bittet den anonymen Hinweisgeber, sich mit der Kripo in Borken in Verbindung zu setzen, nicht zuletzt aufgrund der Tatsache, dass die Polizei Zeugen für Hinweise dieser Art eine Prämie zahlt.’

Met andere woorden (en alsof het al niet erg genoeg is): of meneer de anonieme tipgever zich even bij de politie in Borken zou willen melden, want daar kan hij een PREMIE komen ophalen als blijk van officiële dank voor het verraden van andere burgers bij de autoriteiten…

Dat schort er dus nog aan hier in Nederland, dat de politie geld betaalt aan klikspanen die een plantenvriend erbij lappen!

(advertentie)