(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Gebeurt er ook nog wel eens iets leuks met wiet in Scandinavië, een regio die niet direct bekend staat als cannabis vriendelijk? Jawel, in Denemarken hebben vijf politieke partijen – van de 9 in totaal – een voorstel ingediend dat een 5-jarige pilot voorziet met recreatieve wiet. Zoiets als onze eigen wietproef, maar dan gelijk voor heel het land, zoals het hoort natuurlijk, en inclusief legale thuisteelt voor eigen consumptie!

Regulering in Kopenhagen landelijk uitrollen

Lichtend voorbeeld voor de partijen EL (de rood-groene alliantie Enhedslisten), SF (Socialistik Folkeparti), RV (Radikale Venstre), LA (rechts sociaal-liberaal) en ALT (de ‘groene’ sociaal-liberale Alternativet) is de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Daar loopt immers al een proefproject met gereguleerde wiet en het landelijke voorstel is daar min of meer een kopie van. In Kopenhagen werd jarenlang illegaal wiet en hasj verkocht in de roemruchte wijk Christiania, maar doordat die handel nogal wat overlast meebracht, besloot men de zaken eens te gaan reguleren.

Begin maart presenteerden de 5 partijen hun document in het Deense parlement onder de welluidende titel ‘Forslag til folketingsbeslutning om at legalisere cannabis i en 5-årig prøveperiode‘.

Minimaal voor 5 jaar legale wiet

In het plan wordt de linkse regering onder leiding van Mette Frederiksen van van de sociaaldemocratische partij Socialdemokraterne opgeroepen om met het juridische voorwerk te starten dat moet leiden tot een wet die cannabis voor 5 jaar legaliseert.

Staatswiet maar ook zelf thuis wiet kweken

Volgens het plan van de 5 politieke partijen wordt de recreatieve wiet straks verkocht in staatswinkels. Voor burgers in Denemarken moet het legaal zijn om voor persoonlijk gebruik wiet te kopen, verwerken, kweken (!) en consumeren. Voor gemeenten die mee willen doen komen er publieke outlets, zo lezen we in het plan.

De legale wiet gaan de Denen niet in Nederland of ergens anders kopen, de productie moet volledig in Denemarken plaatsvinden. De winkels onder staatscontrole worden bemand met getraind personeel, dat kennis heeft van wiet maar ook van daaraan gerelateerde risico’s en behandelmogelijkheden.

Fraai beeld uit ‘Vrijstaat Christiania’ in de Deense hoofdstad Kopenhagen, de enige plek waar openlijk wiet en hasj werd verkocht. En wellicht gaan deze mensen nog gelijk krijgen ook met hun oproep ‘Legalize Nature’… [foto: Solar Studio/Shutterstock]

’40 jaar verbod heeft niks uitgehaald’

Dan de prijs van de Deense ‘staatswiet’, die moet zodanig zijn dat hij ‘voldoet aan de verwachtingen’ van mensen die cannabisproducten gebruiken en de prijs moet ‘concurrerend zijn’ met die van de zwarte markt. Om legaal te blowen of kweken moet je trouwens 18 jaar of ouder zijn én inwoner van Denemarken, aldus het plan. Verwacht dus geen ‘Amsterdamse toestanden’ straks, toeristen zullen aan hun wiet moeten komen op de old school wijze.

Ambtenaren die bij het plan betrokken zijn, zeggen dat de verkoopopbrengsten van cannabis moeten vloeien naar preventie en de behandeling van drugsmisbruik. Beetje krom, maar goed, Rome is ook niet in één dag gebouwd zullen we maar denken.

Waarom deze vijf politieke partijen pleiten voor een experiment van 5 jaar met gereguleerde funwiet? In het parlementaire document staat: ‘Het bestaande verbod op cannabis heeft noch de consumptie noch de verkoop van cannabisproducten in Denemarken gelimiteerd sinds de introductie van het verbod 40 jaar geleden.’

Denen zijn zeker niet vies van een jointje

Veertig jaar wietverbod, wordt er dan nog wel een beetje geblowd in Denemarken? Toch wel; uit data van 2020 blijkt dat 41 procent van de mensen onder de 25 jaar wiet gerookt heeft. De algemene consumptie van cannabis onder 16 tot 44-jarigen is sinds 1994 verdubbeld.

‘De bestaande wetgeving criminaliseert daardoor meer en meer burgers’, stelt het pilot-reguleringsplan, ‘en de helft van de bevolking heeft de wet actief overtreden’. Uiteraard wijzen deze wijze Denen ook even fijntjes op het cannabisbeleid in landen als Portugal, de VS en Canada, waarbij ze stellen dat er geen bewijs is dat erop wijst dat legalisering leidt tot toename van consumptie, met name onder jongere mensen.

Overigens loopt er sinds 2018 ook al een pilot project met legale medicinale cannabis in Denemarken. De duur daarvan werd bepaald op 4 jaar, dus dat loopt dit jaar af… Wellicht een goed moment om daar ook minimaal weer 5 jaar aan vast te knopen!

[openingsbeeld: Digishire/Shutterstock]
(advertentie)