(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals alle vogels in het voorjaar een ei leggen, zo dropt het Trimbos-instituut als de lente begint de jaarlijkse Nationale Drug Monitor, met daarin heel veel cijfers over wat zij met een verschrikkelijk woord ‘middelengebruik’ noemen. Uiteraard zoemen wij maar op één middel in en dat is cannabis. 

Ook de prijzen van cannabis stijgen

Wat bijvoorbeeld opvalt aan deze editie van 2021, is dat de consument in de zelfbenoemde Cannabis Capital van de wereld – Amsterdam dus – liefst 3,36 euro meer betaalt voor een gram wiet – en €1,92 voor 1 gram hasj – dan in de rest van Nederland!

Sowieso stijgen de prijzen van wiet en hasj lekker mee met de (eveneens stijgende) inflatie. In 2019 betaalde je in een coffeeshop nog gemiddeld €9,90 voor 1 gram wiet, een jaar later was dat €10,65 en in 2021 moest je al weer 11,70 euro per grammetje aftikken. Voor de sterkste wiet in de shop ben je inmiddels al gemiddeld 14,21 euro per gram kwijt! Trimbos kocht voor het rapport overigens bij 50 coffeeshops in het land samples in.

Bij hasj gaat de prijsstijging nog sneller: van €9,65 in 2020 naar €11,74 per gram vorig jaar. Een verklaring wordt niet gegeven, maar de vanwege corona gesloten grenzen zullen hier vast een rol in hebben gespeeld.

Wat zit er in onze wiet en hasj qua THC (en CBD)?

Behalve de prijs is natuurlijk de inhoud belangrijk, ofwel het gehalte aan THC. Wat opvalt – zeker omdat wiethaters nogal eens roepen dat onze wiet ‘zo sterk is geworden dat we het gerust een harddrug mogen noemen’ – is dat het THC-gehalte in wiet nauwelijks nog stijgt. Of eigenlijk al in 2004 op het hoogtepunt was en sindsdien stabiliseert. Gemiddeld zit er nu nog 14,6% THC in ‘de meest populaire nederwiet’ en 17% THC in wat de shop als ‘sterkste wiet’ aanbiedt.

Bij hasj is het een ander verhaal, eigenlijk precies omgekeerd aan dat van wiet. Trimbos: ‘Door de jaren heen was de geïmporteerde hasj ongeveer even sterk als de nederwiet. Inmiddels is geïmporteerde hasj met gemiddeld 24,3% THC beduidend sterker dan nederwiet. De gemiddelde THC-concentratie in geïmporteerde hasj lag de afgelopen drie jaar rond de 24 a 25% en is nog nooit zo hoog geweest.’

Een verklaring hiervoor geeft men ook: ‘De stijging in de THC-concentratie in hasj in Europese landen, waaronder Nederland, hangt mogelijk samen met veranderingen in de cannabisteelt in Marokko. Planten met een hogere THC-concentratie en nieuwe productietechnieken zijn onlangs in Marokko geïntroduceerd.’

Afijn, kijk zelf maar eens naar deze graphic over de THC-percentages:

Voor wat betreft CBD, het niet-psychoactieve cannabinoïde broertje van THC dat juist een mellow effect heeft op de werking van THC, is het behelpen voor de Nederlandse cannabis consument. In 2021 lag de mediaan van het CBD-gehalte in de nederwiet op 0,1%, in geïmporteerde wiet op 0,3%.

Bij de geïmporteerde hasj was een daling te zien van 6,9% in 2020 naar 2,2% in 2021. Tja, als de hasjboeren in het Rif-gebergte meer met Nederlandse genetica gaan werken is die daling natuurlijk ook logisch, want in nederwietplanten zit nu eenmaal nauwelijks tot geen CBD meer…

Wie blowt er in Nederland en hoeveel?

Tot slot aandacht voor ons soort mensen, ofwel de cannabis liefhebbers. Met hoeveel zijn we eigenlijk tegenwoordig in Nederland? Volgens de Nationale Drug Monitor 2021 steeg het aantal mensen dat ‘in het afgelopen jaar’ geblowd heeft tussen 2016 en 2020, en dan met name bij vrouwen. Meer dan een miljoen landgenoten in totaal genoten in 2020 van cannabis.

Het percentage mensen dat ‘afgelopen maand’ aan de wiet of hasj ging bleef wel stabiel, evenals het aantal dagelijkse blowers. Bijna een kwart miljoen Nederlanders geniet elke dag van cannabis tegenwoordig, zoals blijkt uit onderstaande graphic:

De volledige Nationale Drug Monitor – voor als je bijvoorbeeld ook in andere ‘middelen’ geïnteresseerd bent – vind je HIER 

Helemaal tot slot nog een handig overzicht in een graphic over wie er hier van wiet houdt en hoe zich dat tot het buitenland verhoudt. Tot de volgende lente!

[openingsbeeld: VizRad/Shutterstock]
(advertentie)