(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel Instagram niet bepaald bekend staat als een heel cannabis vriendelijk medium, kun je er toch lekker geld verdienen met… cannabis. Zo verkocht de 29-jarige Jack Routledge-Wrench uit het Britse Warrington zomaar even voor 60.000 euro aan ‘cannabis-laced sweets’ vanuit zijn flatje. Totdat de politie hem via zijn Instagram-accounts op het spoor kwam, oppakte en door een rechter tot 5 jaar en 3 maanden gevangenisstraf liet veroordelen…

Bakplaatjes en -praatjes op Instagram

Jack the edible Tripper maakte op een aparte manier zijn edibles ofwel eetbare cannabisproducten. Hij maakte ze namelijk niet van begin tot eind zelf, maar infuseerde bestaand snoepgoed met THC. Denk aan snacks als Chewits en Nerd Ropes bijvoorbeeld. Die geïnfuseerde lekkernijen bood hij via zijn Instagram-pagina te koop aan, iets wat in Groot-Brittannië voor alle duidelijkheid verboden is.

De handel liep prima en het Insta-geld stroomde binnen in zijn kleine flatje met één slaapkamer in Warrington, Cheshire – een stad met 80.000 inwoners in de buurt van Liverpool in het noorden van Engeland. Maar ja, als je via de sociale media verboden drugs aanbiedt, wordt daar al snel over geluld door deze of gene. En zo kwam het in april 2020 dus ook de politie ter ore dat er cannabis snoep werd aangeboden via enkele Instagram-accounts.

Politie kraakt versleutelde berichtendienst

Behalve de Chewits (bij ons heten die Fruittella overigens) en de Nerd Ropes, bood Jack Routledge-Wrench ook nog chocolade met THC aan, siroop met wat extra’s en vape fluid (cartridges met wietolie/concentraat voor vaporizers). Alle verboden producten hadden volgens de politie professionele etiketten. Kortom een leuke snoepwinkel zoals je ze niet zult aantreffen in de Britse winkelstraten.

Eén van de drie Insta-pagina’s van Jack was voor iedereen openbaar, de andere twee kon je slechts bezoeken als je door een vriend werd uitgenodigd. Potentiële klanten konden Jack vervolgens contacten via wat men dacht dat een versleutelde berichtenservice was.

Zoals je begrijpt bleek die toch niet zo veilig, want de politie wist de service tijdens het onderzoek te kraken. En dat leidde in februari 2021 tot een inval in het appartementje van Jack, boven een winkel aan Knutsford Road.

Politiefoto van de Instagram-handel van Jack…

Bezig baasje, volgens de politie

De agenten troffen naar eigen zeggen een ‘grootschalige productie faciliteit aan, waarbij elke ruimte werd gebruikt voor opslag, productie of het prepareren van spullen voor verzending’. Een bezig baasje kortom deze Jack, die afgelopen week bij de rechtbank in Liverpool mocht opdraven voor zijn zonden.

Daar kreeg hij te horen dat hij ‘ongelooflijke inspanningen’ had geleverd (niet bedoeld als compliment natuurlijk) en dat hij minstens 60.000 euro had binnen getikt via Instagram. Voor de dienstdoende rechter voldoende reden om Jack een celstraf van 5 jaar plus 3 maanden op te leggen. En dat valt dan nog enigszins mee, omdat de edibles verkoper schuld bekende.

‘Tijd achter de tralies’

Uiteraard kon detective superintendent Tom Hall van de Cheshire Police tevreden zijn. We sluiten ook maar af met zijn commentaar over het Instagram-dealen, als toch een soort van waarschuwing voor degenen onder ons die ook plannen hebben om te gaan verkopen via sociale media.

Immers, ook in de Lage Landen is het pimpen en verkopen van snoep met THC helaas niet toegestaan…

“The scale of his business was significant, amassing about £50,000 in ill-gotten gains and spending thousands on printed labels for the products he was selling. All the incredible effort he put into his ‘business’ will be for nothing as he now faces time behind bars”

(advertentie)