(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je het aan iemand van de kerk vraagt zou die je waarschijnlijk raar aankijken; Christenen staan niet bepaald bekend om hun cannabisvriendelijke ideeën. Toch is het best aannemelijk dat Jezus Christus himself wiet gebruikte en uiteraard deelde met zijn fans. En waarom ook niet? Als je Hem moet geloven is de plant immers een creatie van zijn eigen vader a.k.a. God.

Er zijn op de wereld honderden miljoenen tevreden wietrokers en daaronder bevinden zich natuurlijk ook meer dan genoeg gelovigen. Sowieso het merendeel van alle Rastafarians, maar neem maar aan dat een hoop christenen, protestanten, islamieten en joden et cetera ook wel een jointje lusten. Het is dus helemaal niet zo gek dat zelfs Jezus Christus wiet gebruikte, daar zijn in ieder geval best wat aanwijzingen voor.

Heilige hennep. Foto: Morphart Creation, Shutterstock

1. Cannabis is een heilige plant

In meerdere religies werd cannabis in de oudheid gezien als een heilige plant die een rol speelde in religieuze rituelen. Zo zijn er teksten uit het hindoeïsme gevonden die dateren van 1.400 jaar voor de geboorte van Jezus waarin over cannabis als heilige plant wordt gesproken.

Maar rituelen met cannabis komen in veel meer religieuze tradities voor. Zo zijn er aanwijzingen om aan te nemen dat cannabis (wellicht kaneh bosm in die tijd) volgens het evangelie van Judas een belangrijk ingredient was bij de bereiding van heilige zalfolie, die Jezus zelf ook gebruikte bij zijn ‘wonderlijke’ genezingen.

Sowieso was het wel redelijk gebruikelijk dat er bij religieuze tradities gebruik werd gemaakt van cannabis en andere plantaardige geestverruimende middelen. Gelovigen deden dat om te mediteren en om in een spirituele toestand te komen. Het woord entheogeen zelf betekent letterlijk ‘afkomstig van de god in onszelf’ en wordt gebruikt voor geestverruimende middelen.

Cannabis wordt dus al duizenden jaren gebruikt bij spirituele en religieuze rituelen en de kans is groot dat Jezus zelf ook aan zulke rituelen deed.

2. Cannabis werd in Jezus’ tijd ook gewoon gebruikt

Mensen gebruiken al duizenden jaren wiet, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat Jezus daar niet een van was. Een cannabisverbod was er niet, dus waarom zou Jezus het niet zelf gebruiken? De Egyptische Farao Ramses de tweede, werd samen met een portie kief begraven. Waarschijnlijk voor een prettige overtocht naar het hiernamaals.

Ramses was trouwens niet de enige mummy die met wat wiet het graf in ging, wetenschappers hebben in China nog een mummy gevonden die een portie wiet bij zich had. In Roemenië is 5.000 jaar oud bewijs van cannabisgebruik gevonden.

Wietgebruik gaat dus duidelijk duizenden jaren terug, mensen van ver voor de geboorte van Jezus tot ver na zijn dood gebruikten het heilige kruid. Jezus werd dus geboren in een wereld waar cannabis allang bekend was. Hij zou er dus met zekerheid bekend mee moeten zijn of er op zijn minst van gehoord moeten hebben.

3. Heilige zalfolie met Kaneh Bosm

We stipten het al even aan bij punt nummer 1. maar volgens een aantal geleerden was cannabis een belangrijk ingredient van de heilige zalfolie waarvan het recept in de bijbel van het evangelie van Judas te lezen valt. In Exodus 30:22 – 26 geeft God zelf het recept voor deze heilige zalfolie, waarin kaneh bosm verwerkt zit.

Hoewel kaneh bosm in de meeste bijbels tot kalmoes vertaald is, geloven sommige geleerden dat dat een onjuiste vertaling is, en dat kaneh bosm in feite niets ander dan cannabis kan zijn. De antropologe Sula Benet kwam als eerste met de theorie. Zij stelt dat hennep in het oude testament voorkomt in wierook dat gebruikt werd bij religieuze feesten, en als geestverruimend middel werd gebruikt.

In navolging van Sula Benet geloven ook andere geleerden dat kaneh bosm in feite cannabis is. Als ze gelijk heeft dan betekent dat dat joden in Jezus’ tijd regelmatig een zalfje op basis van cannabis maakten.

4. Jezus Christus is de gezalfde van God

De naam Christus betekent in het Grieks letterlijk ‘gezalfde’ en dit sluit dus helemaal aan op de voorgaande aanwijzing. We weten allemaal dat Jezus bekend staat als Jezus Christus, en Christus is niet zijn achternaam maar een religieuze titel. Tel één en één bij elkaar op en je snapt dat Jezus zelf ook flink gezalfd werd met de heilige wietolie.

Nogmaals, als Sula Benet gelijk heeft, dan weten we met zekerheid dat Jezus zelf cannabis gebruikte.

5. Heilige zalfolie tegen epilepsie en aanvallen

Tegenwoordig wordt er steeds meer bekend over de anti-epileptische eigenschappen van cannabis en CBD. Hoe toevallig is het dan dat Jezus de heilige zalfolie – of moeten we zeggen heilige wietolie – gebruikte om aanvallen en epileptische patiënten mee te genezen?

In Jezus’ tijd dachten ze echter nog dat epileptische aanvallen het werk waren van een duivelse bezetting. Bij duiveluitdrijvingen (lees: epileptische aanvallen onderdrukken) bleek de heilige olie wonderen te verrichten. Wonderen die vandaag de dag nog steeds worden verricht, maar dan met cannabisolie bij patiënten epileptische aanvallen.

6. Wiet uit het oosten

De wijzen uit het Oosten, Jezus zocht ze waarschijnlijk zelf op… [Foto: CRS PHOTO, Shutterstock]

Naast de heilige zalfolie is er nog een stevige aanwijzing dat Jezus wiet ontdekt zou hebben. Het zou gebeurd moeten zijn tijdens Jezus’ reis naar het Oosten, naar Zuid Oost Azië om precies te zijn. In het nieuwe testament wordt een grote periode uit Jezus leven plots overgeslagen maar wetenschappers denken dat hij tijdens deze onbekende jaren van zijn leven naar het Oosten reisde.

Als dat waar is kunnen we aannemen dat hij met monniken uit Pakistan, India en Tibet heeft geleefd. En we weten allemaal wat die Sadhu’s in hun vrije tijd doen…

7. Jezus predikte vrede en liefde

Jezus staat wereldwijd bekend om zijn preken over naastenliefde en vrede. Toch had hij het ook over oorlogen en gebruikte hij ook gewelddadige metaforen. Maar die gewelddadige kant van Jezus had voornamelijk politieke implicaties, daarbuiten was hij vooral geïnteresseerd in het uitdragen van liefde en vrede, net als cannabismensen dus eigenlijk.

Denk maar eens aan de hippietijd die onlosmakelijk ook met wiet verbonden is. Ging dat ook niet over love and peace? Iedere cannabisliefhebber weet dat je vredelievend wordt wanneer je stoned bent. Coffeeshopgangers trappen nooit rotzooi en blowende stellen maken veel minder vaak ruzie dan stellen die geen cannabis gebruiken, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in de VS.

8. De bijbel benoemt cannabis vaker

God: “Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.” Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Exodus 30:22 – 26 gaat zoals we hebben beschreven bij punt 3 over de heilige zalfolie met als een van de ingrediënten kaneh bosm, wat volgens wetenschappers in feite cannabis moet zijn. Maar dat is echter niet het enige vers waarin het weleens over wiet zou kunnen gaan.

Neem de verzen over Mozes; in Exodus 3:1-17 heeft Mozes het over een spirituele ervaring boven op de Sinaïberg. Hij zag de aardsengel in vlammen vanuit een struik. Deze brandende struik kon weleens een brandende wietstruik zijn en de rook daarvan heeft wellicht voor het verschijnen van de engel gezorgd.

Tenslotte is daar ook nog het scheppingsverhaal waarin God het volgende zegt: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.’ En laat cannabis nou net een zaaddragende plant zijn met ook nog eens enorm voedingsrijke zaden.

9. Heilige zalfolie tegen glaucoom

Een van de andere wonderlijke genezingen die Jezus deed, was mensen van hun blindheid en problemen met hun zicht afhelpen. Laat cannabis nou net heel goed werken tegen een oogziekte die we tegenwoordig glaucoom noemen.

Cannabis verlaagt namelijk de oogbaldruk en verbetert de doorbloeding, het is dus totaal aannemelijk dat Jezus cannabisolie gebruikte om mensen van hun glaucoom af te helpen, alleen wisten ze vroeger nog niet dat dat glaucoom was.

[Openingsbeeld: ShutterstockProfessional, Shutterstock]
(advertentie)