(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het wordt met de dag zotter in Nederland voor wat betreft de heksenjacht op planten die de overheid niet aan staan. Voorlopig hoogtepunt in 2022 is de burgemeester van Almere, die een inwoner een dwangsom van 25.000 euro oplegt voor enkele takken – natte – wiet die op oude kranten te drogen lagen op zolder!

Aftikken voor henneptakken

Ank Bijleveld-Schouten (CDA) is die burgemeester die volledig van het juiste pad is gedwaald. Zelfs het doorgaans brave Omroep Flevoland maakt in de kop van een nieuwsbericht over de zaak duidelijk dat hier het gezonde verstand danig op de proef wordt gesteld: ‘Woningeigenaar moet 25.000 euro aftikken voor paar henneptakken op zolder‘.

Met een cynische bril op zou je kunnen zeggen dat de man nog van enig geluk mag spreken dat ie niet zonder pardon door de CDA-burgemeester op straat is geknikkerd voor drie maanden, want dat gebeurt ook wekelijks in dit beschaafde land als er sprake is van verboden planten in huis.

Compleet van de pot gerukt

Nee, de gemeente Almere ‘heeft er bewust voor gekozen om de woning van de man niet te sluiten, maar een dwangsom op te leggen’, meldt de regionale publieke omroep. Dat lijkt dan weer verdacht veel op kaalplukken, iets wat overigens ook meer regel dan uitzondering is bij gepakte plantenvrienden.

Maar dan dat bedrag van die dwangsom: 25.000 euro! Is er hier wellicht sprake van een XL-wietkwekerij bedoeld voor de commerciële zwarte handel? Nee hoor. Op de zolder van het huis aan de Habanerastraat in de Almeerse Parkwijk zijn slechts enkele ’takken met henneptoppen’ gevonden. Natte shit bovendien, die lag te drogen op oude kranten. Niet bepaald de oogst van een florerende broodkweker.

CDA’ers haten wiet en dat maakt burgemeester Ank Bijleveld van Almere helaas weer eens duidelijk met een geldboete van €25.000 voor 296 gram natte wiet… [foto: Ministerie van Defensie/Wikipedia]

Creatief boekhouden

Bij de Raad van State diende deze week dan ook een zaak die door de gepakte thuiskweker is aangespannen tegen die waanzinnige geldboete voor zeggen en schrijven 296 gram natte wiet. Wiet die ook nog eens voor eigen MEDICINAAL gebruik was bestemd, volgens de advocaat van de arme hobbyist.

De verdediging denkt dat er misschien slechts 5 gram droge wiet zou overblijven, maar dat is toch wel iets te gortig teruggerekend. Normaal houd je namelijk zo’n 20 procent rookbare toppen over van het vers geoogste, natte totaalgewicht. De gemeente gaat uit van 10% – heel schappelijk – en dat zou ongeveer 30 gram wiet voor consumptie opleveren.

Maar dan is het nog steeds volkomen van de pot gerukt dat je voor 30 gram wiet – een hoeveelheid die tot in de jaren 90 gewoon gedoogd werd trouwens, waarna de christelijke fatsoensrakkers van Ank Bijleveld-Schouten’s partij het verlaagden naar de huidige 5 gram – een geldboete van 25.000 euro oplegt omdat het hier een ‘handelsvoorraad’ cannabis zou betreffen.

Hypocriet wietbeleid in de polder

Haha, omgerekend gaat de burgemeester van Almere – tevens oud-minister en voormalig staatssecretaris – er dus blijkbaar vanuit dat 30 gram wiet 25k oplevert, hetgeen neerkomt op een ontzagwekkende 833 EURO PER GRAM!

Bedenk daarbij ook nog even dat er ook volgens de gemeente Almere zelf géén sprake was van klachten van omwonenden, het huis niet bekend staat als ‘drugspand’ en de arme medicinale thuiskweker van een uitkering moet leven.

Nee, dat gaat weer lekker zo daar in Almere, een stad die nota bene met een nieuwe slogan op de proppen is gekomen die bovenstaande in een wel heel scheel licht zet: “Almere houdt van jou”. 

[openingsbeeld: Macrovector/Shutterstock]
(advertentie)