(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

AK Choco Kush groeit mooi door en wordt deze week een topje kleiner gemaakt. De voeding laat echter nog steeds een bruine aanslag op de wortels achter, dus CannaTommy verandert de manier waarop hij zijn voedingswater aanmaakt. Voortaan gaat dat ijskoud de bak in, en wordt het van tevoren aangemaakt.

Beste CNNBS lezers,

AK Choco Kush heeft de groei goed te pakken. Tijd dus om haar een klein beetje af te remmen zodat ze wat meer de breedte in gaat groeien. Het is lekker weer met die zon buiten, maar daardoor ben ik nu wel steeds met de thermometer in de weer om het voedingswater te bewaken.

Een topje kleiner…

AK Choco Kush groeit goed en is volgens mij wel blij. Het plan om het water wekelijks te verversen en om een extra luchtsteen in de onderste bak te doen, heeft dus goed uitgepakt. Nu is het belangrijk om haar zo blij te houden. Om haar voor te bereiden op het scrogrek heb ik alvast getopt. Dit heb ik net boven de zevende node (vertakking) gedaan. De vorige keer topte ik boven de zesde node, dus ik ben benieuwd of ze dit keer wat voller wordt door de twee extra groeipunten.

Ik ben haar niet te lijf gegaan met een mes, maar heb voorzichtig met het puntje van m’n vinger het kleine bovenste groeipuntje op de hoofdstam omgeknakt, zodat er maar een klein wondje achterblijft. Zo hoop ik dat ze niet te veel stress heeft en er is minder kans op contaminatie dan als ik met een mes zou toppen.

Voedingswater verversen

Omdat er op het wortelstelsel steeds een bruinige aanslag verschijnt (die gelukkig wel weg te spoelen is), heb ik besloten deze week eens om op een andere manier te verversen.

Afgelopen week had ik het er met Dr. Groen over: zijn Seriotica’s hebben mooie gezonde wortels zonder aanslag. Het enige verschil tussen onze kweken dat we konden bedenken, is dat hij bij het verversen koud water gebruikt, en ik water met een temperatuur tussen de 18 en de 20 °C. Om te kijken of dat de bruine aanslag verklaart heb ik de voedingsoplossing dit keer met koud water gemaakt.

Van Jack kreeg ik daarnaast de handige tip om het voedingswater een dag eerder aan te maken. Een waterval in de bak zorgt dan voor voldoende opgeloste zuurstof. Deze twee tips combineer ik. Kweken wordt nooit saai, want we leren bijna iedere week wel iets nieuws.

Succes zit in een klein hoekje

Ik probeerde met behulp van wat goede wiet mijn gedachte er nog eens over te laten gaan. Het is misschien wat vergezocht, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat succes in een klein hoekje kan zitten. Zo mogen de verschillende componenten van de Terra Aquatica TriPart voeding niet in onverdunde vorm met elkaar in contact komen. Het is ook van belang dat deze componenten in de juiste volgorde worden toegevoegd. Eerst calcium-magnesium, gevolgd door Flora Micro en dan de rest.

Op verschillende filmpjes heb ik kwekers flink zien roeren in het voedingswater. Nu heb ik naast de DGS een 36 liter bak met een pompje gezet. Deze pompt rond met 800 liter per uur, daar kan ik dus niet tegen roeren. In deze bak heb ik een dag voor het verversen 20 liter koud water gedaan (12 °C).

Tussen het toevoegen van een nieuwe component wacht ik een paar minuten zodat de zouten goed op kunnen lossen. Ik kan me er iets bij voorstellen dat minder goed roeren de voedingsstoffen elkaar nog steeds in vrij geconcentreerde vorm laat tegenkomen. Ik heb namelijk het vermoeden dat de Flora Micro niet zo goed oplost en neerslaat op de wortels en de rand van het systeem. Misschien hangt er in het voedingswater wel een geconcentreerde wolk Flora Micro, waar een wolk van een ander component een verkeerde reactie op geeft. Daarom meng ik vanaf nu goed.

Ik probeer het water op een EC-waarde van 1,4 – 1,5 te houden. Omdat ik deze week ook 15 ml calcium-magnesium toegevoegd heb (de helft van wat op de fles staat, om de EC niet te veel te laten stijgen), verwachtte ik op gevoel op deze EC uit te komen met dezelfde hoeveelheid voeding als vorige week. Nadat ik de pH/EC-meters kalibreerde kwam de EC-waarde van het nieuwe (en ook het oude voedingswater) weer 0,2 lager uit, op 1.2. Daarom voegde ik voor 3 liter voeding toe aan 1 liter water (zodat de voeding goed oplost). Daarna was de EC wel 1.5. Nu ik wekelijks ververs is het doordeweeks lekker makkelijk, ik voeg alleen water (met de juiste pH-waarde) toe.

De pH laat ik weer een dag op 6,4 zodat ze lekker kan genieten van de extra toegevoegde calcium en  magnesium.

AK Choco Kush’ DWC zusje

Even bij haar zusje kijken. Ze ziet er niet ontevreden uit maar aan haar gedraaide bladvingers te zien vermoed ik toch dat ze wat stress heeft. Het is eigenlijk een hobby-onderzoek waarbij ik alle variabelen tegelijk beïnvloed. Neem dit dus maar niet te serieus.

Met de vers gekalibreerde meter zag ik dat deze dame slechts een EC-waarde van 1,1 heeft (ze is wel nog steeds mooi groen). Deze plant krijg ook Terra Aquatica Fulvic. Fulvine transporteert voedingsstoffen naar en in de plant. Ik vermoed dat deze biostimulator de reden is dat ze het zo goed doet op een lage EC-waarde. Na het verversen krijgt ze weer een lage EC om te kijken of ze tevreden blijft.

Het kleine luchtpompje dat ik de vorige ronde in de DWC-emmer had, gebruik ik nu in de bak van de DGS. Daarom ben ik maar weer aan het improviseren geslagen. Ik had nog wel een luchtpomp met een capaciteit van 600 liter per uur (deze is eigenlijk van een RDWC-systeem met 4 emmers). Ik denk dat ze toch een minder fijn gevoel heeft met zoveel bubbels onder haar wortels. Wietplanten zijn dol op veel opgeloste zuurstof in het water, maar kun je ze er ook teveel van geven? Ik bestel deze week een kleiner luchtpompje om te kijken of mijn plant met minder bubbels toch wat vrolijker te krijgen is.

Temperatuur beheersen

Telkens als ik in de buurt ben van de Dokter Groen Special check en noteer ik de temperatuur van het water. Daardoor kwam ik tot een onverwachtse conclusie. Nadat de nieuwe oplossing in de 36 liter bak zo’n 20 uur rondpompte hadden beide bakken (tot mijn verbazing) exact dezelfde temperatuur. Daaruit denk ik te concluderen dat de kweeklamp op dit moment niet de grootste veroorzaker is van het warme voedingswater, maar de circulatiepomp.

Het voedingswater was 21,3 °C. Daarom heb ik een halve liter fles ijs in de onderste bak gelegd. Na een paar minuten rondpompen was het voedingswater gelukkig weer 20 °C. 45 minuten later zat de temperatuur op 19 °C, het ijs in het flesje was weer koud water geworden. Komende week probeer ik het voedingswater met behulp van ijsflesjes tussen de 18 en 21 °C te houden.

Voor mijn DGS-XL (een CNNBS G-Kit XL met twee Flow Hydroponics 3-in-1 systemen) heb ik besloten om te investeren in een aquariumkoeler (chiller). Deze koeler maakt het voor mij ook een stuk chiller, daardoor hoef ik me de komende zomer geen zorgen meer te maken dat pythium (wortelrot) roet in mijn medicatie gooit. Weer een rib uit mijn lijf, maar anders breng ik die rib straks naar de coffeeshop en dat is ook niet de bedoeling.

Tot slot: omdat ik het leuk vind in contact te komen met gelijkgestemden heb ik een profiel aangemaakt op het Mediwietforum van Mediwietsite.nl. Binnenkort zal ik daar een voorstelbericht plaatsen.

Ik heb er nu goede hoop op dat ik jullie volgende week een paar frisse witte wortelplaatjes kan laten zien!

Peace, CannaTommy

(advertentie)