(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De twee nieuwe AK Choco Kush plantjes van CannaTommy lijken zich goed te vermaken in zijn hydrosysteem. Ze zijn inmiddels alweer bijna twee weken oud, en lieten hun wortels deze week netjes in het voedingswater groeien. Om ze gezond te houden en extra weerstand te geven, krijgen ze de hulp van nuttige bacteriën.

Beste CNNBS lezers,

Vorige week hebben jullie gezien hoe ‘eazy’ ik weer een nieuwe ronde startte, en dat alles zonder gesjouw met grond.

Van boven bewateren

De twee nieuwe AK Choco Kush dames hebben het direct goed naar hun zin in het 3-in-1 Flow Hydroponics Systeem van de Dokter Groen Special. Ik heb de luchtstenen in de growtray zo verschoven dat er wat water tegen de onderkant van de netpotten aan spat. Als daar namelijk water tegenaan spat trekt dat door de capillaire werking van de poreuze kleikorrels omhoog naar de zaailingen (als een soort spons).

Tegen de middelste zaailing spat genoeg water, maar bij het linker plantje leek de Eazy Plug wat droog te zijn. Daardoor heb ik met een pipet voorzichtig wat van boven bewaterd. Dit heb ik afgelopen week maar twee keer een klein beetje gedaan, je wil de Eazy Plug namelijk ook weer niet te nat maken. Net genoeg water om te overleven, omdat ze nog geen wortels in het water hebben, maar ook niet te veel water. Je wil de wortels prikkelen om te groeien. De jonge zaailingen zoeken dan met hun wortels het zuurstofrijke water op. Ik merkte het meteen: de zaailing met de drogere plug had als eerste een mooie lange wortel in het water.

Verversen

Voordat ik het voedingswater ververs laat ik de pH-waarde nog even een dag op 6,4 voor calcium- en magnesiumopname. Dat wordt namelijk niet goed opgenomen bij een pH-waarde onder 6,4. De eerste ronde is zeker niet voor niets geweest merk ik; zo heb ik het systeem al een beetje leren kennen. Een pH van 6,1 en dan gooi ik er op gevoel 1,5 liter water bij en meet na 2 uur nog een keer. Precies een pH van 6,4! Soms heb je gewoon geluk. Omdat de wortels het water raken heb ik het voedingswater ververst en Voodoo Juice (nuttige bacteriën) toegevoegd.

Afgelopen week kwam ik via Instagram weer met een lezer in contact. Een ervaren hydrokweker die de voeding van Terra Aquatica Tripart (GHE) ook gebruikt. Hij raadde aan om de halve dosering aan te houden, dit is bij hem altijd perfect gegaan. Ideaal dit netwerk, en fijn dat er mensen zijn die hun ervaringen willen delen. Mochten er tekorten komen, dan kan ik de EC-waarde altijd nog wat verhogen.

Ik heb mijn dames dus voeding gegeven volgens het growing schema dat op de fles staat, maar dan de halve hoeveelheid. Ik heb voor 10 liter water GHE-voeding toegevoegd, op 20 liter water. Daarmee komt de EC-waarde op 1,4.

Training voor de beentjes

Omdat de jonge zaailingen nog maar dunne stammetjes hebben, geef ik ze al meteen een training voor de beentjes. Net als in de natuur zal de plant zichzelf sterker maken om in de wind te kunnen overleven. Ik heb de clipfan op een scrogrek-montagebeugeltje gezet, zodat deze wat dichterbij de zaailingen komt. Door de stam loopt de sapstroom, die ervoor zorgt dat water en voedingsstoffen getransporteerd worden naar de dikke toppen (die we er straks hopelijk op gaan zien). Ook heeft een plant met stevige takken later minder ondersteuning nodig.

Mijn volgende toevoeging wordt Silicium. Ook dit zorgt voor sterke, dikke stammen en takken en nog veel meer. Ideaal dat Dokter Groen wat dat betreft een stukje op mij voorloopt, zo heb ik bij hem al kunnen lezen dat Silicium niet zo goed samen gaat met de bacteriën. Gelukkig kun je het ook met de plantenspuit vernevelen, zodat de plant het via het blad opneemt. Als de plantjes straks wat groter zijn krijgen ze het op die manier toegediend.

Ik ben heel benieuwd hoe de wortels deze week ontwikkelen met alle nuttige bacteriën in het systeem. Volgende week meer daarover.

Peace, CannaTommy

(advertentie)