(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het voortijdige overlijden van zijn eerste AK Choco Kush was natuurlijk een vervelende tegenvaller. Toch startte CannaTommy afgelopen week vol goede moed een nieuwe ronde. Deze keer pakt hij het echter extra voorzichtig en met handschoentjes, nuttige bacteriën en silicium aan. Kortom, een frisse start! 

Beste CNNBS lezers,

Met dank aan wortelrot was mijn eerste ronde in de DGS helaas wat minder succesvol, maar ik probeer het meteen opnieuw. Ik heb er veel van geleerd en dat is mooi, maar deze keer wil ik toch echt de eindstreep halen!

Frisse start

Begin vorige week stopte ik daarom drie nieuwe AK Choco Kush zaden in een nat koffiefilter. Twee van de drie zaadjes zijn mooi ontkiemd, maar de derde raakte met zichzelf in de knoop. Gelukkig heb ik uiteindelijk maar één plant nodig, en dit scheelt straks ook de helft aan keuzestress. Natuurlijke selectie, zullen we maar zeggen.

Ik heb de DGS goed schoongemaakt en het systeem gespoeld met een waterstofperoxide-oplossing. De plantenspuit vulde ik met een wat sterkere oplossing, hiermee heb ik de tray en de deksel van het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem ook nog bespoten en schoongeboend. De growtray van het systeem heb ik uit de kast genomen en in de douche gelegd om overal goed bij te kunnen. Als laatste heb ik het rooster van de clipfan geklikt en al het stof verwijderd, zodat dit straks niet op mijn plantjes terechtkomt.

Eazy plug

Dit keer transplanteer ik de uitgekomen zaadjes niet in een steenwolblokje, maar voor het eerst in een Eazy Plug. Ik heb al van Dokter Groen gehoord dat hij daarover te spreken was en hij heeft er een paar toegestuurd om uit te proberen.

De plugs zien er goed uit, voelen lekker stevig aan en zijn mooi zacht, vergeleken met de scherpere steenwolblokjes. Ik heb de zaden wat langer in het natte koffiefilter laten zitten, zodat ik ze direct diep genoeg in de Eazy Plug kan doen. Ik heb de plugs daarvoor eerst helemaal doorgeprikt met een met alcohol ontsmette tandenstoker. Het lijkt misschien wat overdreven dat ik zo met handschoenen aan voor doktertje aan het spelen ben, maar ik neem graag het zekere voor het onzekere. Schoon werken is extra belangrijk bij een kwetsbare zaailing.

Om te voorkomen dat de kleine AK Choco Kush plantjes weer uit de plug gaan kruipen heb ik ze een beetje vastgezet. Ik heb voorzichtig tussen duim en wijsvinger een hoekje van de Eazy Plug gepakt, er een stukje afgeknepen en dit voorzichtig met de tandenstoker langs de wortel gepropt, zodat er geen licht meer bij kan. Ik vind ze echt wel Eazy dus!

Daarna heb ik de zaailingen meteen in de netpots en in het systeem gezet. Bovenop heb ik eerst nog wat ruimte gehouden. Twee dagen later waren de plantjes al wat gestrekt zodat ik er een laagje hydrokorrels bovenop kon leggen.

Hydrosysteem vullen

Deze week heb ik mij nog eens verdiept in het kweken met de Lucas Formule en ook alle risico’s afgewogen. De formule is vernoemd naar een kweker die hem bedacht. Bij deze formule gebruik je maar twee van de drie flessen van de GHE voeding die met de DGS wordt meegeleverd, en de fles FloraGro niet.

Ik heb besloten dat ik er toch op terugkom, omdat niet iedere wietsoort er even goed op schijnt te reageren. Ook is er eerst ervaring vereist met de formule zelf, voordat je iets met supplementen kunt bereiken. Daarom kies ik er toch voor om het schema met alle drie de flessen aan te houden. Omdat ik straks ook bacteriën aan het voedingswater toevoeg ga ik het systeem deze ronde elke twee weken verversen. Het is geen moeilijke rekensom met 0,5 ml voeding per liter water, van iedere fles gebruik ik dus 10 ml op 20 liter water.

Kalibreren

Om zeker te weten dat ik weet wat ik meet heb ik vanaf nu een tweewekelijks kalibratie-moment ingepland. Ik denk dat het niet heel onbekend klinkt bij de medefans van deze groene plant, dat er met onze kortetermijndinges weleens een kalibratie vergeten wordt… Daarom ga ik me bij deze aanwennen om tegelijk met het verversen ook meteen de pH/EC-meter te kalibreren.

Het zou mooi zijn als ik jullie volgende week wortels kan laten zien, want als die het water raken kan het hard gaan!

Peace, CannaTommy

(advertentie)