(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wortelrot heeft duidelijk sporen achtergelaten maar zijn AK Choco Kush staat nog steeds overeind. CannaTommy zet de kweek dapper voort en krijgt deze week hulp en tips van onze eigen Jack en redeyedsm0ker, die zelf ook in een Dokter Groen Special kweekt. Steek er wat van op!

Beste CNNBS lezers,

AK Choco Kush lijkt een onverwoestbare plant. Maar ik kan dit beter niet te hard roepen, want ze staat inmiddels 52 dagen op 12/12 en moet dus nog even door. Haar toppen worden nog steeds wat dikker en er beginnen al bloeiharen te verkleuren.

Stikstofoverschot?

Echt tevreden ziet ze er helaas nog steeds niet uit, maar ik probeer er toch het beste van te maken. Ik kreeg via de CNNBS-redactie een tip binnen van collegakweker Jack. Hij heeft op de foto’s in mijn vorige kweekverslag de paarse stelen gezien. Dit zou kunnen betekenen dat de plant een stikstofoverschot heeft. Ik worstel soms nog met het ‘lezen’ van de plant, zodat ik op tijd haar behoeftes kan bijsturen. Ik ben daarom extra blij met deze tip en hoop zo te leren gebreken op tijd te constateren. Ik leer zelf het meest door het gewoon te doen. Toch scheelt het enorm dat ik nu kan sparren met mensen die wat meer ervaring hebben. Nu hoef ik het wiel niet voor de tweede keer uit te vinden.

De Lucas formule

Eigenlijk zou ik er dus voor moeten zorgen dat mijn plant minder stikstof krijgt. Ze krijgt wel al minder voeding dan de hoeveelheid die op de fles staat. Ik heb vaker gelezen dat er in de Terra Aquatica TriPart (GHE Flora Series) veel stikstof zit. Op Amerikaanse fora heeft ene Lucas uitgevogeld dat twee van de drie flessen al voldoende stikstof bevatten om cannabis te kweken. Dit heet: kweken volgens de Lucas Formule. Op een gallon water (3,78 liter) gebruik je 8 ml Micro en 16 ml Bloom. De fles Grow heb je dan niet meer nodig. Deze formule gebruik je tijdens de groei en de bloei. Omgerekend naar liters is het ongeveer 2 ml/l Micro en 4 ml/l Bloom. Deze formule is eigenlijk op basis van RO water (omgekeerde osmose), dus was mijn EC met kraanwater hoger (2,4). Ik wil deze op 2,0 hebben, zoals Dokter Groen eerder geadviseerd heeft. Daarom heb ik uiteindelijk 21 liter water en maar voor 17 liter voeding toegevoegd.

Als mijn AK Choco Kush met de Lucas Formule tot een goed einde komt, dan probeer ik het de volgende ronde meteen vanaf het begin op deze manier. Vergeleken met het voedingsschema op de fles maakt het het ook een stuk makkelijker en minder gevoelig voor fouten.

De wortels zien er nog wat bruin uit, maar het stinkt niet meer en er laten geen stukjes wortel los. Ik denk dat het voor nu onder controle is.

Leuke contacten

Afgelopen week heb ik een hoop nieuwe mensen leren kennen. Dit maakt het extra leuk en leerzaam om mijn verhaal hier wekelijks te delen. Van Jack kreeg ik dus allerlei tips, die ik goed ga onthouden. Bijvoorbeeld wekelijks water verversen, niet zozeer voor de voeding, maar wel voor opgeloste zuurstof. Vanaf nu ga ik daarom weer wekelijks verversen. Hij adviseerde ook om niet dagelijks naar de EC te kijken en daarop bij te stellen, omdat de EC altijd een beetje schommelt. Hier was ik denk ik inderdaad te veel op gefocust, omdat mijn plant er zo sip uit ziet. Op deze manier wordt het een hele leerzame eerste ronde in de DGS.

Gelukkig herinnerde Dokter Groen mij er nog een keer aan om de kweeklamp te laten zakken. Hier besloot ik eerder nog even mee te wachten, omdat de plant al zoveel stress had. Licht is gewicht, dus gas erop, als ik er nog wat vanaf wil halen straks. De lamp hangt dus lager.

redeyedsm0ker

Een trouwe lezer, die zelf ook in een DGS kweekt en mijn verslagen volgt, wilde graag in contact komen om ideeën uit te wisselen. Hij had een paar foto’s meegestuurd van zijn mooie Amnesia Haze, toevallig ook van Amsterdam Genetics. Op zijn foto viel me meteen op dat er boven de netpot een afscherming zat, zodat er geen licht bij de wortels kon komen in de growtray.

Na wat mailcontact bleek dat hij ook al een keer wortelrot heeft gehad en daarom deze oplossing bedacht. Daarnaast gebruikt hij 80% RO water. Kanttekening: als je dat doet moeten er wel extra dingen toegevoegd worden die anders in je kraanwater zouden zitten. Zijn ervaring was ook dat de voeding van GHE erg sterk is en dat zijn plant er ook liever wat minder van krijgt. Om het makkelijk te maken heeft iedere cannabissoort ook weer een iets andere behoefte.

Ik was verbaasd wat een mooie dikke stam en takken zijn plant heeft. Ik denk dat dit ook te danken is aan GHE Silicate (Mineral Magic), die hij toevoegt. Ik weet dat less vaak more is, maar zo’n dikke stam lijkt mij ook wel wat! Verder heb ik gelezen dat Silicate extra bescherming biedt tegen ongedierte en schimmels. Ik mocht zijn foto met jullie delen en hij is te vinden op Instagram als redeyedsm0ker.

Ik ga de wortels van mijn AK Choco Kush dus iets beter beschermen tegen licht. Wie weet heb ik daardoor de volgende ronde geen wortelrot! Ik ga deze fanatieke kweker, als bedankje voor de handige tip, een setje 3D-geprinte CNNBS-deksels opsturen.

Instagram en Spotify

Ik was al langer van plan om een profiel aan te maken, maar nu is het zover. Inmiddels ben ik zelf dus ook op Instagram te vinden als cannatommy22. Daarnaast kreeg ik nog de geniale ingeving om mijn ReggaeTom Spotify-lijst met jullie cannabisfans te delen. Deze heb ik gemaakt omdat plantjes (en kwekers) wel van een lekker muziekje houden, en ik door de bijwerkingen van mijn medicatie vaak de behoefte heb om reggae(ton) op te zetten.

3D printen

Ook heb ik nog wat nagedacht over het scrogrek montagebeugeltje. Jullie hebben het prototype misschien al wel in eerdere verslagen langs zien komen. Ondertussen is het ontwerp verbeterd en ga ik er een paar stuktesten, zodat ze ook geschikt zijn voor de wat lompere kwekers onder ons (zoals CannaTommy bijvoorbeeld).

Hopelijk is mijn plant volgende week nog steeds groen. Om mijn potten weer gevuld te krijgen lijkt het mij een goed idee als de Dokter Groen Special er een grotere zus bij krijgt. Het mag namelijk ook wel een onsje meer zijn, dat doet de levenskwaliteit goed! Onvoorstelbaar hè, wat een plantje kan doen.

Peace, CannaTommy

(advertentie)