- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Column – Waarom wiet NIET in plastic gripzakjes moet
Het milieu wordt letterlijk overstelpt met plastic, op het land en op zee waar hele eilanden zijn gevormd van door de mens weggegooide plastic zooi. En ook onze geliefde cannabis zit veel te vaak verstrikt in een plastic omhulsel, iets wat columnist Mauro van The Stoned Society bepaald niet vrolijk stemt…
Cannabis hoort niet in een plastic zakje
Iedereen die wel eens met mij gerookt heeft, weet dat ik een hekel heb aan plastic gripzakjes. Mede daarom hergebruik ik de (helaas ook) plastic bakjes van de Boerejongens. Handig voor hasj en eventueel een beetje wiet. Helaas zit er alleen niet – zoals bij The Grass Company – statiegeld op.
Mijn redenen om de gripzakjes te haten zijn verschillend. Ten eerste, hou ik er niet van om (wat voor vorm dan ook) cannabis in een zakje te zien waarin je de meeste andere drugs ook vindt. Ten tweede, plakt de hasj aan het zakje (opgelost door even in de koelkast te leggen overigens) en kan het in je broekzak ook je net mooi verkregen topje wiet plat drukken.
Ten derde draagt het natuurlijk ook bij aan de vervuiling van het milieu. Rond iedere coffeeshop vind je wel zakjes op de grond. Evenals plastic joint kokers.
Ideale werkwijze in een coffeeshop
Het derde ecologische punt is iets waar de coffeeshop zich bewust van moet worden. Helemaal met het oog op de toekomst. Maar het is de consument die er nu al iets aan kan doen.
Om te beginnen: ideaal serveert je coffeeshop je wiet met handschoentjes en chopsticks uit een glazen pot die niet in het licht staat, maar waar je wel aan mag ruiken. Daarna wordt het afgewogen, kan je dat ‘mooie topje’ krijgen in plaats van dat het in tweeën wordt gebroken. Waarna jij je zelf meegebrachte container aanbiedt waarin ze je vers gekochte wiet doen…
Vervelend, want dat betekent dat je dankzij de gesealde verpakking geen zicht hebt op, of kunt ruiken wát je koopt
Helaas is er volgens mij niet één coffeeshop die dat doet. Maar als ze het in ieder geval voor je afwegen, overweeg dan eens vooruit te denken en neem je eigen bakje, zakje of wat dan ook voor container mee.
Op deze manier zouden we zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onze ecologische footprint. Natuurlijk zouden we beter niet meer in het vliegtuig stappen, zoals recentelijk in het nieuws kwam. Maar als je dan weer die beelden ziet van die zeeën vol plastic, dan begin je toch te denken dat alle beetjes helpen en het niet meer dan logisch is dat verandering op zijn plaats is.
Canada: neutrale verpakkingen
In Canada zijn recentelijk de richtlijnen uitgegeven hoe de legaal verkochte cannabis verpakt moet worden. Dat gaat me ook net wat te ver om helemaal neutrale verpakkingen te stimuleren. Anderzijds zie je in de huidige industrie ook een overhypte beweging voor hippe verpakkingen, van logo’s specifiek voor soortjes tot wiet verpakt in blikjes bekend van de tonijn-uit-blik.
In beide gevallen vervelend, want dat betekent dat je dankzij de gesealde verpakking geen zicht hebt op, of kunt ruiken wát je koopt.
Coffeeshop is aan zet
Ik hoop dat deze column ook door coffeeshophouders wordt gelezen en ze iets met deze informatie doen. Ondanks dat veel shops hun waren het liefst voorverpakt verkopen, wat om verschillende redenen makkelijk is.
En toch hoop ik dat ze actie ondernemen en zodoende misschien zelfs (eens) positief in de (lokale) media kunnen komen…