(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Geregeld krijg ik de vraag: waar kan ik de beste wiet krijgen? Dat is moeilijk antwoord geven, maar ik kan dan hooguit een paar shops in verschillende steden aanwijzen. Natuurlijk ligt Amsterdam voor de hand, maar ook daar is het echt zoeken en speuren tot je iets hebt. En dan heb je iets, zit je thuis en realiseer je je dat het eigenlijk toch niet zo heel goed is…

Amsterdam, wet van grote getallen

Het is daarom ook veel te makkelijk om mensen naar een bepaalde shop te verwijzen. Een van de redenen waarom ik niet aan coffeeshop reviews doe. Simpelweg, omdat de vraag dan is of het om de ‘sfeer’ gaat of echt het product. Over sfeer gaan we het niet hebben, maar over product wel hier.

In Amsterdam is het aanbod zo dusdanig groot en zijn er relatief veel coffeeshops, waardoor je altijd wel kan zeggen dat er bij bepaalde shops altijd wel iets goeds moet zijn te vinden (de wet van de grote getallen).

Alles anders in het zuiden

Maar zodra je naar het zuiden gaat, en dan voornamelijk de regio’s waar Duitsers en Belgen binnen mogen, wordt het al wat moeilijker. Dat komt simpelweg omdat alle goede wiet, vaak de duurste ook nog, door de Belgen en Duitsers wordt opgekocht aan het maximum van wat ze kunnen halen. Dat is natuurlijk 5 gram, tenzij ze met z’n tweeën, of drieën komen of… Je begrijpt wat ik bedoel.

Daardoor ontstond het rare fenomeen dat de wietpas misschien ongunstig was voor de coffeeshophouder (alhoewel een enkeling iets minder drukte en daardoor betere voorraad kon appreciëren), maar in het geval van de consument gunstig.

De ene stad is de andere niet en de ene coffeeshop is de andere niet… [foto: Kemedo/Shutterstock]

Met dank aan de wietpas…

Dat zie je vooral in Maastricht. Tenminste, als je er woont. Of als je een GBA hebt, dan wel iets waar je huidige adres op staat. Anders kan het zelfs zo zijn dat ondanks je Nederlandse identiteitsbewijs niet binnen mag.

Ben je dan eenmaal toch binnen geraakt, vind je daar een menu in de coffeeshops waar andere steden – Amsterdam laten we er even buiten – een puntje aan kunnen zuigen.

Dat komt aan de ene kant omdat door de wietpas ze beter voor hun vaste klanten zijn moeten gaan zorgen. De Belgen en Duitsers kopen niet meer alles in een keer op, dus blijft er wat achter voor de gewone mens. Daarnaast kunnen ze vanwege de minder grote aantallen met gespecialiseerde, relatief kleine kwekers blijven werken die zich kunnen, blijven en moeten onderscheiden van de rest. Blijkbaar zijn daar andere stekken te vinden dan alleen Haze zoals in de rest van het land.

De Headbanger en Karmarado OG blijven unieke Karma Genetics strains. Waarvan de Headbanger – wanneer onder iemands neus gedrukt – blijft imponeren

Belangrijk gegeven is natuurlijk dat de wietpas voor vele problemen heeft gezorgd, met name voor de openbare orde. Deze undercoveractie van Cannabis News Network van een paar jaar geleden zegt eigenlijk alles:

CNN heeft nu een app

Mooie gelegenheid voor een brugje. Te melden valt dat de Cannabis News Network site namelijk recent wat opgefrist is en ook  wat sneller is, er is nu een applicatie voor Android en IOS is verschenen (waar je zelf je eigen footage in kan uploaden) en er is natuurlijk weer nieuwe content verschenen.

Maar ik ga nog steeds geen shopnamen noemen. Wel kun je deze column best als positief reisadvies lezen voor een dagtripje (of weekendje) Maastricht…

Proef op de som in Maastricht

En laten we nou toevallig recentelijk even voor een uitje naar Maastricht zijn gegaan, met een bezoekje aan growshop Organic Earth en een paar shops. Persoonlijk was ik op zoek naar Karma Genetics strains en misschien iets apart.

Uiteindelijk werd dat wat Headbanger à 12 euro en Karmarado OG à 12 euro. Het aparte, niet van Karma Genetics afkomstige wietje werd Sour Zkittlez voor 19 euro… wat echt te veel is, maar hier in Nederland is gekweekt en de unieke Zkittlez smaak en geur wel heeft.

Geen foto’s, want eigenlijk alle drie waren niet echt het fotograferen waard (laatste van de stash). De Headbanger en Karmarado OG blijven twee van die unieke Karma Genetics strains. Waarvan de Headbanger – wanneer onder iemands neus gedrukt – blijft imponeren.

Wat verder op viel: zorg echt dat je een recent document hebt met je adres zodat je niet teleurgesteld wordt. En voor goede hasj hoef je er niet heen…

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)