(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

CannaTommy ging bloeiend het jaar uit en dat komt natuurlijk omdat hij zijn AK Choco Kush halverwege december alvast op 12/12 had gezet. Inmiddels heeft ze al mooie topjes gemaakt maar de feestdagen waren ook niet helemaal probleemloos voor de indica. Lees maar mee… 

Hallo en welkom in kweekjaar 2022! Allereerst wens ik jullie allemaal het beste, en heel veel kweek- en leesplezier voor het nieuwe jaar! De afgelopen weken is er weer van alles gebeurd in mijn Dokter Groen Special. In het laatste verslag van vorig jaar, zette ik de klok om en inmiddels is AK Choco Kush aan de bloeifase begonnen. Ik ben blij dat ze de ruimte goed gevuld heeft en dat er al mooie toppen beginnen te verschijnen.

Bruine wortels

Nadat ik de DGS weer eens opende om even bij de plant te spieken, meende ik een wat sterkere geur waar te nemen. Na even snuffelen bleek dit het voedingswater te zijn. Het rook een beetje zurig en had wel wat weg van vers geoogste radijsjes. Ik heb voorzichtig de deksel van de growtray een centimeter opgetild, zodat ik met een lampje bij de wortels kon kijken. De wortels waren enigszins slijmerig en wat te bruin.

Op zo’n moment is het belangrijk om op het juiste moment de juiste actie uit te voeren. Gelukkig kan ik terugvallen op de expertise van Dokter Groen: hij adviseerde om 24 uur te spoelen met waterstofperoxide. Dit heb ik op deze manier gedaan. Gelukkig is het scrogrek in hoogte verstelbaar! Ik heb het rek dus wat omhooggeschoven voor meer ruimte. Zo kon ik de H2O2-oplossing met een plantenspuit op de wortels en het netpotje spuiten. Na 24 uur spoelen was het systeem weer mooi schoon en het slijm verdwenen. Dat de wortels bruinig zijn, blijkt ook te kunnen komen door de GHE Flora Micro. Na het spoelen heb ik het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem weer gevuld met een verse voedingsoplossing.

Na een paar dagen bubbelen en herstellen begon ik me vervolgens zorgen te maken om wat vergeling op het blad. De EC-waarde was vrij hoog (2,4), en voor mijn gevoel miste de plant iets… Ik had een paar dagen een calcium/magnesiumsupplement gebruikt die de EC-waarde ook verhoogt. Omdat less vaak ook more is heb ik het voedingswater maar weer vervangen voor de Flowering Formule, dit keer zonder het calcium/magnesiumsupplement. Voor de zekerheid heb ik toen ook mijn pH-/EC-meter opnieuw gekalibreerd. De meter had een kleine afwijking, wat een opnameprobleem zou kunnen verklaren. Op advies van Dokter Groen houd ik de EC nu op 2.0 en de pH zo veel mogelijk op 5.8. Eén keer per week verhoog ik de pH met kraanwater naar 6,4 voor de benodigde calcium- en magnesiumopname.

Bloei en VPD

Nu de bloeifase van start is wordt het belangrijker om de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten te houden. Om het klimaat waarin mijn dame zich bevindt te controleren, ga ik voor het eerst gebruik maken van een VPD-kaart. VPD staat voor Vapour Pressure Deficit en is een techniek die je kunt gebruiken om de optimale temperatuur en luchtvochtigheid te bepalen. Dit klinkt wat lastig, maar gelukkig heeft CNNBS hierover al het een en ander geschreven.

Met kerst heb ik mezelf een hygrometer met bedrade sensor cadeau gedaan. Zo kan ik de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten houden. Deze meter kan de hoogste en laagste temperatuur, plus de luchtvochtigheid onthouden. Zo weet ik inmiddels dat het ’s nachts, als de lamp uit is, afkoelt tot 19°C. Overdag is de maximumtemperatuur in de kast 26°C met een luchtvochtigheid van 52%. Op de VPD-kaart zie ik dat ik met die maximumtemperatuur helaas in het rood terecht kom. Al vermoed ik dat de meter een wat te hoge temperatuur meet, omdat deze niet in de schaduw hangt. Hier ga ik mijn creativiteit nog op loslaten, waardoor ik straks op de juiste manier kan monitoren als de toppen dikker worden en de kans op toprot toeneemt.

Dieven en een ander oogstje…

Afgelopen week ben ik voorzichtig begonnen met dieven. Ik doe dit in twee etappes om te voorkomen dat de AK Choco Kush ongewenst begint te strekken. Tot nu toe heb ik alleen wat sporadisch slaphangende blaadjes weggehaald. Vorige week ben ik begonnen met dieven, deze week ga ik voor de tweede ronde. De kleine, dunne takjes onder het scrogrek gaan eraf, zodat de plant zich kan gaan concentreren op waar we allemaal dol op zijn: dikke, vette, plakkerige, geurende toppen!

Naast de dame in de kast ben ik nog een speciale booster aan het kweken: voor een positieve mindset deze lockdown. Op die manier kan ik in deze tijd toch nog lekker even op (psychedelische) reis. Het kweken van bepaalde soorten paddenstoelen is bijna net zo’n goed verhaal als dat van cannabis. De paddenstoel zelf mag niet, maar de sporen en de kweekset mag je wel kopen. Ben je werkelijk een boef als je ziek bent en jezelf kunt redden door een zaadje in de grond te stoppen?

Zo, dat was wel weer voldoende diepgang voor dit kweekverslag. Deze McKennaii paddo’s groeien in elk geval prachtig en dat wou ik jullie niet onthouden! Komende week hoop ik dat ik AK Choco Kush alles kan geven wat haar hartje begeert, zodat ze mij straks kan voorzien van een mooie voorraad pijn- en slaapmedicatie.

Peace, CannaTommy

(advertenties)