(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week is het precies zeven jaar geleden dat de verkoop van recreatieve wiet van start ging – als eerste in de westerse wereld – in de Amerikaanse staat Colorado. En als iemand ergens de eerste in is, kan de rest ervan leren. Nederland bijvoorbeeld, zou een prima voorbeeld kunnen nemen aan hoe de cannabisbranche wordt gereguleerd in Noord-Amerika. Aan de omzetcijfers zal het niet liggen; in 2020 werd er met 2,2 miljard dollar opnieuw een verkooprecord genoteerd in Colorado, dat nog geen zes miljoen inwoners telt.

Recordomzet in Colorado

Jazeker, we leven inmiddels in het jaar 2022 na de wonderbaarlijke geboorte zonder voorafgaande seks van Christus. Maar de definitieve en gecontroleerde officiële cijfers over 2020 in de legale cannabisindustrie in Colorado kwamen pas eind 2021 in de openbaarheid.

Maar die cijfers liegen er zogezegd weer eens niet om. ‘Report: Colorado’s total marijuana sales topped $2.19B in 2020‘, kopte The Daily Sentinel bijvoorbeeld afgelopen week. Dat zijn dan overigens de verkopen van recreatieve en medicinale wiet bij elkaar opgeteld, voor alle duidelijkheid. Het fraaie nieuws werd bekendgemaakt door de Marijuana Enforcement Division (MED) in Colorado.

Recreatieve cannabis inmiddels veel groter dan mediwiet

Uit de data van MED blijkt dat de totaalomzet van 2,19 miljard dollar (1,92 miljard euro) over 2020 bestaat uit bijna 1,75 miljard dollar aan recreatieve wiet (adult use marijuana genoemd in de VS) en 442,5 miljoen dollar aan medicinale cannabis. Een nieuw verkooprecord dus voor Colorado, alweer. Het loont overduidelijk de moeite om er vroeg bij te zijn met legalisering van wiet, ook als je er geld aan wil verdienen.

Ten opzichte van 2019 steeg de omzet van recreatieve wiet op jaarbasis met 24%. Het zijn groeicijfers die geen enkele andere industrie kan laten zien, met uitzondering van Big Pharma in coronatijden wellicht.

Legale wiettelers in Colorado kweekten in 2020 ongeveer 1,24 miljoen planten, wat gelijk staat aan 662,3 metrische ton ofwel 662.300 kilo (!) aan cannabis consumentenproducten.

Prijs van gram legale wiet stijg (na jarenlange daling)

Voor de kwekers en vooral de verkopers in dispensaries is de prijs per gram recreatieve wiet natuurlijk van belang. En die steeg in 2020 zelfs nog net wat harder dan de totale omzet, iets wat zeer welkom is na jarenlange prijsdalingen op de legale markt:

We zien dat een grammetje legale (en dus gezonde want gecontroleerde) funwiet in 2020 voor gemiddeld $4,80 ofwel €4,20 over de toonbank ging in 2020, een fraaie 20% meer dan in 2019. Uit het MED-rapport blijkt dat ook de gramprijs van medicinale wiet steeg met 26% naar $3,80 ofwel €3,35.

Het zijn vergeleken bij de prijzen van illegale (niet gecontroleerde) wiet in Nederland heel schappelijke bedragen, zeg nou zelf.

Wat doet Covid-19 met de legale cannabismarkt?

Uiteraard ook aandacht voor corona in het ‘2020 Regulated Marijuana Market Update’ rapport. Bij MED gaat men ervan uit dat de pandemie heeft gezorgd voor een toename van de vraag naar zowel recreatieve als medicinale cannabis ‘aangezien uitgaven van huishoudens zich verplaatsten naar voedsel, drank en entertainment die thuis worden geconsumeerd’.

Wát de inwoners van Colorado en de vele toeristen in het bergstaatje consumeren, is ook al in een handig grafiekje gestopt, met de bijbehorende gemiddelde THC-percentages en ook die laatste liegen er bepaald niet om:

[graphic van het Colorado Department of Revenue]

Een natte legale wietplant kost in Colorado 151 euro

In december maakte ook het Colorado Department of Revenue haar ‘Average Market Rates‘ bekend, en die markttarieven gelden vanaf 1 januari van dit spiksplinternieuwe jaar 2022. We zien daarin dat de prijsstijging van 2020 geen stand houdt. In 5 van de 7 cannabis categorieën gaat de prijs namelijk omlaag.

Voor een pound (450 gram) toppen betaal je nu in de groothandel 835 euro; een kilo legal wiet kost in Colorado dus 1.855 euro voor de coffeeshops.

Grappig is ook dat het Ministerie van Financiën ons laat weten wat 1 natte wietplant kost daarginds: 151 euro!

Met deze ‘driemaandelijkse gemiddelde marktprijzen’ stelt de overheid overigens de belastingtarieven vast voor legale cannabisondernemers, dus het is niet zomaar voor onze lol dat we dit leren. Nog twee marktprijzen doen tot slot? Voor één wietzaadje betaal je in Colorado €3,50 en een stekje verwisselt voor €8,80 van legale eigenaar…

[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]
(advertenties)